Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NETRPĚLIVOST

12. 02. 2012
21
21
2613
Autor
srozumeni

Měla jsem opravdu náročnější den a bohužel jsem dopustila, že to odnesl syn. I to se stává. A asi všude.

,,Kurrniik, tak už toho nech a sundej ty ruce z očí!"    říkala jsem synovi už docela rozezleným hlasem. Byla jsem netrpělivá a začala jsem na něj spěchat. Jako kdybych zapomněla na všechny jeho rituály, které musí před spaním mít splněné.  Možná únava z celého dne, nějaký stres, to vše zapříčinilo mou netrpělivost.  Po vykoupání nechtěl vylézt z vany na povel. Místo toho tento proces protahoval. A já měla pocit, že mi to určitě dělá naschvál. Jeho ,,hra na slepého", při které si schovává oči do dlaní a má je na ně křečovitě přilepené, mě občas už opravdu dovede dohánět k šílenství.

Je to takový začarovaný kruh. Já vím velmi dobře, že můžu na něj křičet jak chci a co chci a on mě stejně ,,neslyší". A čím víc na něj budu křičet, tím větší protitlak u něj vytvořím.

Má trpělivost byla u konce. Vzala jsem ho za ruce a snažila jsem se mu je sundat z očí. ,,Koukej vylézt z té vany, máš už úplně studenou vodu. Přestaň mě vytáčet a nechovej se jako blázen. Už si měl bejt dávno v posteli. Já si chci taky dělat svoje věci a ne jen lítat okolo tebe..."

Asi vycítil, že jsem fakt naštvaná. Jenže jeho reakce byla poněkud jiná, než jsem očekávala. Začal šermovat rukama a napřahovat po mě, vztekle křičet a mlátit do mě. Podařilo se mi vždy uhýbat před ranami. Navíc bylo jasné, že se vlastně také bojí.  ,,Že by přeci jen nějaký respekt měl? V práci bychom možná z legrace v dané situaci utrousili nějakou poznámku o autistovi bez  zábran a náš smích by byl slyšet po celém stacionáři.  Pomyslila jsem si jen sama pro sebe.

Úplně jsem ztichla. To v takových vypjatých chvílích umím. Nahodím kamennou tvář a dál, jakoby mechanicky, dokončím, co je potřeba.

Syn mi pak  už  z postele říkal svým zvláštním jazykem : ,,posinku, posinku, zavřit, dobr noc". Já jsem ho přikryla, dala pusu na jednu a druhou tvář, řekla dobrou noc,  zavřela dveře a odešla.

A zase byl za námi jeden víkendový den. Konečně jsem si mohla jít dělat ty své věci. Místo toho jsem přemýšlela o tom, že jsem svou netrpělivostí syna zbytečně vyprovokovala. A ony ty ,,své věci" se s blbým pocitem stejně  dělají tak nějak špatně.


21 názorů

srozumeni
13. 02. 2012
Dát tip
koloušku, děkuji.

koloušek
13. 02. 2012
Dát tip
Máš to hodně těžké a trpělivá jsi podle mě moc.T*

srozumeni
13. 02. 2012
Dát tip
Alegno, děkuji.

Alegna
12. 02. 2012
Dát tip
ten pocit nezvládnutí situace znám a při čtení jsem ho zase cítila, jenže pro tvého synaa je těžší to pochopit, než pro mé okolí, máš i můj obdiv

srozumeni
12. 02. 2012
Dát tip
Co to je JW?

VH64
12. 02. 2012
Dát tip
JW

srozumeni
12. 02. 2012
Dát tip
Asi jak kdy. Spíš já mám ty rituály-stereotypně se mu pak omlouvám, i když tuším, že je mu to fuk. Ale někdy mu pak mám tendenci udělat radost, třeba nějakou dobrotou. Prostě si ho kupuju-chi,chi. Děkuji.

dobrý obrázek...napadlo mě, jestli vtakovémhle vztahu funguje princip omluvy, nebo jestli je nahrazen nějakým jiným rituálem...

srozumeni
12. 02. 2012
Dát tip
Děkuji vám všem moc, že jste se tu zastavili a přečetli zase něco málo z ,,jiného světa". Ale vlastně asi ani tak moc jiný ten svět není. To přenášení blbé nálady a vzteku na někoho, kdo je poblíž, známe asi všichni. Já mám výhodu, že můj syn to na mě nepoví-chi,chi. Hezký večer vám přeji.

avox
12. 02. 2012
Dát tip
je to pochopitelné a myslím, že dodatečně tím trpíš stejně nejvíc sama... */

8hanka
12. 02. 2012
Dát tip
"A ony ty ,,své věci" se s blbým pocitem stejně dělají tak nějak špatně." Srozumenicko,oproti Tebe to mam lahsie, nie som mamou autistu, napriek tomu som casto uzlik nervov a reagujem neadekvatne...mozem sa pred Tebou len sklonit v opakovanom obdive a ucte...aj Ty si obcas "len" clovek...

gabi
12. 02. 2012
Dát tip
opäť jedna vydarená,zachytený verne kúsok života za obsah aj formu *

renegátka
12. 02. 2012
Dát tip
Jiřinko,až potkáš někoho, kdo nedělá chyby tak nás, prosím tě, seznam.Já někoho takového ještě nepotkala.

Ta se ti povedla, s přímou řečí to má jinačí švih*

**pořád se učíme**

Čudla
12. 02. 2012
Dát tip
Neumím si takový život představit,ale právě proto Tě obdivuji, že Ty ho žiješ. *

srozumeni
12. 02. 2012
Dát tip
A tak děkuji. Takže zase jen srdceryvnej obsah( nechtěně) a styl psaní nula. Co se dá dělat. I tak děkuji...

jejdavilda
12. 02. 2012
Dát tip
stejně máš můj obdiv*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru