Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rada k nezaplacení

02. 05. 2004
4
0
2024
Autor
zdejší

V lásce nedávej si radit,

 

nechtěj ji tím zradit.

 


Tomáš33
05. 05. 2004
Dát tip
Neřekl bych, že jí je málo( lásky), je všude kolem ale spíš si myslím, že ji spousta lidí nechce přijímat, nevidí, nebo jakýkoliv jiný důvody. Snažím se a přeji

gabio
04. 05. 2004
Dát tip
inu inu...

zvedavec
02. 05. 2004
Dát tip
aj ja to vnímam, ako zradu :-)

zdejší
02. 05. 2004
Dát tip
zvedavec - už jsi i narazil?

Feanor
02. 05. 2004
Dát tip
aneb, co si člověk neudělá, to nemá

feanor - spíš myšleno takhle - o pocitech mezi dvěma by neměl rozhodovat třetí.

A za tu myšlenku ti patří tip. Možná bys to měl dát spíš do úvah...

Candy
02. 05. 2004
Dát tip
Tak s tím úplně souhlasím*...

dismorphia
02. 05. 2004
Dát tip
řekla bych to jinak : můžeš si nechat radit, ale neposlouchej to .))) (metoda jedním uchem tam a druhým ven)

zvedavec
02. 05. 2004
Dát tip
:-) nie celkom rozumiem otázke - čo tým myslíš, narazil? Nemám rada, keď ktokoľvek vyslovuje názor na iného človeka, chcem si ho urobiť (nezaujato) sama, inak ho podľa môjho názoru zrádzam - a nemusíá to byť len láska medzi mužom a ženou, ale vo všeobecnosti akýkoľvek vzťah a lebo vznikajúci vzťah. Taktiež si myslím, že čo urobiť, to mám rozhodnúť ja po porade so svojím vnútrom...že ak niekto má voči niekomu výhrady, to je pre mňa nepodstatné, môj vzťah záleží od nás dvoch, načo do toho ťahať tretieho...

JiKo
02. 05. 2004
Dát tip
ale zkus to rict pred par stoletima ))

Tomáš33
02. 05. 2004
Dát tip
Láska.

zdejší
02. 05. 2004
Dát tip
Teď pro vás všechny vyjádření, mám svou zkušenost, že když se někdo o druhém radí s třetím, (kočka a zvedavec - vyjádřili jste to lépe než já svou miniaturou) výsledek je už ovlivněný byť "nezaujatým náhledem" třetí strany. ¨ dismorphi - cokoliv mi projde hlavou /třeba jen uchem tam a druhým ven/ nechá mi tam minimálně otisk v podvědomí... zdendo, oceňuješ krátkost sdělení ;o) ? fenor - jak jsi to myslel?

dismorphia
02. 05. 2004
Dát tip
ale jistě, já to hodně zlehčila - zcela záměrně

zdejší
02. 05. 2004
Dát tip
JiKo ... :) ještě, že žiju dnes a můžu to říct.. Tomáš ... je jí tolik málo... Musí se hýčkat.

zdejší
02. 05. 2004
Dát tip
dismorphi ;o)

Kryton
02. 05. 2004
Dát tip
love is a bitch... nikdy nevis, co ti provede...

Andulka
02. 05. 2004
Dát tip
tak ja nevim....napsala bych vsechno to co zvedavec....ale nuti me to premyslet, jestli je to tak spravne brat....vis, jestli to neni nase EGO, ktereho se to dotklo....ze smyslem nasim by melo byt se snazit ego potlacovat a nenechat ho jednat.....tim, ze bych to brala jako zradu, tak si vlastne dokazuji....jaky maly clovek sem......a i kdyz na sebe jeden pracuje, aby rostl....tohle je sakramentsky tezka vec....ze mam pocit, ze i kdyz jeden hlavou vi, ze by to nemel brat jako zradu, stejne to nejak boli.....hm hm....ted si me teda prinutila premyslet sama nad sebou...:-)*

zvedavec
02. 05. 2004
Dát tip
zase neviem, či som sa jasne vyjadrila... Neviem, prečo je to, ale je to (u mňa) tak: ak niekto povie niečo zlé na niekoho, koho poznám, hlavne ak ho poznám ešte málo, tak to vo MNE zanechá stopu. Budem ho brániť, pobijem sa za neho, ak nemám úplne jasné dôkazy, ale nemôžem si pomôcť: nabudúce už i tento (možno zlomyselný, alebo len zo zlého uhla podaný) názor budem brať do úvahy. A budem iná, ako keď vychádzam z VLASTNEJ ZAŽITEJ SKÚSENOSTI. Možno môj prístup bude menej srdečný a oberiem ten vznikajúci vzťah o šancu na vzájomný obdiv, vytvorenie pevných väzieb a na vzájomnú premenu. Úctu k inému človeku nechcem naštrbiť tým, že budem opatrná na základe vnímania - možno nesprávneho - NIEKOHO INÉHO. Tú zradu z MOJEJ strany nechcem dopustiť. Čo robí niekto iný, to je jeho vec, či si mňa preveruje, alebo nie. Ale áno, asi by sa to dotklo môjho EGA, keby som zistila, že ma niekto, komu som ja dala dôveru, preveruje. (Ale zato opatrná som aj ja!!!, len nevychádzam z toho, že ten druhý ma chce dobehnúť. Aj tak sa každý odhalí - skôr, či neskôr, ja sama to zistím, nech je to posúdené podľa mojich kritérií, nie podľa nejakých cudzích, s ktorými nemusím ani súhlasiť) Tomu EGU celkom nerozumiem - nerozumiem, ako to myslíš: ak sa Ti chce, prosím, rozveď to. :-) Inak, chcem, či nechcem, aj EGO je mojou súčasťou, rozmýšľam, či nie je lepšie kultivovať ho a nie potláčať... ak sa búri, musím dať aj na svoje EGO, inak to neviem. ;-)

zvedavec
02. 05. 2004
Dát tip
zdejší: vyjadrila si to úplne výborne svojou miniatúrou, mám dojem, že si aj zaujala :-)

Andulka
02. 05. 2004
Dát tip
zvedevec...ne ne ne...ty si se vyjadrila presne.....a zrovna tak bych reagovala ja.....jenze pak jsem se nad tim zamyslela...jestli je to spravny takhle reagovat...:-) Nekdo moudry rekl, ze kdyby nebylo EGA, nebylo by valek...:-) Kazdy mame ego, ale podle me je dulezite, vedet, kdy z nas mluvi nase ego, kdy mozek, kdy srdce. Jako jedno umeni ziti, vidim umeni znat svoje ego a naucit se ho potlacovat. ...protoze jednani pouze na zakladne nase ega, je spatne jednani..... Zni to celkem jednoduse, ale je to jedna z nejtezsich veci. A prave proto....tahle miniatura je moudra....ale je myslena jako ze ty by sis nemela nechat radit, protoze pak neposlouchas jenom svoje srdce, sebe sama.......ty, i ja jsme si to hned dali obracene....ze kdyz to nekdo udela nam (protoze nas by to ani nenapadlo), tak by nas to bolelo......ptala jsem se sama sebe proc.....a doslo jsem k zaveru proto, ze se to dotklo meho ega....Ze spravne by to melo byt, ze nas by to ani nenapadlo, ale kdyz to napadne toho druheho....my bychom meli byt tak chapajici...ze by nas to nebolelo. Jenze az tak chapajici nejsme....i kdyz se jeden snazi rust a byt lepsim clovekem....stejne tam jsou koreny urcite malosti, ktere se musime naucit prekonat......a jak jsem rekla....je to velmi tezke....Takze me k zamysleni privedla tato miniatura a tvoje/moje odpoved...:-) Ale tohle je jen muj osobni nazor, moje pravda......A jak rekl vcera Dalajlama," kazdy mame svoji pravdu, a meli bychom byt tolerantni k pravdam ostatnim.......ale protoze tohle je moje pravda, tak si ji zverejnim".

zvedavec
02. 05. 2004
Dát tip
" kazdy mame svoji pravdu, a meli bychom byt tolerantni k pravdam ostatnim.......ale protoze tohle je moje pravda, tak si ji zverejnim". Ó, tak toto sa mi páči!!! sleduješ Dalajlámu? nakoniec, ak skúšam vidieť svet aj z pohľadu iných, tak možno sa aj ja približujem k Tvojmu ideálu: "znat svoje ego a naucit se ho potlacovat. ...protoze jednani pouze na zakladne nase ega, je spatne jednani....." Ak cítim napätie, ak ma trápi moje vlastné ego, nepomôže mi(hlavne nie nadlho), ak mu hovorím: mlč! a daj pokoj, veď rozum káže inak ;-). Niekedy uvoľnenie a riešenie a následný pokoj prinesie mne, ak okrem vlastného pohľadu skúšam vidieť svet očami toho druhého a presvedčím svoje ego, že je potrebné, aby sme boli spokojní ja aj ten druhý, lebo ak je napätie, aj tak sa musí situácia dostať nejakou formou do stavu pokoja - čiže to tak nevydrží. (moje potlačovanie ega vedie k výbuchom hnevu a aj k zúrivému uvoľneniu nespokojnosti, nie k niečomu dobrému)

Andulka
02. 05. 2004
Dát tip
Vcera jsem se setkala s Dalajmamou...teda ja a asi stovka dalsich lidi :-))) " (moje potlačovanie ega vedie k výbuchom hnevu a aj k zúrivému uvoľneniu nespokojnosti, nie k niečomu dobrému)" -> tak ho potlacujes spatne..:-) Me pomaha -> uvedomeni si sve vlastni malosti, hodina telocviku a prochaze nekde v lese nebo u reky...:-) Ovsem, nech me podotknout, ze jedna vec je, ze se jeden snazi si uvedomit kdy z neho mluvi ego a kdy ne, druha vec je jak casto se mu to dari. Jinymi slovy, ja osobne mam ideal jaky clovek bych chtela byt a snazim se k nemu priblizit......na druhou stranku....jsem tomu jeste hodne daleko. Ale to je fajn, protoze jsem porad malej smoula....a dokonalost pari Bohu....Ale jsem alespon maly smoula s velkymi idealy...:-) Doufam, ze se na nas Zdejsi moc nezlobi, ze jeji citat v nas vyvolal k rozvijeni svym myslenek sam nad sebou..:-)

Andulka
02. 05. 2004
Dát tip
.

To se týká lásky citové, nebo vztahů všeobecně?

zdejší
02. 05. 2004
Dát tip
Huuuu, to jsem se tedy dotkla fakt citlivýho tématu. :) Děkuju za rozbory myšlenky. Kdybych nechtěla se dozvědět víc, určitě bych sem miniaturu neposlala. ¨ Děkuju Andulko, zvedavce, Krytone... děkuju všem.

zdejší
02. 05. 2004
Dát tip
kočko, když jsem to psala, myslela jsem jen a jen na lásku. Na Lásku s velkým L - prostě srdeční záležitost nepovrchní.

Zajímavá diskuse. Někdy je každá rada dobrá...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru