Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až ...

04. 01. 2006
11
0
2545
Autor
Mezon

Tenkrát to bylo pro nás opravdu velké proroctví. Ale jak se ten rok, ten moment zúčtování blížil, všichni jsme viděli, že se nám náš sen nevyplní. Přesto se necítíme oklamáni. Místo zklamání máme duše plné radosti, že se tak nestalo. Představy, sny a touhy dávají životu smysl, dělají ho snadno žitelným. A tu radost z nesplněného snu tímto nazývám Říhovým syndromem.

Až se bude psát rok dva tisíce šest ...

Tak a je to tady. Rok 2006 je pro mě daleko magičtější než třeba ten 2000. Generace Katapultu se dočkala toho o čem se doposud jenom zpívalo. A povím Vám, že když se s tímhle songem v děvětasedmdesátém Olda Říha vytasil, bez velkého přemýšlení jsem ho vzal za svůj. Stejně jako spousta mých vrstevníků. Najednou jsme měli něco konkrétního, na co se těšit, pro co žít. A bylo to báječných 27 let.


Až se všichni přestěhujem do obrovských měst ...


Žiji v malé vesničce kousek od Brna a do "velkého města" jen tak nepřesídlím. Nemám proč. Současné bydlení, po kterém jsem vždycky toužil, mi poskytuje tolik pohodlí, že se děsím dne, kdy manželku omrzí statut venkovanky a začne mě přemlouvat ke změně, která nám poskytne "komfort" multikin, stovek hospod, hromadné dopravy a podzimního astmatu. Ale dokud máme v chalupě děti, tak se to nestane.


Až dálnicí zeměkouli opředem ...

Pracovní povinnosti mě několikrát měsíčně vyplivnou na spojnici mezi Brnem a Prahou a jenom nutnost vlastnictví té maličké nálepky na předním skle mi dává jistotu, že se nacházím na dálnici. Jestli má být něčím podobným pokrytá celá země od severu k jihu a z východu na západ, jsem moc rád, že se tak ještě nestalo.


Až budem pyšni na všechno, co dovedem ...

Já, jako člověk, jsem si za ta léta osvojil spoustu dovedností, hodně jsem toho dokázal a myslím, ne, já vím, že mám být na co pyšný. A také náležitě jsem. Ale my, jako lidstvo, jsme toho zatím moc nepředvedli a vlastně toho ani moc neumíme. A to je asi ten kámen úrazu, proč se nám jako jedincům daří mnohem lépe než celému člověčenstvu.


Až suroviny budem vozit z Měsíce ...

Ale co se nám opravdu daří dobře, tak to je systematické plundrování naši matičky Země. Asi to tak mělo být, že závody o dobývání měsíce prozatím skončily. Představa, že se bude, jako kdysi Aljaška, parcelovat i náš vesmírný souputník, aby se z něj odvezlo co se dá a pak ty vzniklé díry zahrnout tunami odpadků, tak o tom se mi opravdu někdy v noci zdá a to se pak vždycky těším na probuzení.


Až počasí bude řídit družice ...

Poručeti větru dešti. K tomu snad ani není co dodat. Jenom mě zaráží, že se o to stále někdo pokouší. Touha stát se takovým tím (alespoň meteorologickým) bohem stejně nakonec skončí směšným a úplně zbytečným rozsypáváním pochybného prášku z letadel na mraky ve třech tisících metrech, aby nám, nedej bože, zmokl prvomájový průvod.


Až budem létat na Venuši na výlet ...

V roce devadesát jsem se podíval na dva dny do Paříže, rok na to jsem byl čtrnáct dní na Sicílii. A to je asi tak všechno. Proč bych létal na Venuši, když jsem ještě neviděl zimní zahradu v Lednici. Už jenom představa třeba čtrnáctidenního letu kvůli obědu a návštěvě zaskleného hypermarketu, za které bych zaplatil asi tak částku odpovídající rozpočtu středně velké, rozvojově se tvářící zemičky, mě naplňuje pochybnostmi, proč zrovna Venuše a ne třeba Humpolec.


Až za nás budou počítače přemýšlet ...

Když se nad tím zamyslím, tak skutečnost, že by za nás měly přemýšlet počítače, mi docela nevtíravým způsobem podsouvá myšlenku na to, že bychom museli nejdříve přemýšlet my. No a to se děje tak zřídka, že je to prostě pitomost, vynakládat jakékoliv intelektuální úsilí a námahu na usnadnění, popřípadě úplné odstranění, této činnosti. Na to jsem přišel sám.


Až budeme mít továrny i na stromy ...

Vyrábět přírodu. Velmi, opravdu velmi smělý plán. Tak na toto budeme, doufám, ještě hodně dlouho krátcí. Procházka lesem, kde je jeden strom jako druhý, všechny odporně pravidelné, se stejným aróma (fuj, to jsou představy). Snad to bude mít opodstatnění tehdy, až normální stromy přestanou stíhat tempo nutnosti přizpůsobení se množství exhalací a přežít budou schopny jen ty syntetické. Doufám, že se toho nikdy nedožije nikdo z mých příbuzných a potomků. A jejich potomků ...


Až umělá tráva bude před domy ...

Už jste si někdy šlápli na umělou trávu bosou nohou? Já si na ni dokonce lehl. Vydržel jsem to asi půl hodiny a to jenom proto, že to byl můj nápad, a nechtěl jsem před rodinou vypadat jako blbec. Takže jsem nakonec vypadal jako debil. To budu mít před domem raději vyjeté koleje, hlína totiž v létě docela hezky chladí a jdou z ní opravdu velmi dobře uklízet psí hovínka.


Až zavládne v celém světě blahobyt ...

Tak to se jen tak nestane. Kdysi jsem četl, že světu vládne asi tak jeden milion neuvěřitelně bohatých nadlidí s neskutečnými příjmy, kteří jsou tak nějak rovnoměrně rozmístěni po celé zeměkouli. No a tomu jednomu milionu stačí k upevňování jejich moci a bohatství asi tak jedna miliarda obyčejných lidí. Zbytek nikoho nezajímá. Kdyby nebyl, taky dobře. Jak má potom ten blahobyt zavládnout? Ale jako sen a přání je to moc hezký. Dokonce jedno z mých nejoblíbenějších.


Až budem umět skoro všechno vyrobit ...

Skoro všechno? A proč chtít všechno vyrábět? Není lepší nechat alespoň něco třeba vyrůst? K čemu to je, to umět, když nakonec stejně místo potřebných věcí vyrábíme jenom samé blbosti a hňupoviny pro co nejlevnější a nejrychlejší naplnění regálů? Proč zkoumat, jak vyrobit kvalitní a potřebnou věc, když si místo ní stejně koupíme aušus od vietnamského trhovce? I když, tuhle jsem přišel domů s trenkami naruby a vyrobil si docela slušný průser. Tak to ano, to by nám šlo.


Pak bude možná pozdě na to chtít se ptát,
co děti? Mají si kde hrát?

Opravdu málokoho zajímá, jestli si děti mají kde hrát. Možná pár maminek na mateřské si čas od času v družném hovoru na návsi uleví na starostovu adresu, že zase vyhodil balík peněz za nákup nových dresů pro jejich klapzubovu jedenáctku, ale aby se udělalo "něco" pro děcka, tak to ne. Proč se taky starat o to, kde si hrát, když samy děti nevědí, jak si vlastně hrát? Je mi z toho jako rodičovi trošku smutno, ale nenaříkám, a hraji si s nimi jejich hry, podle jejich pravidel. Dost možná bylo stejně smutno i našim rodičům, když nás sledovali jak si hrajeme nehrajeme. Asi to tak má být. Vždyť je to koneckonců vždycky o několik roků dál, na děti se díváme očima dospělých, a jsme bez šance jim porozumět. Mě v tom roce 1979 asi moji rodiče také moc nerozuměli. A to jsem si jen představoval, že až se bude psát rok dvatisícešest ...


Sarrah
04. 02. 2006
Dát tip
Katapulty miluju....a za Tvé dílko uděluji tip...neb v mnohém jsem s Tebou za jedno..týdádá...kdo ví....jak na tom budem za dalších cca 10 let....

Alojs
28. 01. 2006
Dát tip
taky mám rád podobné bilancování. hezky napsané, s přehledem, bez chyb... jojo, tip se valí a nic jej nezastaví :) *

mně se líbí moc skvělý nápad T

Lasy
12. 01. 2006
Dát tip
Dobrý! Myslím, že dost. Pošli to Oldovi! Lasy

Vaud
07. 01. 2006
Dát tip
vyvoněnej nápad i zpracování TIP ;-)

LaMouette
06. 01. 2006
Dát tip
Olda...a spol.. ach.. todlencto je moje mladi proste.. cili se mi to nemuze nelibit.. a mas v mnohem pravdu.. nastesti.. i nanestesti... :-))*

Mvek
06. 01. 2006
Dát tip
Tip, mám rád takové třeba i melancholické zamyšlení a bilancování (a to je mi teprv 20:-)). Mnohem méně dobré věci provádím občas do jakéhosi nepravidelného svého deníku... Jen jsem si všiml asi dvou drobných chybiček, tak Tě na ně upozorním: " plundrování naši matičku zemi" - spíše "plundrování naší matičky země/Země" nebo místo plundrování dát plundrovat. Co se týče velkého Z, to si nejsem jist, jestli by se nedalo nechat i s malým. Na konci, v předpolsední větě je : "Mě v tom roce 1979 ..." - tam by mělo být "Mně...":-), ale to fakt píšu jen z toho důvodu, že sám se snažím všechna přehlédnutí ze svých textů vystrnadit, tak jen abys to měl ještě o chloupek lepší... Ještě dodám, že je zajímavé, že jsem tento textík četl zrovna dneska (dva dny po jeho uveřejnění), kdy jsem předtím uveřejnil sám své dílo nazvané Až. To se sice liší, ale možná má nějakou myšlenku společnou...

Eidam
04. 01. 2006
Dát tip
ty voe katapult :)))) mazec

Lakrov
04. 01. 2006
Dát tip
Slzy do oči jsi mi vehnal... tak trochu. Otázka 'A co děti', byla tím prvním, co mě na Nový rok po půlnoci napadlo. Vlastně mě napadla už pár dní před tím Velkým Letopočtem (taky to tak cítím). Jen shrnout to takhle krásně nedokážu. DíK. A kdyby Ti za to chtěl někdo nadávat, pust mě na něj :-) Já mu... to rozmluvím.

Budliky
04. 01. 2006
Dát tip
Ježiši jak rád bych to přečetl ale nějak nemůžu

Dickers
04. 01. 2006
Dát tip
Zaujalo zaujímá a ten pohled a myšlenky-Tip***kdysi jsme si uměli hrát, ale opravdu nevidíme do her našich dětí, budou stejní? Je to tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru