Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zbědovaná čeština

23. 04. 2012
5
7
1221
Autor
tonas

*****

 

Zbědovaná čeština


V televizi běžel jakýsi naučný program o zvířatech, pozvali tam dva hosty. Ona v oboru doktorka, on profesor. Asi tématu oba velmi znalí a on i vysokoškolský pedagog, na vrcholu hierarchie titulů. Znalosti obou, které předkládali, byly úctyhodné. Hlavně domácí zvířectvo,  koně, psi a kočky a jejich soubytí s člověkem, popisovali v překvapivých podrobnostech. Posluchač a divák se zajímavým tématem bavil a vzdělával.

Přesto někde v polovině pořadu jsem přístroj odpojil, abych to nemusel poslouchat. Oni oba, domácího zvířectva a jeho historického pobývání s člověkem znalí odborníci, mne popudili k zlobě, které jsem se chtěl vyhnout. Byli totiž z těch tisíců v  mediích objevujících se lidí, většinou pozvaných hostů, co tu  předváděli svou chatrnou jazykovou úroveň. Zasazovali naší mluvě rány, co z ní činí  nástroj primitivů. To si tato půvabná, předky láskyplně cíděná a dějinami těžce zkoušená řeč, nezaslouží.

V čem tkví potíže v užití řečí? V mnohém ! Mé excitace vyvolávají  nejvíce jazykové zbytečnosti. Čím více je jich, tím jsou odpudivější.

Tentokrát mne v projevech erudovaných veterinárních specialistů kromě jiného zlobilo několik nenápadných slůvek, vyskytujících se  málem v každé větě obou: „vlastně“, „prostě“, „v podstatě“,“normálně“, „takříkajíc“,“atakdále“, „respektive“, „potažmo“, ...... Ty ošklivé a hlavně zbytečné příslovce mezi desítkami dalších stejně odpudivých slůvek jsem nakonec nesnesl.V líčeních vztahů vybraných zvířat a člověka jich bylo nespočetně. Jakoby zajímavé pozoruhodnosti ze vzájemného bytí zvířat a lidí nemohly být popisovány jednoduše, ale musela je doprovázet vybraná slova jazykové veteše. V každém, jinak docela pozoruhodném vyprávění znalých lidí o zajímavých věcech, se to hemžilo popuzujícími výrazy, jako blechami v čertově kožichu Vyveden z pohodového naslouchání, když dva vzdělaní lidé nedokázali vykládat úspornou dobrou, nemrzačenou řečí, ale zaneřáděnou zbytečnými a ošklivými slovy, uzavřel jsem přijímač Tito dva odborníci, vzhledem k jejich otitulované pozici, by měli být v předávání svých vědomostí na velmi praktické téma vybaveni kulturnější češtinou

Upatlaná hovorová čeština se nevyskytuje jen v projevech všelijakých exaktních specialistů a obyčejných, málo vzdělaných  lidí. Je velmi častá i u  herců, spisovatelů,středoškolských a vysokoškolských pedagogů (včetně humanitních specialistů), u nichž by se očekávala slušná úroveň jazyka. Například herec národního divadla Miroslav Donutil (a zástupy dalších). Nejen, že se nikdy nezbavil brněnského akcentu a všelijakých expresivních idiomů, ale jeho projevy prorůstají i všelijaké omšelé nadužívané příslovce.Jedním z nich je „prostě“, v řeči české snad nejčastěji se vyskytující odporná nepatřičnost. To příslovce používá tento herec, ale i tisíce dalších lidí v médiích, snad v každé druhé větě.  Myslím si, že pro tu svou primitivní zemitost dostává tento herec role lampasáků, sluhů a všelijaké jiné spodiny . Popuzujícím nedoukem podobného typu je například i Jiří Kramol. Ten, kdyby nepoužil v každé chvíli „prostě“ nebo nevyrazil z útrob „normálně“ s patřičným důrazem na ono „á“, nebyl by sám sebou.

Nejvýkonnějšími a nejodpornějšími przniteli české řeči jsou politici a všelijací lidé ze státní správy. Stači jen krátká komunikace s jejich jazykovými výměšky, aby mohli být nevratně zařazení mezi polointeligenty, ba i křupany. Politici jsou tvůrci a současně zplozenci nabubřelosti,demagogie a dalšího hnusu.  Jsou trvalým dokladem společensko-politické úrovně v této zemi. Jejich prostoduchý a zmrzačený jazyk to spolehlivě prozrazuje.

 

2012


7 názorů

avox
24. 04. 2012
Dát tip
Dobrá úvaha. V médiích chci slyšet hezkou češtinu, ale ještě víc než u pozvaných hostů, vadí mi u reportérů a komentátorů, kteří by jako profesionálové, měli mít spisovný jazyk v popisu práce... Stejně tak mi vadí, když v jinak zajímavé knize, narážím na dělení slov na konci řádku v rozporu s platnými pravidly... */

tonas
24. 04. 2012
Dát tip
ještě něco: na rádiu dvojce je teď soutěž mláďat v rýmování. Takové stupidity, sváděné na děti, se slyší docela málo. Maminka s babičkou ohryzají blauštift a rýmují o sto šest. Vítězná rodina pojede do nějakých lázní. Jak jsem byl nedospělecky rozpoložen, tak jsem jim poslal za naše pachole taky jednu básničku. Samozřejmě, že se k ní neozývají: moje máma každé ráno pouští dvojku z éteru říkám jí:vypni to, vráno, český rozhlas neberu táta mne hned pohlavkuje,to on může, když je velký pak pod dekou masturbuje, slýchaje své hlasatelky

tonas
24. 04. 2012
Dát tip
Čudlo! Je toho více, ale já si myslím, že nejhorší jsou tři: vlastně, prostě a v podstatě. Já stejně jako ty zuřím a vypínám rádio a zvuk na televizi. Mezi hrůzy češtiny patří kromě jednotlivých plesnivých příslovcí i všelijaká frázovitá spojení: "neřešme to, o tom to je, mám pocit...."Ten poslední je rozšířen totálně.Nedávno jsem si otevřel Hamleta a princ tam praví"mám pocit...". Hodil jsem překlad do kamen, neboť mám i starší a slušnější.Tak tě zdravím stejně jako další návštěvníky. Není jich moc, ale my si vystačíme. Přemítám, že počnu kromě veršů psát i filozofující rozjímání.Mám v tom docela slušnou průpravu.

Čudla
23. 04. 2012
Dát tip
Nesnáším, když někdo stále v řeči používá slova "v podstatě". Znám jich několik a to se mi ježí chlupy na těle.

Petr.II
23. 04. 2012
Dát tip
jo, *

srozumeni
23. 04. 2012
Dát tip
Ta úvaha se mi líbí. Já si zase ,,pomáhám" slůvkem ,,jasně". Ale naštěstí nikde nemluvím v médiích a pod.Ale i tak mi to někdy vadí, ale těžko se takového nešvaru nebo zlozvyku člověk zbavuje. Jen možná, těm otitulovaným vědátorům bych to neměla tolik za zlé, alespoň z mého úhlu pohledu. Ti si někde bádaj a bádaj a pak je najednou šoupnou do televize. A oni bádaj v jiných oborech než je rétorika. A pakliže ještě navíc vybádaj třeba lék na rakovinu, tak pak nechť je jim odpuštěno, jaká pomocná slovíčka používají při mluvě na veřejnosti. Souhlasím s tím, že lidé, kteří se na obrazovce vyskytují často nebo pravidelně, by měli mluvit plynule a správně. ...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru