Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohádka o nevěře

23. 07. 2004
1
3
2823
Autor
Debbi

Pohádka o nevěře

 

     Žila jednou jedna a žila celkem spokojeně. Za okny jí kvetly muškáty a po večerech vařila džem z ovoce, které jí její muž nosil ze zahrady. Celou zimu jím pak plnila buchty a lepila cukroví. Tak to šlo, bez zvláštních výkyvů, léta a léta. Proč ne?

     A potom přišlo něco s čím  nepočítala - dá-li se s něčím takovým vůbec počítat. Nejdříve to byl jen hlas. Někde ho potkala a zaposlouchala se. To byla první chyba! Hlas jí upoutal. Byl vemlouvavý, přesvědčivý a infekční. Dostala křeče. Povolily jen ve chvíli, kdy ten hlas pustila k sobě a naslouchala. A protože s jídlem roste chuť musel přijít okamžik, kdy jí hlas přestal stačit. A tak si ho zhmotnila. To byla druhá chyba! Od toho okamžiku žila jedinou myšlenkou - utopit ten hlas někde hluboko v sobě. Zabývala se jí tak intenzivně, že zapomněla na to že sama uznává určité zákony, hranice a mravní hodnoty. A protože účel světí prostředky dosáhla naplnění i téhle myšlenky...

     Ta chvíle měla sílu blesku a chutnala po hořkých mandlích: "Chtělas to - máš to! Nepátrej po důvodu. Ničeho nelituj a hlavně - nechtěj pokračovat. Méně je  více právě v tomto případě. Nedali ti rozum jen proto, že jim zbyl! Tak mysli!" říkal jí jiný hlas, tentokrát ten její. Byla rozhodnuta ho poslechnout. I tak získala mnohem víc, než v co si jen troufla doufat...

     Ale  potom se ozval ještě třetí hlas. Zcela odlišný. Tenhle hlas byl zlý a mluvil jinou melodikou. "Proč to děláš" říkal, "co s tím sleduješ?! Co si od toho, pro Boha, slibuješ?! Sobě nepomůžeš a jiným ubližuješ! Jsi hloupá, sobecká a nezodpovědná!" Rozhodla se bránit: "Nejsem na sebe pyšná ale nejsem horší než ostatní - nemíním pouštět do lánu růží pluh jen proto, že jsem ztoužila po jediném květu!" Neposlouchal jí. A mluvil dál. "Tak si to přiznej, nemáš na to právo!" Mluvil a mluvil... Tenhle hlas nechtěla poslouchat. Bála se, že má pravdu. "Najmi si službu na špinavou práci" napadlo jí. Ale pak se rozhodla umlčet ho sama. Sáhla mu po krku. Chtěla ho jen ztlumit, aby tak nekřičel co nechtěla slyšet. Ale on přestal křičet a začal řvát! A tak stiskla... jako když rdousíš ptáče - a nastalo ticho! Proč ne? Jen ty, kdo jsi sám bez viny, hoď po ní  kamenem...!

3 názory

Lami
25. 05. 2021
Dát tip Lenochod

Hezké, moc hezké.Znám to tak nějak z druhé strany.Můžu vidět, ocenit a snad i zatoužit.Ale jen na chvilku.Miloval jsem ji i po deseti letech, když odešla.Zradit milujícího člověka bych nedokázal.Zač bych potom stál?Proto máme svědomí.To je ale jen v mé hlavě, není to žádné odsouzení.


Debbi
23. 08. 2008
Dát tip
:) díky

višeň
23. 08. 2008
Dát tip
... Nedali ti rozum jen proto, že jim zbyl! ... je pěkný

No, úvaha to asi není, ale stejně je to celkem pěkný, to jo.

Lancelott
06. 08. 2004
Dát tip
úvahy povětšinou nečtu...ale když všechna díla, tak všechna. Musím přiznat...byl to hodně silný zážitek!!

Debbi
25. 07. 2004
Dát tip
promiň...čemu říkáš avi? snad se neptám jako hlupák...

JiKo
25. 07. 2004
Dát tip
posílal jsem někomu avízo kvůli tomu aby si to taky přečetl :-)))

Adelan
23. 07. 2004
Dát tip
Doufám, že jsi alespoň nezapomněla zalévat muškáty a vařit džem...:-)

JiKo
23. 07. 2004
Dát tip
No úvaha to sice moc není. Takový věci potkaj každého myslím.

JiKo
23. 07. 2004
Dát tip
jen avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru