Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Už nestačí být buzerant k tomu stát se dobrým spisovatelem

18. 08. 2008
7
25
3679
Autor
DaNdÝ

No vážně! Wilde nebo Burroughs by dnes měli odzvoněno. Nikdo by nepálil jejich knihy, kritici by je morálně neodsoudili, nebyl by nikdo, kdo by je nenáviděl za to co jsou. Nebo spíš většina ne a to je v podstatě to samé. Jejich reklama by byla v hajzlu. Ale na druhou stranu je to dobrý základ, lepší něco než nic. Protože podstatné je lišit se. Mít jiný pohled na svět, tím dosáhnout originality, většího rozhledu. A tak mít o čem celý život psát, nebo alespoň do té doby než je sejme HIV, nebo fanatický křesťanský aktivista. Ale dnes už to fakt nestačí. Gravitation je pro mnohé jen srandovní kreslená pohádka pro děti. Zkrocená hora kovbojka, kde ostřílení hrdinové vyměnili svého věrného kvéra za péra. Rád si občas představuji, že bych měl moc vytáhnout nějakého prostého človíčka z doby třeba před dvěma sty lety, trochu ho zmlátil, a pak přivázal ke křeslu a pustil mu reklamu na vložky. Myslím, že by ho ten šok zabil. Co se týče fenoménu teplouštví asi by stačil člověk z doby před padesáti lety. Ale to už teď neletí. Spisovatel musí být něčím daleko odpornějším než pouhou buzničkou.

Vyprahlost. Suchopár. Žízeň ajajaj. To pro mě znamená ztráta inspirace. Myslím, že když autor ztratí inspiraci, je nejlepší napsat něco o ztrátě inspirace nebo o jejím hledání. Tak jsem zplodil příběh o muži, co zabije milovanou dívku, jen aby poznal, co to skutečně znamená zabít. Nebo o umělci, co řezal bezvadné přitažlivé ruce a nohy a sešíval z nich sochy a lustry. Také jsem psal příběh vypravěče o motýlcích, který najde svou inspiraci v zabijáckém elfském kurvě. Či jak to říct? Mohl bych třeba psát epopej s etymologickým podtextem o mužském ekvivalentu ke kurvě… péromil, nebo prostě parkový kuřič jsou nepoužitelné… Nejde to. Tohle téma je předem odsouzené k záhubě, protože je důležité správným slovem postihnout hlavního hrdinu.

Zvedl jsem se z křesla, šel do kuchyně. Uvařil jsem kávu. Z kuchyně jsem s uvařenou kávou šel zpátky do křesla. Zvedl jsem papír a tužku. V takových chvílích umí být klávesnice proradná, je jako droga, co se písmeny vsaje do kůže a otupí myšlení. Radši papír a tužku. Položil jsem papír a zlomil tužku. Tak dlouho jsem se třískou z tužky bodal do dlaně, až mi vytryskla krev. Ani bolest ani krev mě dnes neinspirovaly.

Jak říká staré čínské přísloví: Nevíš si rady, použij internet, vole. Snad spíš japonské. Najdeš tam třeba dětské porno. Zdá se mi až k popukání úsměvné, jak snadné to může být. Stačí zadat do vyhledávače jediné heslo. Plesk!

WHAT A LOVELY AND CUTE BOY! ANY NUDE PICS OF HIM?... GERGEUS BODY. I FUCKING LOVE THIS BOY!... HAHA I READ FIRST: IM FUCKING THIS BOY, HAHA… I´LL BET HE HAS THE SWEETEST YOUNG COCK… AND NO PUBES… THIS IS BLOW JOB JUST WAITING FOR ME, LOL… I WOULD LOVE TO FUCK THIS KID, HE IS SO HOT!....

Říkám si, co brání lidem vypustit ze sebe to nejslizčí bahno z nitra podvědomí a stříkat ho do ostatních pérem, nebo rovnou nožem v ruce, a zvysoka kálet na to, jak moc se jim to nelíbí. Brání jim skutečně morálka? Nebo jen snůška posraných zákonů, strach z toho, jak by jejich ptákům ve vězení ustříhali křídla?

Ale vždyť co, jsou to jen obrázky. Není snad lepší, když se lidé vyřádí u pouhých obrázků, než aby dělali skutečně to, co si představují? ??? ? a další a další otazníky. Je jich kolem toho spousty. Třeba co se dělo ve studiu, když zhasnul fotoaparát, nebo když se přestalo fotit free a začalo paid, a tedy hard?

MÁM DOMA SUPROVOU SBÍRKU PICSŮ, JAK VLČÁK UŠOUSTÁ ŠESTILETÉHO KLUČINU, BOHUŽEL JSOU POUZE ANIMOVANÉ, ALE I TAK VELMI SEXY! KDO JE SE MNOU VYMĚNÍ ZA NĚCO PODOBNÉHO?

Uřezat všem těm zasrancům koule, vrazit jim brokovnici do držky a odstřelit je těsně předtím, než vykrvácí! Vážně? A komu vlastně? Snad pedofilům, pravda. 8 z 10 znásilnění dětí nezpůsobí pedofil. Prý. Udělá to citově narušený sadista. Pedofil má být ten, kdo má děti rád. Na tom asi něco bude, když mám někoho rád, neodvedu si ho k sobě domů, nesvážu ho a taky mu nerozprcám prdel. Metaforicky řečeno. Jednodušeji: Nezničím budoucí život toho, koho mám rád.   

Ale lidi chtějí a potřebují pány v kabátě s kapsami plnými bonbonů. Je nepříjemné, podobně jako zpátky spolknout zvratky, přiznat si, že nejsou žádní ONI, ale jsme prostě MY. Proto si raději pány v kabátech vymyslíme a nebo uděláme. Opakujte každý den někomu, že je zlý kluk a on tomu uvěří.

Jak hluboko se dá při hledání inspirace klesnout? Nebo stoupnout? Možná jen jít. Nestačí okukovat jablko, pokud chci popsat jeho chuť.

Zvedl jsem se, šel do kuchyně a zvedl telefon. Tůtůt. „Ahoj brácha, hele proč ti jen volám, jsem se chtěl zeptat, kde bude Michal, až pojedete s Mirkou na tu chatu?“

„Noo, asi u známejch jsem to s nima domlouval, s tím jejich se zná, tak to tam snad ty tři dny vydrží.“

„Proč by nemoch bejt tady u mě…“

„Nojo, jsme se tě ani nějak neptali. Víš co, jsem myslel, že to no… že nemáš s dětmi zkušenosti.“

„Hmm, jak to myslíš?“

„No skoro my přišlo, že se dětem vyhýbáš, že si s nima připadáš nesvůj, což je pochopitelný, když ses narodil, mě bylo jedenáct a nikdy si moc, žejo, takhle s menšíma dětma nebyl.“

„No jo, asi máš pravdu, když o tom tak mluvíš, ale říkal jsem si, vždycky helfneš ty mě, někdy zas já tobě. A rodina má bejt při sobě, když to jde, že by nemusel k cizejm. V bytě mám místa dost.“

„Teda kdyby tě to neotravovalo, myslím, že by i s tebou byl docela rád.“

„Vůbec ne. Já budu taky rád.“ Opravdu jsem rád, když jsem našel svou inspiraci. Budu rád až ji ochutnám? Zavěsil jsem telefon. Šel do kuchyně. Nevzal si tužku, papír ani klávesnici. Na ty ještě není čas, ale už brzy.


25 názorů

Tobša
26. 08. 2008
Dát tip
Jop, mělo tam být "neucelenost a nepořádek" :-).

Nicollette
25. 08. 2008
Dát tip
líbí se mi, jak si umíš psaní užívat.. *

DaNdÝ
20. 08. 2008
Dát tip
hele ty nápisy, ss hodně velkou snahou bych je možná přeložil do němčiny, ale já už nemám moc odvahu si s nima hrát, jednoduše sem je použil k charakteristice těch stránek, o kterejch sem se tam zmínil co by se tejkalo tý příběhovosti, tak konkrétně v tomhle žejo, jakej moc píběh. chlápek sedí, chce moc psát, nejde mu to, přemejšlí o sračkách, projíždí internet a pak brkne bráchovi ať už z jakýhokoliv důvodu. ale v zásadě máš pravdu, zas tak moc sem se s tím nesral, prostě jsem vyjádřil nápady co jsem měl a pak to zapích

Tobša
20. 08. 2008
Dát tip
Zdravím, když si čtu tvá díla, trochu mi mrzne úsměv. Dokážeš psát velice zajímavě, a to i když používáš vulgární výrazy. No, i když vulgární. Ona ta rovina vulgarity je vlastně taková, jinčí - dle mého - je to vulgární, podle dnešní patnáctiletých už na tom nejspíše nic divného nebude. Líbí se mi, jak dokážeš vykreslit tu dnešní situaci, líbí se mi, jak vytahuješ tu záležitost s homosexuály atd., ale dle mého má toto dílo jednu vážnější chybu. Neucelenost a pořádek. Ve všem musí být pořádek a tady je to hop sem, hop tam. Možná mi jiní budou oponovat, ale já tu vidím neucelenost. Přirovnal bych to k tomu, jako když jsi v lunaparku a z momentu na moment jsi z kolotoče na ruském kole. Ale bez přestupu. Chybí tu ta jemná linka přebíhavosti. Dál by mě jen zajímalo, co znamená ten anglický nápis, páč jsem němčinář. Díky...

DaNdÝ
20. 08. 2008
Dát tip
to si s gustem zarajtuj, mě i baví dyž je tu živo

to cheche patřilo ještě k agemu :-) Dandý sry že ti tu rajtujem na dvorku:-)

checheche

DaNdÝ
20. 08. 2008
Dát tip
bzzz se mi to tu skorem hádá, hele co se experimentů tejče já nejsem žádnej literární laurát (zatím!) takže já neposunuju nějaký hranice tvorby či co, ale jedině sám sebe, takže si třeba zaexperimentuju abych vyskoušel něco pro mě novýho a tak se posunul, Alojs: joo ten styl to byl právě ten jakby experiment a aktuálnost taky byl oučel ale zas si myslím že aktuální tohle téma je spíš mediálně než dovopravdy pro Honzyk: nějaký srovnávání s Wildem bych si nedovolil, nevim, spíš sem tim jen podpořoval nějakou tu tezi toho nadpisu, tudíž že buzeranstí či homosexualita řekněme teď už není dost kontroverzní téma, aby to někoho šokovalo a proto to následující téma, ale to už sou jen takový kecy a já myslím že kdo píše už pak to nemá rozkecávat buď je znát co chtěl nebo ne, tak asi tak jo a vůbec všem dík za nějakej ten zájem aaa jistej rozbor

agelast
20. 08. 2008
Dát tip
v d: Začni! Ale já to číst nebudu :-D

agelast: asi začnu psát co nejšedivěji extraordinérně abych konečně vyrazil dech všem experimentátorům! :-)

hroznej :-)

agelast
19. 08. 2008
Dát tip
vindal drámo: Tak já myslím, že experimentální tvorba má dneska podobné postupy dávno za sebou, takže... Ale já jsem prostě rejpal, no. :o)

Honzyk
19. 08. 2008
Dát tip
...srv. s Wildem a spol:) pritazeny za vlasy, myslim...: celej zacatek.......proc?... pripada mi, ze spis psany od pointy pozpatku...zacatek , myslim, dost rozplacnutej...skoda dobryho nametu..........

Alojs
19. 08. 2008
Dát tip
myslím, že si tady nadběhneš tím "uncensored podáním". Ačkoliv jsem na podobné záležitosti zvyklý, dokážu si představit, že někoho zvedne ze židle spojení "párkový kuřič" apod. ... pointa je překvapivá - trochu mi připomněla jedno mé dílko. ... jinak - povídka přetřásá zajímavé myšlenky. aktuální, trefné. máš zajímavý styl. takový free, bez mantinelů. píšeš, jako bys... ehm... snad mluvil. dobře se to čte. prostě jsem měl pocit, že sedíš vedle mě a celé mi to vykládáš. což je fajn. s faktorem "čtivost" problém nemáš.

cheche - do kremačky.. pobavils mno - já jsem docela konzervativní nakonec, anna karenina mě dostává do kolen právě tou klasickou formou, stejně tak Shakespeare i když to je jinej magickej vykuk.. ale chci říct že tvorba nakonec může všechno změnit jen se mondéně nesmí loudat sto let vzadu, tohle jsou možná pokusy, ale něco tam pro nás zraje..

agelast
18. 08. 2008
Dát tip
v d: Však já po DaNdÝm nechci, aby psal jako Němcová :o) Ale pořád vidím rozdíl mezi moderním narativem a uspěchaným splácancem. Tady se mi zamlouvají nabízené otázky a myšlenky, v zásadě i zvolený způsob vyprávění, ale celé mi to připadá dost nedotažené a až příliš přímočaré. A nepředvídatelnost se stejně nedostavila… Mimochodem, to klasické vyprávění bych hned do kremačky neposílal, ono svoje místo na světe pořád má ;) DaNdÝ: Mě šlo spíš o to, že je tu všechno podstatné naházené jak lopatou, já jako čtenář si to přečtu a dál vlastně nemám co odhalovat. Méně doslovnosti, více hry… ale to se pochopitelně pořád pohybuju v oblasti subjektivních názorů :o) Každopádně ten druhý díl si pak rád přečtu.

agelaste - ve vší úctě - klasické vyprávění neboli vleklé a předvidatelné popolejzání v ději jest mrtvo a to dávno.. pokud se neuvol- níš takovejhle text pro tebe bude vždy nestravitelným.. s pozdravem

DaNdÝ
18. 08. 2008
Dát tip
hele kurevník šukálista, to mi zavání spíš nějakým pořádným mrďákem, než někým kdo si tak vydělává, já s tím problémem fakt nevím jak hnout, ale jak řikáš zápisky, nemůžu úplně souhlasit, vpodstatě sem tuhle povídku chtěl takhle, co se dám eště navazující povídku tak ta je zas psaná úplně jinak ale v tomhle sem jakoby nevim experimentoval s takovou jakoo syrovou formou, úsečnsot, páč tam taky popisuju tvůrčí kriti, velký písmena pro navození jakoby nějakejch komentářů na podobnejch stránkách, a možná taky ne třebas mi to tenkrát nemyslelo, už si nepamatuju, ale díky aspoň sem se and tím zamyslel

agelast
18. 08. 2008
Dát tip
No DaNdÝ, tohle je něco jako předprvní verze, zápisek na kusu papíru, aby neunikl zajímavý nápad. Aspoň pro mě. Teď to chce ten marast zformovat do opravdové povídky, trochu rozvinout, opravdu šokovat a ne jen tak beznadějně hulákat velkými písmeny :o) (btw: gigolo, prostitut, kurevník, šukálista:)) Líbí se mi určitá upřímnost a naléhavost, některé ty myšlenky tu s úsměvem poznávám, ale stejně - rozpracovat. Já bych si to docela rád přečet ;o)

Patcheesa
18. 08. 2008
Dát tip
takže je to taková próza na pokračování...:). téma je to rozhodně nosné a aktuální v dnešní době.

DaNdÝ
18. 08. 2008
Dát tip
nooo jasný konec, to sou takový otevřený vrátka k pokračování

Patcheesa
18. 08. 2008
Dát tip
fíha. ten konec...

DaNdÝ
18. 08. 2008
Dát tip
jako dík za uznání, povzbuzení, páč sem se trochu týdle věci bál, a to se mi zas vyloženě čsto nestává

smekám DaNdÝ! nejlepší věc od Tebe

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru