Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepřemýšlím, začínám žít

25. 08. 2011
11
15
2294
Autor
Athares

   Sedím v parku s rozevřenou knihou. Nečtu, ale zamyšleně zkoumám okolí. Ne proto, že bych ho neznal, chodívám sem už několik desítek let, ale přemýšlím, jak ho vnímali lidé a jiní tvorové před stovkami, tisíci let. Přede mnou stojí u železné brány skupinka široce rozvětvených stromů. Připomíná mi léto před třemi lety, kdy jsme se ve stínu mohutných větví jen tak povalovali s Karin. Četla mi nahlas úsměvnou povídku z knihy, na jejíž název si už nevzpomínám, a já plnými hrstmi nabíral zrníčka těch chvilek, kdy se člověk skutečně cítí naživu. Teď zde neleží nikdo. Kdo by si také lehal na písčitou cestu u východu z parku. Vše se mění. Před pěti sty lety by si na stejném místě těžko někdo dokázal představit víc, než rozsáhlou neudržovanou louku , natož lavičku , dovezený písek , nebo uměle vysázené stromy. Co se zrovna v tento moment tváří jako realita, se často mění během nepatrného pohybu času v zapomenutou minulost. Mé myšlenky se opět stáčejí ke Karin. Vidím dvě usměvavé duše, slyším jejich radost, ale nic z toho tu ve skutečnosti není. Začínám pochybovat, jestli se to vše vůbec stalo. Ztrácím se v realitě. Beton , nebo louka? Písek , nebo stromy? Radost , nebo samota? Nevím, co z toho tu je a co si jen představuji. Snažím se vrátit zpět do života. Nemá přeci smysl hloubat nad něčím, co vlastně neexistuje. Opět rozpoznávám obrysy stromů, detaily písčité cesty. Neleží tu Karin a ani já nejsem šťastný. Jediné, čemu věřím je tahle vteřina, kdy vnímám slabý závan větru. I ta už je minulostí, ale přichází další. Sedím na lavičce. I to už není pravda. Stojím na cestě a chystám se odejít. Hýbu se, kolem mě prošla mladá žena, cítím její vůni, pokračuji v chůzi. Krajina se mění, lidé se mění. Odháním mouchu. Ohnal jsem se po ní, ale trefil jen své předloktí, které se teď lehce zbarvuje do růžova. Přestávám přemýšlet, znovu začínám žít. Jsem šťastný.


15 názorů

srozumeni
07. 06. 2012
Dát tip
***

Athares
09. 02. 2012
Dát tip
VůněSlov:Slova berou dech prožitku. To zní moc dobře. A přesto se každý z nás rád pitvá právě ve slovech a užívá si naplno jejich vůni :-) Můj život byl o polovinu méně zábavný bez ironie, která mě co chvíli obklopuje :-)

Athares
09. 02. 2012
Dát tip
VůněSlov: Je to tak :-) Sice jsem dospěl k názoru - míň přemýšlet, víc žít, ale v nedokonalosti všeho, včetně sebe sama, mých teorií, vidím právě ten kus dokonalosti. Děkuju za všechny Tvé komentáře :-)

Už jen myšlenka na nový začátek čehokoliv vzbuzuje pocity štěstí.. I když nevydrží dlouho..stojí zato. *:)

Chigwell
27. 08. 2011
Dát tip
Nejsem filosof,takže se mi to líbí tak,jak to je :)*

Athares
27. 08. 2011
Dát tip
Všem mockrát díky za kritiky a připomínky. avox: Autor došel k závěru, že je lepší žít ten moment, který právě probíhá, než se pitvat v myšlenkách na minulost či budoucnost.

avox
27. 08. 2011
Dát tip
"Ne, protože bych ho neznal..." lépe by bylo: "Ne proto, že bych ho neznal..." Autor dospěl k závěru, že aby člověk žil, nemá myslet? K čemu tedy byla celá ta snivá úvaha o proměnách v běhu času? :-))

Gymnazistka
26. 08. 2011
Dát tip
Moc pěkné a zamyšleníhodné...

Honzyk
25. 08. 2011
Dát tip
...to je fakt hezky...: by si meli precist lidi, kery maj porad drzky do podkovy...ja dneska cestou z ordinacky, v prdeli inj.B12 (smrtelna angina, zeo:D), jich potkal hafo...( **

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru