Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boží bojovník

05. 10. 1999
0
0
3021
Autor
Merle

Poslední z těch na téma církev. Opět prosím věřící, aby raději nečetli, a když už, tak schovívavě. Tedy schovívavě k myšlenkovýmu obsahu.

motto: Věř, a vírou svou zvítězíš...

Když kacíři k tobě vtrhnou, ze dveří se k tobě vrhnou, a začnou tě pěstmi mlátit... Boj se svoji víru ztratit! Když tě bijou dál a víc, jen jim nastav druhou líc. Když i do tý dál tě bijou, zaštiť se svou silnou vírou! Když začnou bít tvoji ženu, modli se ke Bohu svému. A když sáhnou na tvý děti, ber to jako část oběti. Když však začnou hanit Boha... Ať se zvedne tvoje zloba! Z jejich těl ať teče krev. Ať zazní tvůj války zpěv! Tak a už je po boji. Jsi sám v plném pokoji... Teď sis teprv uvědomil, žes ty lidi všechny zabil! Pak před sebou vidíš zjev, v očích smrt, na rukou krev. Za krk tě smrt popadla, z pohledu do zrcadla! Křesťane, buď spokojen! Bůh zvítězil v tento den... Ozval se jen hrůzný vzlyk. Zemřel Boží bojovník.
Olšanský
13. 11. 2000
Dát tip
Merle, ¨jakožto praktikující křesťan ti děkuji za tento kritický pohled. Vím, že křesťané ve jménu Boha udělali hodně svinstev a dělají je dál. Stydím se jako křesťan za všechno, co bylo, je a bude, ale Krista miluji, on není iniciátor svatých válek a vražd. Vím, že Kristovo učení a křesťanství často stojí v dost markantním rozporu. Každopádně díky... Je to dobré dílko.

Prokletí
17. 10. 2000
Dát tip
mimochodem jsem opravilO! m.

Prokletí
10. 10. 2000
Dát tip
*Boží bojovník: heleďte všichni: tohle je uzavřenej okruh, pokterým se dá jen běhat dokola do zblbnutí...ať si každej věří v co chce, myslím, že se shodnem, že je důležitá víra, ne náboženství, odpustky, zpovědi nebo podobný voloviny...důležitý je, že lidi hledaj cestu pro sebe a ostatní...ať už pod rukou Ježíšovou nebo jen svojí...mějme se rádi... m.

Merle
10. 10. 2000
Dát tip
TAK pravil Prokletí... a já souhlasím :)

Merle
19. 04. 2000
Dát tip
mike: já nic nezevšeobecňuju... šlo mi jen o to ukázat jinou stránku celý věci, než se běžně prezentuje... vlastně jsem to spíš nastínil, než abych vyjadřoval svoje názory, nebo řešení... to už je na čtenáři. šlo mi o to, že i nejsilnější milující křesťan může mít slabý místo, obzvlášť, když mu "kdosi" našeptává...

mike
18. 04. 2000
Dát tip
Strašně zajímavý námět na dlouhou diskusi, na kterou (bohužel) není na Písmákovi ani čas, ani prostor. MM má částečně pravdu - ano, se zevšeobecněním jsi to vážně trochu přepískl; přesto, ať někdo zkusí říct, že to, co popisuješ se vážně někdy a někde nestalo.

kačka
18. 10. 1999
Dát tip
Merle, ty superčlovíčku, potěšils mne, vůbec mi nevadí tvůj "odlišný" pohled na církev nebo na křesťany, shovívavost je jasnačka, k tobě i k jiným, doufám, že vydrží. To, že jsme "jenomlidi", kteří přijali a zastávají pravdu slova víry srdcem z nás nedělá "autority" pořádku nad světem nebo nezvaně samostatné dohlížeče či mravokárce. Jen si myslím, že z jeho pohledu viděno mnou nám Láska nedává prostor, abychom odpláceli zlým za zlé, byť by se jednalo o Boha v "náš neprospěch", on sám přece soudí a odplácí po zásluze, i když to není vždycky hned vidět. Kristus je vzorem, dokonalý model pro život každému. Božím bojovníkem je každý, kdo má odvahu si to přiznat, že smyslem života je žít s ním a pro něj, Hus za to zemřel a ti co byli před námi životem potvrují byť zemřeli mluví nezakrytě. Pro mne osobně je Kristus můj život, i když nejsem schopna to předat třeba tak, jak bych sama chtěla, nevyjímaje to, že padám stejně jako druzí, s tím rozdílem, že on mne zvedá, přijímá a chápe, protože jediný za mne tolik vytrpěl. Nechci si "hrát" na Magdalénu, tolik zkušeností nemám, ale ráda "umyju" nohy komukoliv z vás, pokud o to stojíte. Jinak taky nejsem zastáncem názoru, že "ta jediná církev" je ta pravá, mě táhne On a vím, že on zná ty, kteří jsou jeho, ať jsou kdekoliv. Kždp. díky !!!

Merle
09. 10. 1999
Dát tip
Bolku, koukám, že ty jediný jsi úplně pochopil můj autorskej záměr. Pokolona tobě. A dík.

slavek
08. 10. 1999
Dát tip
Merlíku...
Řekl bych, že tato Tvá básnička byla ještě z doby černobílého vidění světa. :.-)

Bolek
08. 10. 1999
Dát tip
Merlíku, je to velmi zajímavé téma, paradox s kterým se tak či onak musí vyrovnat každý křesťan. To, jak se k němu postaví, si jistě musí vyřešit každý sám a každý to jistě udělá po svém. Tobě patří dík, žes na to rozhodování i kam to může zajít poukázal.
Lea: velmi souhlasím
B.Ez: Merlíka nééé!!!
Tynic: Která církev se nezdiskreditovala? A kdo z nás se nezdiskreditoval. Pohrdám-li, pak v tomto smyslu jen sám sebou...Neznamená to však, že by sme se neměli snažit udělat s našimi životy...jak říkáš ty.
slavek: ani snad ne černobílé vidění, jako jeden ze smutných příkladů, jak může Boží bojovník dopadnout...

Saša
07. 10. 1999
Dát tip
KAŽDÁ ideologie je ve své podstatě ta pravá, krásná, nezbytná, super... ale co z ní udělají lidi?...Tak je to, a ne jen že se něco samo zdiskreditovalo! Pouze lidi dokáží všechno krásné zkazit ve jménu právě toho krásna - paradox, že?

Tynic
06. 10. 1999
Dát tip
Evangelická církev se prostě zdiskreditovala a proto ji pohrdám. Křesťanské učení je moc krásné, ale snaží se podle něj žít lidé a to mluví za vše. Nesnáším náboženství, která o sobě tvrdí, že ona jediná jsou ta pravá. Neznamená to však, že by sme se neměli snažit udělat s našimi životy něco lepšího ( třeba podle toho křesťanského "návodu" )

Lea
05. 10. 1999
Dát tip
Zajimavý pohled Merle, i když se s ním neztotožnuji..něco jiného je víra a něco jiného náboženství. Neuznávám svaté války, a vůbec žádné války. Veřím, že žijeme jen jednou a každý život ma cenu. Ale chápu i to znechuceni, co mnozi "předuchovnělí" věrozvěstci napáchají z vlastní vůle s úmyslem zavděčit se bohu. Sama jsem to pocítila na vlastní kůži...

MM
05. 10. 1999
Dát tip
Merle - dej si pozor na boží bojovníky :-)
Ale vážně - chápu, že v někom zanechaly hodiny dějepisu (inkvizice, křížové výpravy atd...), ale já chápu (a řekl bych, že většina věřících lidí) víru úplně jinak!
Lea má naprosto pravdu - nemyslíš, že se zevšeobecňováním jsi trochu přepálil? Chci říct - co ti lidé, kteří nezištně pomáhají po celém světě, snaží se svou víru ukázat ne bojem, ale láskou?
No nic - nepodezírám tě z fanatického ateismu, tak ti tyhle připomínky doufám nevadí :-)

MM
05. 10. 1999
Dát tip
To jsem se vyjádřil zase zmateně - chtěl jsem říct : "hodiny dějepisu zanechaly stopy".

B.Ezejmenij
05. 10. 1999
Dát tip
Merlíku :)
Nechceš náhodou upálit ?
Přes net se to ještě nezkoušelo :)

Merle
05. 10. 1999
Dát tip
Kupodivu se s timhle pohledem ani ja neztotoznuji. Proto jsem sem ty basnicky puvodne ani nechtel davat. Jak uz sem psal nekde pod tou prvni, od ty doby, co jsem je psal, jsem (diky evangelikum) zmenil nazor na cirkev. O vire jsem nikdy spatny mineni nemel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru