Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdenda: Vánoce

16. 02. 2002
2
0
1787
Autor
Android

...akce jako hrom...

Je krásné odpoledne. Vánoce se blíží a Zdenda si vykračuje městečkem. Pozoruje okolní vitríny a lidi na nich nalepené. Od huby se mu kouří a červenýma ušima dává blinkr, když zatáčí do ulice, kde je bankomat. Najednou mu o chvíli dřív, než bývá zvykem u těchto zimních teplot, zamrzne úsměv na rtech. U bankomatu stojí fronta, jak na chleba. Zdenda si nasraně odplivne a slina s rachotem dopadne na zem. Mrzne až praští a Zdendovi se nechce čekat ve frontě. Po krátkém zhodnocení situace Zdenda prohlašuje, že uvnitř bankomatu je bomba. Očekávaná reakce se okamžitě dostavuje a Zdenda nestačí uhýbat prchajícím lidem. 
    \"Volové,\" řehtá se Zdenda a přistupuje k bankomatu. Široko daleko ani živáčka, a tak se Zdenda pouští do bankovní transakce. Vložte kartu prosím, zobrazuje display bankomatu. Zdenda připraven na situaci šahá do podšívky a vytahuje balíček karet. Chvíli karty míchá a nakonec vybírá srdcovou trojku. Kartu opatrně vkládá do bankomatu, ale ten si ji nechce vzít do svých útrob. 
    \"Co je sakra!\" kroutí hlavou Zdenda. \"No ještě že jich mám celej balíček,\" pochválí si Zdenda připravenost a v balíčku hledá žolíka. \"Šoupnu tam rovnou nejvyšší a vyberu co půjde,\" nadšeně přešlapuje u bankomatu. Ale zase nic. Bankomat žolíka ignoruje. Zdenda zkouší zasunout kartu ze všech možných stran i úhlů, ale marně. Nakonec se ji pokusí přeložit napůl, ale také bezvýsledně. Zdenda už je značně nervózní a sleduje čas na hodinkách. 
    \"Obchody za chvíli zavřou a já si nestihnu koupit dárek, do Santa Klausovi prdele!!!\" vysvětluje Zdenda bankomatu, ale ten asertivně reaguje...Vložte kartu prosím.

    \"Tak a dost, žádnej bankomat mi nedá mat,\" reaguje mírně rozzuřený Zdenda a ještě víc zrudne. \"Naval moje prachy a to hned!!\" dává Zdenda bankomatu poslední výzvu (Zdenda obvykle výzvu nedává a jde rovnou na věc, ale je čas vánoční a Zdenda patrně mírně vyměkl). Vložte kartu prosím, odpovídá bankomat. Zdenda nasraně praští o zem balíčkem karet a ty se rozlítnou všude okolo. 
    \"Máš cos chtěl!\" dodává Zdenda a z kapsy vytahuje Magnum .44. Záhy nato se ozve několik rychle za sebou následujících ohlušujících ran a Zdenda sfoukává kouřící hlaveň. 
    \"Automat mimo provoz,\" již znatelně uspokojeným hlasem dodává Zdenda a s kapsou plnou bankovek jde nakupovat dárky.

    Asi o hodinu později Zdenda přechází náměstí a pod paží nese úhledně zabalený dárek pro Modrého Brka (ano, jak určitě tušíte, je to nová ruční brzda). Když míjí stánek, kde prodávají vánoční kapry, zaslechne. 
    \"Podívejte se na toho macka\" předvádí ilegální rybář svoje zboží a ukazuje do kádě plné kaprů. Zdenda neváhá. 
    \"Jednoho kapra macka,\" ukazuje prostředníkem na rybáře svou objednávku. Rybář zaváhá, ale pro výdělek odsune svou hrdost stranou a v kádi začne lovit kapra macka. 
    \"Bude Vám vyhovovat tento?\" ptá se Zdendy a ukazuje mu kapra macka. 
    \"Jó, v pohodě\" mávne rukou Zdenda a už se mu sbíhají sliny. 
    \"Přejete si abych Vám ho klepnul?\" táže se rybář a už sahá po kladívku. 
    \"Člověče zbláznil jste se?\" vyjekne Zdenda \"to si udělám sám až přijde čas!\" dodává a ďábelsky mrkne na kapra macka, který už tuší, že ho nečeká žádná rychlá a bezbolestná smrt. Zdenda zaplatí a pokračuje směrem k domovu.

     Doma Zdenda hodil kapra macka do vany a když ze sebe shodil oblečení a ruční brzdu schoval pod vánoční stromek, tak mu tam šel napustit i vodu. Kapr se choulil v \"rohu\" vany a klepal se strachy, až se na vodní hladině vytvářely menší vlnky.  
    Zdenda si vychutnával vánoční atmosféru a začal se zdobením vánočního stromku. Nejprve dal na samý vrcholek hvězdici a potom začal instalovat svíčky. Mezi Zdendovi oblíbené vánoční ozdoby patřili figurky vojáků, kterých měl úctyhodnou sbírku. Na levou stranu stromku věšel německé a na pravou ruské. Nakonec mezi ně do středu stromku pozavěšoval prskavky vlastní výroby. Stromek byl hotov a Zdenda se kochal tou nádherou.

 

     Dalšího dne byly Vánoce. Zdenda byl trochu zklamaný, že nenapadl sníh, ale aspoň nemusí čisti Modrého Brka. Ze zimních sportů měl Zdenda zvláště rád skoky na lyžích. Skokani mu vždycky připomínali holuba na střelnici. A když se takovej skokan v letu dobře trefí, tak potom je to mnohem větší prdel, než když se holub na střelnici jen tak rozprskne.
     
     Kapr macek ještě spal a netušil, co ho dnes potká. Ze spaní ho probudilo jakési nepříjemné šimrání, které pomalu sílilo až ho z toho brněla každá šupina na těle. S vodou ve vaně se něco dělo. Každičká kapka pulzovala a vibrovala. Kapr macek se rozhlídl po vaně a na druhém konci spatřil dva drátky, ponořené pod hladinu. Co to je? Tohle viděl poprvé. Vlasec to nebyl a na konci stejně chyběl háček. Topící se žížala to taky nebyla. 
    \"Tak to jsem z toho jelen\" pomyslel si kapr a ucítil, jak dostává do žáber křeče. 
Najednou brnění ustalo a nad hladinou se objevil Zdenda. 
    \"Dobrý ráno kapříku\" pronesl přívětivým hlasem. Drátky z vody zmizely a zmizel taky špunt od vany. Najednou se u otvoru po špuntu vytvořil vodní vír a všechnu vodu nemilosrdně vycucával do neznáma. Nakonec zůstal kapr macek na suchu. 
    \"A je to tady, zasraný vánoce\" pomyslel si a výhružně otevřel hubu na Zdendu, který se pro něj skláněl.

     Den uběhl jako voda a byl tu večer. Poté co Zdenda sprovodil kapra macka ze světa, když ho umlátil ruční brzdou, ji opět úhledně zabalil a schoval pod stromek. Po vydatné večeři Zdenda symbolicky nadělil ruční brzdu Modrému Brkovi a jal se zapálit prskavky na vánočním stromečku. Naposled si stromeček vyfotil a přesvědčil se, že hasící přístroj má v pohotovosti. Pak zapojil drátky do detonátoru a stiskl. Byla to nádherná podívaná. Prskavky vybuchovaly jedna přes druhou a během okamžiku byl celý stromeček v jednom plameni. Plastový vojáčci se začali roztékat a bitva byla v plném proudu. Zdendovi zářili oči a naplno nasával vůni spáleného jehličí. Za chvilku zbyla ze stromečku jen hromádka popela a umělé hmoty z vojáčků. 
    \"To bylo nádherné\" hlesl Zdenda a začal zpívat vánoční koledu.

    \"Vánoce, Vánoce přicházejí a pěkně ledové.....po roce Vánoce, Vánoce přicházejí, kloužem se přátelé.
Na Vánoce koupil Zdenda na náměstí kapříka.....byl to macek nebránil se, už nic neříká.
    \"Jó...Vánoce, Vánoce přicházejí a pěkně studené.....po roce Vánoce, Vánoce přicházejí, sejmem nepřítele.....                                                                


Lasy
02. 05. 2003
Dát tip
Jo Zdenda, to je kos . . . Lasy*.

Lucy
19. 06. 2002
Dát tip
"A je to tady, zasraný vánoce" pomyslel si a výhružně otevřel hubu na Zdendu, který se pro něj skláněl. Krásne zachytené sviatky z pohľadu našeho sviatočného obeda (večere)... * :o))

Deltex
13. 05. 2002
Dát tip
:o)

Danny
17. 02. 2002
Dát tip
:)

Android
17. 02. 2002
Dát tip
Prokletí: to víš že maj, jezdí na sněžném skůtru s výkonem 200 sobů a naděluje diody všech barev:-)

Prokletí
16. 02. 2002
Dát tip
jenoom: slaví Vánoce androidi? maj robotího Jezulu? ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru