Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osamělé světlo

03. 03. 2007
2
5
1515
Autor
Jan_Urban

Sem tam je vidět na smutných domech půlnoční světlo. Je malé, stejně jako sny, toho co bdí. Nikdo netuší, že stařec je opět mlád, má úsměv na tváři do doby, než únavou mu hlava poklesne. A to je čas pro můry marnosti, které ho budou dusit do chvíle té, než zahouká sýček. Ví to můry a ví to i stařec.

Hrnek černé kávy
vydal vůni do šera
aby doplnil ten večer šedivý
ve kterém stařec žmoulá slova
slova marnosti ztracené již dávno.

Dům usnul již
jen jedno světlo svítí
do noci můr
které hladově čekají
až usednou na hruď
unaveného starce.

Zatím vzal z talíře
meruňky barvy liščích tlamiček
a jednu po druhé
nechal vůní medovou
rozplynout ve rtech svých
pro pocit představy vzdálené.

Oknem otevřeným
napadali noční sršni
za světlem půlnočním
té noci milosrdní
přenechali starce můrám.

Epilog
Nebylo ochrany, nebylo zbraně proti kráse této šíje, těchto ramen a ňader, která se zdvíhala v blaženém dechu života. Žena vystupovala z hlubin světa a stoupala dál kolem žasnoucího muže – a stoupá věčně jako ta, do jejíchž nemilosrdných rukou je vydáno nebe i peklo.

Gerhart Hauptmann – Kacíř ze Soany


5 názorů

Cookie
06. 03. 2007
Dát tip
tak jo:-)

berg
05. 03. 2007
Dát tip
Možná splňuje, co já vím, ale proč se spokojovat s prostředností. Je důležité směřovat k nedosažitelné dokonalosti. A ta existuje, věř nebo nevěř, má milá oplatko. ÷)) Problém je v tom, že pak už nepíše báseň, povídku, nebo třeba román ego, pak je dílo jen psáno skrze lidského prostředníka. Možná Ti mé hodnocení připadlo hodně příkré, ale ber to jen jako názor jedné šestiapůlmiliardtiny lidstva, nic víc. Být autorem této básně, ubral bych především na určité exaltovanosti, a trochu bych piloval. Ale to všechno jednou může přijít, nic není ztraceno. Přeju hezký zbytek večera a definito ÷))

Cookie
05. 03. 2007
Dát tip
Jenže Bergu někdy jde v básni o víc, než jen o básnickou dokonalost. Svět je technicky vzato plnej banalit a s dokonalostí se nesetkáš nikdy.A v lidským myšlení není dokonalost,jen různý asociace, emoce a a proudění myšlenek, který se lidi pokoušej ( v některých případech)zvěčnit na papír. Tohle dílko podle mě je spíš zachycením myšlenky a jakkoliv není dokonalé, tak svůj účel splňuje. A finito

berg
04. 03. 2007
Dát tip
Pro mne jen pár obrazů nepříliš umně poskládaných v sloky. Báseň plná banalit typu ... stařec žmoulá slova, slova marnosti ztracené již dávno (tady bych se pozastavil i nad podivnou inverzí) ... rozplynout ve rtech svých, pro pocit představy vzdálené ... , v podstatě celé dílko je plné klišé a nudy. Věřím, že autor chtěl uchopit nějaké pro něj "závažné téma", ale jak se říká: Cesta do pekel bývá dlážděna nejlepšími úmysly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru