Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŠKOLNÍ VÝLET V PÁTÉ TŘÍDĚ ROK 74

21. 04. 2012
11
15
2032
Autor
srozumeni

Psal se rok sedmdesátčtyři, byla jsem v páté třídě a jeli jsme na školní výlet do Východního Německa. Pamatuji si jen takové momenty.

Seděla jsme v autobusu vedle spolužačky Marušky. Měla tmavší pleť, než my ostatní, černé vlnité vlasy spletené do dlouhých copů, zvláštní tělesný pach a v učení moc nevynikala. Po cestě jsme si povídaly a já jsem při hovoru, nebo spíš vždy v pomlce za každou větou, udělala takovou zvláštní grimasu ústy. Viděla jsem to tak u naší sousedky, která tímto gestem, které k ní ale patřilo, vždy doplnila svou řeč, aby tím potvrdila asi podstatu právě vyřčeného.
Ani ve snu mě nenapadlo, že v mém provedení to vypadá jako škleb choromyslného. Připadala jsem si velmi důležitě.

Když se mě spolužačka Maruška zeptala: ,,Proč to děláš s tou pusou?" - dělala jsem, že jako nevím , o čem mluví.

,,Vždyť nic nedělám, takhle se normálně tvářím." - odpověděla jsem a cesta ubíhala dál.

Až po letech se mi při vzpomínce na tuto událost vybavil ten pocit trapnosti, který se mě v tu chvíli zmocnil. A byla jsem moc ráda, že Maruška to nikomu nevyprávěla. Možná i proto, že moc kamarádek a spřízněných duší ve třídě neměla.

 

Abych se držela osnovy, která se mi v hlavě poskládala, další poznámka se týkala WC. Chodily jsme již dlouho po městě a nebyla možnost jít někam na WC, jehož potřebnost už pro nás začala být velmi aktuální.. S drzostí desetiletých holek, ještě navíc mluvících pouze česky, zazvonily jsme na nějaké dveře činžovního domu a gestami prosily, aby nás pustili u nich doma na ,,onu" místmost.

Povedlo se, nám se ulevilo a matně si pamatuji, že ti lidé nám dali i napít limonády.

S odstupem tolika let mi to připadá dost neuvěřitelné. Asi jsem pak už nikdy nezazvonila na cizí dveře, že bych potřebovala na WC. To si může dovolit snad jen dítě v cizí zemi a v cizím městě, schované do určité anonymity.

 

Koupila jsem si tam krásné sandálky. Jezdilo se do Německa kupovat různé spotřební zboží, včetně bot, protože to bylo levnější a hezčí. Tyhle moje sandálky byly krásně barevné, každý pásek měl jinou barvu a celkově vypadaly tak dospělácky.. Měla jsem z nich velkou radost. Teprve až při zpáteční cestě v autobusu, při podrobnější prohlídce, zjistila jsem, že je jedna bota o celé číslo větší. Mé zklamání snad ani nemusím popisovat. I když jsem věděla, že je stejně budu nosit, radost už nebyla tak velká.


Přijela jsem domů, pochlubila jsem se novými sandálky. O svém nešikovném ,,kupu" jsem se ani slovem nezmínila, stud mi to nedovolil . Sandálky jsem párkrát vzala na sebe, a pak zůstaly někde ,,v propadlišti dějin."

 

Už nikdy jsem pak později nedělala žádné okopírované grimasy obličejem, nikdy jsem nezvonila u cizích dveří kvůli WC a vždy si od svých deseti let  zkouším obuv pořádně, důsledně a proměřuji, jestli k sobě pár obuvi opravdu patří.


15 názorů

srozumeni
23. 04. 2012
Dát tip
Juno, díky. Asi máš pravdu, třeba se k tomu ještě někdy vrátím. Ale pochybuji, to přiznám, já se nějak nerada vracím.

srozumeni
22. 04. 2012
Dát tip
Jiří, díky.

nostalgik
22. 04. 2012
Dát tip
Grimasy? Nevím, možná ano. U cizích dveří tedy ne. Ale boty kupuju jen s manželkou, sám bych koupil vždycky ty, které jsou malé. **

srozumeni
22. 04. 2012
Dát tip
Romane, Alegno, EvBr,NaNov,dekuji vam za zastaveni a prispevky.

Moc pěkně podané.*

Alegna
21. 04. 2012
Dát tip
T* trapasy se jen tak nezapomínají

srozumeni
21. 04. 2012
Dát tip
Děkuji vám všem za návštěvu, tip a příspěvek.

Čudla
21. 04. 2012
Dát tip
Je to tak. Čím je člověk starší, tím jasnější jsou vzpomínky z dětství. Znám. *

Měla jsem desítky let ( doufám, že MĚLA!) hroznou grimasu. Prozradím ji. Při každém placení v obchodech jsem udělala grimasu ve smyslu "děs - teď už budu chudá, umřu hlady, hrůza, co musím platit...atd...". Žádná radost. Radost z nové věci, radost, že žiji, že si to mohu koupit, že, že...Připomněla jsi mi moji grimasu.. Doufám, že už ji nedělám. Kvůli WC jsem schopna skočit za bílého dne do křoví či průjezdu v centru města než bych zazvonila u cizích dveří, boty si poměřuji..

8hanka
21. 04. 2012
Dát tip
mne sa podobny nakup topanok podaril pred 17 rokmi, dospelej mame dvoch deti, velmi som sa ponahlala, vyskusala len jednu lodicku,neskontrolovala obsah krabice, predavacka mi omylom vlozila skusanu topanku do krabice s topankou o cislo mensou. Vzapati na to som mala telefonat, ze otec dostal infarkt a lezi v nemocnici, doteraz nechapem, preco som si na pomerne dlhu cestu obula nove lodicky... priserna bolest a krvave otlaky boli nicim v porovnani s bolestou, co som citila pri pohlade na otca...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru