Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O mých zvířecích kamarádech (32)

20. 04. 2011
8
8
1647
Autor
Taubla

     Naším domem už roky roků procházejí kolonie mravenců. Není to stále, jen čas od času a trvá to několik dní až týdnů. Přesto je nehubím chemicky ani nijak jinak. Na misku jim dám cukr a sladké cukroví. Mravenci zde hodují a nerozlézají se pak po bytě, aby si hledali potravu. Náš dům je jen překážkou v jejich trase, kterým musí projít. Když přejdou, je zase na delší období ´klid´.

     Je mi smutno, když vidím v televizi nebo tisku zvrácené záběry lovců, jak se hrdě usmívají nad mrtvolami svých trofejí. Pyšní se v nadřazených pózách, nad nehybnými těly nebohých zvířat, která skonala v nerovném boji s lidskými zbraněmi. Jejich smutně skleněné oči, ´hledí´nehybně do prázdna. Toto patří mezi nejsmutnější podívanou a mě osobně se příčí, takovéto záběry zveřejňovat.

     Také mě šokovala myšlenka, která proběhla médii. Odborníci hájí drůbežárny s tím, že se domnívají, že slepice uzavřené v malých klíckách se zde údajně cítí lépe než ve volných výbězích. Argumentují tím, že se zde slepice cítí bezpečněji. Pokud jsou volně a pohromadě, jsou podle tohoto názoru stresovány tím, že se vzájemně napadají.. Život slepic podrobně sleduji (a nejen slepic) celý svůj život, takže o něm už něco vím, proto se s touto verzí neztotožňuji. U slepic panuje hierarchie, což znamená, že k jídlu jdou jako první starší slepice. Ty starší občas odeženou mladší a ty se jdou nazobat až poté. Nejde ale o nic dramatického a je to přirozený běh. Řeším to tak, že na dvoře umisťuju dostatečný počet nádob na krmení a pak k tomuto jevu nedochází. Zmínění odborníci ale zapomněli poznamenat v jak žalostných podmínkách „klecové“ slepice často živoří. Celé bych to přirovnala, jako kdybych měla být ráda, že mě někdo zavře za mříže maličkého žaláře jen proto, aby mě venku náhodou někdy někdo nepřepadl. Měla bych se pak cítit šťastná? Rozhodně ne! Každý dá přednost volnosti a svobodě i za cenu určitého procenta rizika. V přírodě je většina zvířat ohrožena predátory, přesto když je uvězníte do stísněného prostoru, dají opět přednost svobodě, mají-li tu možnost.

     ..Ráno když jsem krmila, jsem – jako každý den –nasypala na králíkárnu obilí pro vrabce a hrdličky. Pravidelně se přilétají nazobat. Ponejvíc po ránu a v podvečer. Ráda je při tom pozoruji z okna. Zimní krmítka pro veškeré ptactvo a léto nesundávám. Občas nasypu trošku krmiva na přilepšenou během celého roku. Mimo zimu přiletí některý opeřenec jen ojediněle, neboť je už venku dostatek hmyzu a jiné potravy.

     V tomto období obyčejně vypouštím zpět do přírody ježky, kteří u nás přezimovali. Tento víkend se tak chystám opět učinit. Ježky vypouštím na bezpečném místě, do oblasti kde jsem je na podzim našla. Zprvu je venku přikrmuji kočičími granulemi (občas syrovým vejcem), než se dočista zaklimatizují.

     …Teď si udělám v psaní pausu a půjdu zalít a přihnojit kytky v bytě. Spousta jich už nádherně kvete a tak si i některé nafotím.. Kdysi jsem četla zajímavý článek o tom, že se nikdy nemají rostlinám odtrhávat, či odstřihovat žluté listy a části, pokud dočista neuschnou a nejdou lehce sami oddělit. V opačném případě způsobíme rostlině násilí, které ona dokáže vnímat. A nejen to, vznikne otevřená ranka, kterou může do rostliny vniknout různá infekce, například některé z houbových onemocnění. Od té doby se touto radou poctivě řídím.…..


8 názorů

Taubla
26. 04. 2011
Dát tip
Díky nostalgiku, ono i ve velkochovech se to dá. Existují chovy drůbeže s venkovními výběhy... jsem ráda že mi rozumíš. Děkuju i ksav. A také díky gabi, omlouvám se, sepisuju už dlouho a tak se možná občas s něčím opakuju. Moc mě těší, že jsem tak mohla dál předat tuto zkušnost a že se jí s maminkou řídíte. Ahojky všem. :-)

gabi
20. 04. 2011
Dát tip
o žltých listoch si už písala, odvtedy ich netrhám, aj moja mama dostala prísny zákaz trhania, dovtedy sme to nevedeli *

nostalgik
20. 04. 2011
Dát tip
Je to svízel, s těmi slepicemi. Takové domácí hejnko je ale něco jiného, než několikatisícový slepičí národ. Ale ty klece, souhlasím, ty jsou tak akorát pro ježky... ty ze Sínadel :o)

Taubla
20. 04. 2011
Dát tip
to muselo být šokující probuzení Alegno :-)) - děkuju za přečtení a přeju krásný den

Alegna
20. 04. 2011
Dát tip
mravenci si jednou udělali přes noc dvouproudou cestu kolem mé hlavy, ráno jsem si myslela, že se mi dělají podivné mžitky před očima a oni to mravenci tak hezky opečuj kytičky, ať Ti hezky rostou

Taubla
20. 04. 2011
Dát tip
Ahoj Haní, děkuju moc. Na dvorku sem moc ráda, mezi zvířaty je můj svět. Tím nechci říci, že mezi lidmi ne. Miluju svou rodinu a vážím si všech svých přátel. Lidi mám stejně ráda jako zvířata, jen nechápu ty, co ubližují a ničí, ať už kohokoli, nebo cokoli... Ahoj a přeju pěkný den plný jarního sluníčka. :-)

8hanka
20. 04. 2011
Dát tip
Taubli, dalsie prijemne citanie...dakujem za radu ohladne kvetiniek, musim si dat pozor na otrhavanie zltych listov...posielam pozdrav na vas dvor, musi tam byt uzasne:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru