Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rovnice

04. 09. 2008
9
10
950
Autor
Marcela.K.
0přela se o stůl a rozbrečela se.
,,Já už nemůžu, rozumíš, nemůžu!“
Přistoupil blíž. Obejmul ji zezadu pažemi a tiše řekl: ,,Já vím...“
,,Do půl páté jsem nespala. Ve tři hodiny jsem si musela vzít prášek na bolest hlavy.
V práci jsem včera málem zkolabovala, s autem vjela do protisměru! Dnes jdu na noční a přitom se potřebuju vyspat!“
 
Zamíchala zeleninu v kastrolu a začala ji plnit do umytých sklenic.
Už se uklidnila a přemýšlela o tom, jestli ji bude takhle připravovat až tu nebude její matka, která ráno očistila dvě mísy mrkve a mračila se, že tak pozdě vstala.
Cítila výčitku v jejím pohledu a měla pocit provinění. Vždyť maminka je nemocná a ne ona.
A vztek se pomalu měnil v lítost. Jenže to už věděla, že lítost je blbost! Jakmile začala sčítat všechny své zásluhy a odčítat „provinění“ ostatních členů rodiny, dospěla vždy k záporným číslům.
Zelenina ji pálila přes sklo sklenic do prstů a ona se musela soustředit na práci. Přitáhla víčka a se zalíbením se podívala na hotovou práci.
Opláchla pod tekoucí vodou použité nádobí a dala ohřát oběd od předešlého dne.
Ještě do mrazáku na chodbě narovnala balíčky nakrájené zeleniny a oddychal si.
Usmála se unaveně na manžela a řekla mu ať zavolá syna a babičku k obědu. Odebrala porci oblíbené rajské dceři, která přijde ze školy až ve dvě hodiny a posadila se s ostatními ke stolu.
Když dospělý syn vylízal talíř a řekl:,,Tak a jako kdybych neobědval,“ usmála se znovu. Manžel rychle také vylízal talíř a prohlásil:,,Zavoláme Špačkovi ať do Etikety přidá kapitolu o správnosti vylizování talířů.“
Teď už se zasmála a syn se na ni podíval:,,Před obědem jsi ale měla nějakou špatnou náladu, že.“
,,Už tři dny mi je špatně, „ odpověděla a sklonila hlavu, aby ji neviděl do očí.
Najednou si uvědomila, že už ji ani nebolí ta hlava.
Přemýšlela, jestli nemá opravdu jít k doktorovi...
Pak si vzpomněla na noc. Jak hrozný sen se ji zdál. Probudila se s pláčem a šla se podívat do vedlejšího pokoje. Oddechla si, když viděla obrys spící dcery.
V tom snu ji spolkla ohromná mořská vlna. Utíkali před ní . Ona držela dceru za ruku, ale neudržela. Voda jim přelítla přes hlavu. Ona a manžel jí utekli, ale dcera už s nimi nebyla.
 
Muž odjížděl do práce. Políbil ji a tiše řekl:,, Uvidíš, zase bude dobře.“
 
Šla pověsit vyprané prádlo na zahradu. Rozhlédla se, podívala na modré nebe a usmála se. Sluníčko svítilo a byl tam i jeden chundelatý, bílý beránek.
Dcera přiběhla ze školy a objala ji.
Začala se smát.
,,Maminko, nesměj se! Já jsem tak nešťastná! Představ si, my se v té škole stále nic neučíme a já tolik prahnu po vědení. Já bych se tak ráda už učila každý den a připravovala se k té maturitě!“
,,Já vím, ty jsi naše chytrá dcera, která nám chce dělat radost a být chloubou naší rodiny!“
 
Kdyby se na nás někdo díval a poslouchal nás, říkala si vduchu, myslel by si, že jsme cvoci.
Milovala ale tyhle chvíle, kdy objímala svoji štíhlou dceru a poslouchala její repliky.
 
Později odpoledne si dala na konferenční stolek polštář a položila si na něj nohy. Uvařila si kafe a připravenou knihu ani neotevřela. Zavřela oči a začala přičítat ke svým zásluhám zásluhy svých blízkých.
Svoje mínus dala před závorku s jejich prohřešky a všechna záporná znaménka tím přepsala na kladná.
 
 

10 názorů

Marcela.K.
05. 07. 2012
Dát tip
.

Alojs
10. 09. 2008
Dát tip
co se formy týče, tak vypilovanější než v případě tvého předchozího prozaického útvaru. co sem tam hapruje, to jsou některé věty (slovosled, vazba souvětí, interpunkce). ... třeba tady: "Usmála se unaveně na manžela a řekla mu ať zavolá syna a babičku k obědu. Odebrala porci oblíbené rajské dceři, která přijde ze školy až ve dvě hodiny a posadila se s ostatními ke stolu." měla by tam být čárka před "ať" a před "a posadila se". Najde se tam minimálně ještě jedna věta s neodděleným "ať" ... jinak - tady opět popohání text oná zeživotnost. je nutné číst mezi řádky a pojit si řečené do souvislostí. jak už padlo přede mnou, připojuji se. *

Janina6
06. 09. 2008
Dát tip
To mi hodně připomnělo moje vlastní matematické problémy :-) Hezky jsi upozornila na to, jak snadno člověk podlehne chybě vidět věci jednostranně (pochopitelně z té horší stránky)...*

clovrdik
04. 09. 2008
Dát tip
někdy se to tak nějak všechno valí .. a člověk musí mát nějakej fígl, jak z mínusů nasekat plusy (nebo alespoň nuly, když už to jinak nejde), aby se nezbláznil

ruprecht
04. 09. 2008
Dát tip
ale k tomu doktorovi si raději zajdi... (tohle není ironie) :-)) *

Marcela.K.
04. 09. 2008
Dát tip
Ne, nezdá, milá Lakrov ;-) Slovaku, naštěstí měla z matematiky jedničku a matikář na zdravotce se divil, proč si vybrala zrovna zdravotku :-) Háber...nejsou těžké, když víš jak na to :-) Diano, nedramatizuju to...jen depka, nic víc...do protisměru vjela před domem, protože chtěla zaparkovat u vrátek. Pán v protijedoucím autě si jen zaklepal na čelo a asi si řekl:,,No, ženská!" :-)Mrkev, petrže l a celer očistila maminka a rozhodně nedělá všechno sama. Neboj ;-) Ten příběh měl spíš ukázat na sebelítost, která je tím nenjnesmyslnějším pocitem, který znám...naštěstí o něm vím a umím z mínusu lehkým přeškrtnutím udělat plus. Díky vám všem za zastavení a milá slova :-)

Diana
04. 09. 2008
Dát tip
Je to celé krásné, moudré a je to pravda.T**** Přesto... přesto si myslím, že by se únava neměla podceňovat, ta dotyčná by opravdu mohla vjet do protisměru a někoho zabít. Možná není až tak nutné vařit a zavařovat, když jdeme na noční. Možná nemusí udělat všechno jen jeden (jedna?)

Háber
04. 09. 2008
Dát tip
ťažké počTy*******

slovak
04. 09. 2008
Dát tip
Cítim, že je to zo života, a k tomu ešte aj trocha matiky...*

Lakrov
04. 09. 2008
Dát tip
Že je to téměř autobigrafické,se mi asi jen nezdá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru