Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejkrásnější místo na Zemi

Výběr: vesuvanka
26. 03. 2005
13
0
6062
Autor
Brosqička

Stála jsem před ní, svojí soudkyní. V jejích očích se zračila tvrdost.
„Jsi odsouzena k věčnému životu na zemi,“ zněl rozsudek.
Rozbušilo se mi srdce.
„Budeš uvězněna v malé temné místnosti. Nebudeš mít potřebu jíst, nebudeš stárnout a budeš stále sama. Navždy.“
„Ne,“ zašeptala jsem.
„Ale ano,“ odpověděla. „Měla sis víc promyslet své rozhodnutí. Na světě jsi proto, abys vykonala svůj úkol a ne, aby ses zabíjela. A ty jsi svůj úkol nesplnila! Ale teď už je pozdě.“
Po tvářích mi tekly slzy a pocit naprostého zoufalství zaplavoval mou duši.
Věděla jsem, že je to ten nejhorší trest. Ten nejhorší… Nenáviděla jsem život a všechny jeho strasti, nenáviděla jsem lidi i samu sebe, nenáviděla, nenáviděla…
A nechtěla jsem se znovu vracet do toho odporného světa a odpykávat svůj věčný strašný trest.
Najednou jsem ztratila rovnováhu a ocitla se v naprosté tmě. Jediné, co jsem slyšela, byl zmatený hukot. Leknutím jsem zavřela oči. Za chvíli hukot ustal, otevřela jsem oči a udiveně se rozhlédla kolem sebe. Už jsem nestála před svou soudkyní, ale na nějaké prašné ulici, kde bylo plno lidí a plno hluku. Slunce protivně zářilo a celý svět byl šedivý. Uschlé růže podél silnice měly povadlé stonky a jejich nahnědlé kalíšky odpuzovaly. Pošmourná obloha se vysmívala lidskému neštěstí a ptáci si křičeli své falešné písně, až z nich bolely uši.
Vtom se mě chopily něčí ruce a táhly k blízké budově, která vypadala jako vězení. Pak už jen po schodech dolů a prudký náraz do zad. Cítila jsem, jak padám... Bouchnutí ocelových dveří mě bodnulo do uší. Pomalu jsem pozdvihla hlavu a uvědomila si, že jsem úplně sama. Tak to má být můj nový domov? Věčný domov? Těch pár metrů čtverečných? Jediným mým vlastnictvím byla vlhká kamenná zeď, udusaná hlína na zemi a maličká škvírka místo okna, která byla vysoko a nepouštěla žádné světlo.

O pár let později…
Jsem tady tak strašně dlouho, nedá se to tu vydržet. Život je hnusný, tak hnusný! Vůbec se mi tu nelíbí! Já tady být nechci, nechci, nechci! Chci pryč!

Ještě později…
Strašná samota zaplavující mé srdce.. Nic nemá cenu. Neustále přemýšlím o svém životě … Ne, nemělo smysl se vůbec narodit. Můj život byl jeden velký omyl.

Po velmi dlouhé době…
Není to tady tak strašné. Je mi moc smutno, ale občas tu zažívám i pěkné chvilky. Jsem za ně tak vděčná! Když přijdou, tak nečekaně, mám z nich velikou radost… Jako třeba včera.
Za slunečných dnů se ke mně škvírou nahoře pokouší dostat paprsek světla. Prodírá se sem špatně, okno je moc úzké.
Ale když už je tady, proužeček světla, všechno se tak nádherně změní. Po vlhkých stěnách hraje najednou lehounký odlesk, který postříbřuje černočernou tmu, a já si připadám jako v pohádce. Dlouhé hodiny jen sedím a dívám se.
Jednou, jenom jedinkrát se stalo, že se paprsek dotkl kapičky vody na zdi. Úplně jsem přestala dýchat. Kapička chvíli zářila, potom se zatřpytila a zahrála zlatým odleskem. Jako perla z temných hlubin oceánu... Jsem si jistá, že tato vzpomínka mi můj život zde mnohem rozjasní.

Ještě mnohem později…
Už jen málokdy je mi tu smutno. Téměř vůbec. Každá maličkost mě dokáže rozveselit. Zpívám si a mluvím sama se sebou, vyprávím si pohádky... Směšné? Ne. Mám ráda svoji společnost.

Za několik set let…
Ne, není to tu vůbec hrozné. Vždyť já musela být snad slepá! Mám přeci tolik krásných věcí! Vzpomínky, sny, představy… A mnoho dalších. To je pro mě něco moc cenného, představím si, co chci a je to tu. Ano, není to skutečnost… je to bohatost života, jeho neuchopitelnost.
Ale stalo se něco, co ozářilo navždy můj život. Co odhalilo můj opravdový svět, vytáhlo ho z šedi a naplnilo snovou krásou.
Poslední dobou jsem si představovala moc věcí, které by se mi tu mohly stát. Ale stalo se něco, na co jsem ani v té nejbujnější fantazii nedokázala pomyslet. Včera jsem našla u zdi ve vlhké hlíně zelený klíček. Rostlinka! Život! Doposud jsem tu byla jen já , já a mé myšlenky, mé prožitky.. Ale život, který dokáže stvořit jedině příroda, ten tu nebyl. Ale teď tu je. A to, co mi nejvíce rozechvívá duši -ten křehký život, něžný klíček, je jenom můj! Je tu se mnou, ten mě neodsoudil, ten je ochoten žít s někým, koho zavrhla nejvyšší soudkyně. Je tak něžný, tak křehký… jako duše člověka…
Mám pocit, že něco takového si ani nezasloužím. Vzpomínka s blyštivou kapičkou je jistě důležitá, ale je to jen vzpomínka, trvala chvilku a já vím, že je to pomíjivá skutečnost. O co je ale dražší tenhle život rostlinky, která tu bude se mnou mnohem déle. A já ji budu chránit, starat se o ni, hladit ji… Už teď ji mám tolik ráda…
Mé vzpomínky, sny, představy, zážitky, radosti, skutečnosti… to všechno jsou lesklé střípky, které tvoří pestrobarevnou mozaiku. Ta je pramenem mého života. Bez ní bych tu nemohla žít.
Jak jsem předtím byla na světě krátce a zabila se vlastní rukou kvůli ničemu! Jak mi mé počínání přijde nepochopitelné a hloupé! Myslela jsem si, že se ke mně všichni otočili zády, že můj život neměl smysl nedokázala jsem si ničeho vážit…
Mýlila jsem se.
Je mi stále třicet let a už se nikdy nevrátím. Ale mně to nevadí. Ne, teď jsem doopravdy šťastná. Vždyť mám rostlinku, která patří do mé mozaiky s tolika střípky. A vůbec, mám tu celý svět v tiché dusné místnosti téměř bez světla. Mám tu nejkrásnější místo na zemi...
Lehla jsem si na udupanou hlínu a házela nohama do vzduchu a smála se a smála… Vtom jsem zaslechla zvuk, který mi vzdáleně něco připomínal. Třeba to bude další kousíček do mé nikdy nekončící mozaiky. Při té myšlence jsem se rychle zvedla. Zvuk přicházel od dveří. Najednou jsem uviděla, že dveře jsou pootevřené. Cože! To není možné! Trochu jsem do nich strčila. Ale ano, otevřely se víc.
Ale já jsem najednou neměla pocit radosti. Naopak, měla jsem chuť ty dveře zavřít a vrátit se zpátky k rostlince. Ale napadlo mě, že se něco změnilo. Proto jsem vyšla ven a ohlédla se po svém královstvíčku. V tu chvíli jsem nevěděla, že se s ním pohledem loučím. Vyšla jsem po schodech nahoru a uviděla hlavní dveře. Ty jsem otevřela a …
...a stanula jsem na prahu dějiště tolika, tolika věcí. Mé bohaté sny byly nic proti téhle skutečnosti. Úplně jsem oněměla úžasem. Všude bylo tolik světla, zlaté sluneční nitky protkávaly všechno – i mou duši. Azurová obloha byla oceánem pochopení a lásky. Stromy- symbol vznešenosti a neubližování- mě zdravily svou rozevřenou náručí. Zhluboka jsem se nadechla a ucítila vůni růží, byla všude a stoupala až do oblak. Jak omamná byla vůně těch královen s kalíšky plnými jasností slunce. I lidé mi byli tak blízcí, tak čistí a nádherní… Co to tu zní? K mému sluchu doléhala jemná melodie.. usmála jsem se na poletující skřivánky. Vtom jsem zahlédla hlouček lidí, kteří odváděli nějakého muže směrem k vězení, kde jsem stála. Nepřichází právě od soudkyně obviněn za to, co já? Jak dlouho bude v temné místnosti, než objeví pravé kouzlo života? Roztančila jsem se po ulici se zavřenýma očima a měla chuť smát se a smát se… jako před chvílí v mé místnosti. Po chvilce jsem se zastavila a otevřela oči..
A stála jsem znovu před svou soudkyní. Usmívala se na mě a řekla:
„Blahopřeji! Tvůj trest již skončil a teď se vrátíš zpátky do chvíle, než jsi ukončila svůj život a dožiješ ho. Ale jsem si jistá, že si ho teď budeš o moc víc vážit.“
Usmála jsem se na ni a odpověděla: „Ano, budu. Předtím jsem musela být slepá, teď vidím tolik věcí, které jsem nikdy neviděla. Ale proč jsi řekla, že tam budu navždy?“ S úsměvem mi odpověděla: „Vím,že sis nevšimla, že za dobu tvého věznění neuplynul na světě ani den, ani hodina. A stejně, když ses tam vrátila, zdála se ti ta ulice úplně jiná, i když byla stejná. Záleželo jen na tobě, jak dlouho tam budeš, než objevíš pravou cenu života a než pochopíš. Někteří nikdy nepochopí. Musíš totiž porozumět nejenom světu kolem sebe, ale hlavně sobě..“
Naposledy mi pohlédla pevně do očí.
„Sbohem. A buď šťastná!“




Brosqička
03. 01. 2006
Dát tip
ju, ze všech esemesek co mi během Vánoc a Silvestra přišly, obsahovala víc jak polovina přání, že mi přejí šťastný a radostný pouze ten jeden den - a tak jsem si vždycky řekla "No to je od vás hezký, ale moc jste se teda nepředali" ;-))) Díky moc a Tobě přeji taky krásný nový rok! :o)

Radža
30. 12. 2005
Dát tip
I ty, děkuji - přeji krásný nový rok*) naplněný vrcholnými literárními zážitky. *)píšu nový rok s malým písmenem, a tak musí být každému hned jasné, že mám na mysli celý rok, nejen 1. ledna, jak si lidi občas přejí :o))))

Brosqička
29. 12. 2005
Dát tip
Díky, Radži..jednou jsem tu povídku odevzdávala jako slohovku jedné profesorce češiny a ta mi řekla, že až na ten příliš bombastický začátek se jí to líbí :o). To je zvláštní, jak je všechno tak moc individuální... Měj se fajn.

Radža
27. 12. 2005
Dát tip
Krásná povídka, i když ten lehce dekadentní začátek mě oslovil o něco víc. Ale přesto jsem rád, že nakonec přece jen vyjadřuje radost ze života a naději. *

No to je perfekt! Je teda fakt, že je to v několika věcech hodně podobný s tou mojí povídkou, ale teda... fakt moc dobrý! Nadšeně tipuji*

Brosqička
20. 06. 2005
Dát tip
mám radost, že se Ti to líbilo. Mám radost, že jsou lidé nalazení na stejnou strunu jako já... :-) Děkuju Ti za tvé přání, sama bych si přála jednou napsat něco, co by se dotklo a snad i "pomohlo" více lidem.. básně a příběhy pomáhají životu... Děkuju.

Alojs
20. 06. 2005
Dát tip
mám pocit, že mám přečtené všechny tvé povídky. Jaxem to tak přejel, tak mám pocit, že mě většinou oslovila každá druhá. A jelikož nemohu od autora očekávat, že mě osloví pokaždé, je tahle 50% bilance velmi schopnou poklonou.

Bezinka
19. 06. 2005
Dát tip
... opět jsem překvapena.... rozhodně máš talent.... a dar sdělit myšlenku tak, aby nepokřivena mohla být přijata, popsat pocity tak, aby je ten, kdo se umí naladit na stejnou strunu mohl prožít...a já jsem tohle četla moc ráda.... pokud ti psaní zůstane (a protože to bývá něco "jako postižení".... v dobrém či ve zlém... tak je to většinou trvalá záležitost...)... tak věřím, že jednou napíšeš něco, k čemu se bude více lidí rádo vracet.... a držím ti palce....:-)))...+...***t***

Nu brilantní sloh je to, co tu postrádám, jestli je tu něco brilantního, tak ty kudrlinky jako např. kapička jako perla z hlubin oceánu, světlo jako zlaté sluneční nitky, obláčky jako chumáčky vaty.... a podobně.... Ne, že by to nebylo hezké, ono je to totiž krásně romantické a zároveň dost neprofesionální, protože je to tou povídkou přecpané... Všechno musí být vyrovnané, jestliže porušíš rovnováhu tím, že to přeromantizuješ, vyjde z toho něco sice romantického, ale nereálného... a pak je už na každém čtenáři zvlášť, kolik toho snese.... Záleželo jen na tobě, jak dlouho tam budeš, než objevíš pravou cenu života a než pochopíš - Tohle je nejskvělejší moment povídky.... Je vidět, že máš talent, který se zatim rozvíjí a nečekal jsem něco tak hlubokomyslného... Celkově.... Je to zajímavá povídka protkaná nadějí a štěstím a naivitou (která neni špatná - pozor, naivita v určitých věcech - jako třeba když ti vyraší v temné kobce klíček - je moc pěkná) a myslim, že se ještě pousměješ, až si to přečteš za dva roky Mandarin

Brosqička
02. 04. 2005
Dát tip
budeš se možná divit, ale tuhle povídku jsem psala ve čtrnácti... a to už je pět let a stále se nepousmívám ... :o) Jo, zrovna dneska jsem si pročítala svoje povídky v dokumentech a na tuhle jsem narazila a usoudila, že některý části jsou fakt trochu přeplácaný...a tak jsem si ji malinko promazávala(možná ji upravím ještě trochu i tady), to je můj problém, že mě napadá vždycky spousta přívlastků... ale osobně tuhle povídku pokládám za jednu z nejsilnějším poselstvím, jakou jsem kdy napsala.. Jaký mám sloh to nevím, nedokážu to sama posoudit, ale každý to asi vnímá jinak. Je možný, že kdybych ten nápad měla teď a psala ji teď, možná by vypadala jinak, ale nevím.. Každopádně Ti děkuju za důkladné zamyšlení, jsi opravdu všímavý a pozorný čtenář a Ti píšou samozřejmě nejlepší kritiky.. Hezký den

Francois
01. 04. 2005
Dát tip
Už mě nepřekvapuje brilantní sloh, čistota jazyka a slova, ale zase nádhera myšlenek...... nedýchám....*****

Brosqička
01. 04. 2005
Dát tip
děkuju Ti, Francoisi... a přeju Ti nádherný den...

Brosqička
31. 03. 2005
Dát tip
máš pravdu, Kytiii, teď fakt asi není čas na spekulování o sebevraždách, když jaro už prostupuje každým kousíčkem života a přírody.. Vezmu si to k srdci :-)) Díky

Havranka5
30. 03. 2005
Dát tip
Brosqí: Pěkný sloh i rozvržení povídky. Možná na konci oddělit závěr, kdy se vracíš z ponuré šedivé cely do kvetoucího a pulzujícího reje barevného života... Je soucitné a ušlechtilé avšak zároveň zrádné dávat nějakou šanci sebevrahovi. Ta šance totiž způsobí, že právě pro ni to udělá, anžto v ní najde zdůvodnění a omilostnění svého hrůzného činu. Já bych si netroufla jakoukoliv šanci na milost a soucit byť jen nastínit, už pro to, že osobně si myslím, že nic z toho, co uděláme už nemůžeme vzít zpět. A ztrátu (svého) života už nelze jen tak napravit... Pokud ti proběhne hlavou tvoje povídka dřív, než vykročíš tam, odkud není návratu, je to dost dobrý. Mám takové tušení, že pokud vykročíš, a nezachytí tě něčí ruka, nebo nezakopneš v prvním nesmělém kroku a nepadneš zpět do života, že pak už nemáš sebemenší šanci, máš-li vůbec ještě něco... Ale po těch nesmlouvavých kruťárnách, co na tohle téma píšu já, je to příjemné pohlazení. Tys ta, která dává naději, já jsem jen krákavá mrchožroutka... Jen pozor, aby falešná naděje co pohladí, nakonec ve výsledku o to víc neublížila svou bláhovou plaností... a ty jsi se nemusela setkat s následky falešných nadějí a dívat do očí plných výčitek a bezmoci ptajících se: "Proč? Vždyť jsi přeci říkala že... a ono to bylo jinak..." T*

Brosqička
30. 03. 2005
Dát tip
děkuju Ti, Havranko, rozumím moc dobře tomu, cos mi chtěla říct.. Tyhle příběhy jsou zrádné v tom, že člověka ovlivňují a dají mu sílu pro čin, kterého by se jinak bál.. Když jsem si přečetla Utrpení mladého Werthera od Goetha, bylo mi jasný, proč to vyvolalo vysoký stupeň sebevražd (= Werthermánii) a to určitě Goethe nechtěl a nezamýšlel.. Ta knížka byla moc pěkná, ale nejspíš právě dala sílu a odvahu k sebevraždě spoustě lidem.. Já myslím, že tahle povídka se sebevraždou úplně nesouhlasí, protože ta holka si musela protrpět svý (několik set let byla v tý místnosti a trpěla, dokážeš si představit být na jejím místě?... muselo to bejt strašný.. až pak se z toho vlastně dostala..). Já myslím, že člověk si po sebevraždě taky pěkně užije a musí si to do dna vylízat, ale zárověň však věřím, že Bůh má rád každého a nikdo netrpí věčně, trpí tolik, aby si uvědomil pravou cenu žití.. Takže si myslím, že tahle povídka se opravdu dost podobá tomu, jak to skutečně je, když se člověk sám zabije, asi to teda není přesně tak, jak jsem napsala, ale princip je stejný... ..a jak jsem Ti psala do tvého díla, já už se sebevraždou taky nesouhlasím, je to sobecký, zvlášť vůči ostatním lidem, ale sebevrahy neodsuzuju, protože dokaď nejseš v jejich kůži a nevíš, co prožívají, nemůžeš ani odsoudit to, že se zabili. Někdy je život opravdu je černé utrpení, ze kterého není východiska a pak má člověk právo zeptat se sám sebe: Stojí to za to takhle žít? Když už víc trpím než žiju? Děkuju ti moc za pozorné přečtení, opravdu si toho vážím..

Kytiii
30. 03. 2005
Dát tip
V podstatě souhlasím s Broskví i Ditou... a obě řekly vše podstatné, co se k tomu dalo řici... jen mě holky překvapuje, že se zabýváte sebevraždou zrovna teď - na jaře... copak není spíš podzim a dlouhé traumatické zimní večery s předzvěstí vánoc a jiných dramatických událostí tou dobou, která tak neblaze proslula sklony ke skoncováním se životem? ...asi jsem jinde :o) Brosqví - tobě tip

Vaud
28. 03. 2005
Dát tip
hezkýýýý*

Markel
26. 03. 2005
Dát tip
Pěkné - T

vesuvanka
26. 03. 2005
Dát tip
Krásná a smutná povídka s hlubokou myšlenkou a dobrým koncem...... Člověk v hlubokých depresích není schopen vnímat krásy světa a života, který je pro něj v těch chvílích nejtěžším břemenem..... Musíš totiž porozumět nejenom světu kolem sebe, ale hlavně sobě“, a to někteří bohužel nikdy nepochopí.... V povídce mě moc zaujala rostlinka - symbol života, která vnáší světlo do temnoty..... TIP a V

fungus2
26. 03. 2005
Dát tip
Velmi zdařilé***

Přeno
26. 03. 2005
Dát tip
Moc pěkný (i když s tim v podstatě nesouhlasim). *

Slza_luny
26. 03. 2005
Dát tip
Tak tohle se mi móóóóóóóc líbilo!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alojs
26. 03. 2005
Dát tip
zajimave a dobre napsane. V podstate nemam co vytknout. Mozna trochu zredukovat delku, jinak fajn. *

Brosqička
26. 03. 2005
Dát tip
Přeno, od čeho máš taky svůj nick, viď? Přeci se mnou souhlasit ani nemůžeš.. :o) Moc děkuju všem.. tahle povídka pro mě dost znamená, hodně mi pomohla, když mi nebylo zrovna nejlíp

Joshua_Cata
26. 03. 2005
Dát tip
Moc pěkný!

DRAHT
26. 03. 2005
Dát tip
Moc mě zaujala. Myslím, že jsi trefila onen pověstný hřebíček na hlavičku. A je i krásně zpracovaná. Prostě veliký TIP

wedle_vazy
26. 03. 2005
Dát tip
t**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru