Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motýl

07. 09. 2016
4
11
783
Autor
elfka_Sea

motýl přelétá

však na výsluní květin 

žije čtrnáct dní


11 názorů

Alenakar
01. 09. 2022
Dát tip

sluko,

pod touhle básničkou se ztotožňuji s názory Um a co se Alenky týče, ve filmové verzi(druhý díl) ji už obletoval veliký modrý motýl.


Umbratica
19. 09. 2016
Dát tip

Např. žlut'ásek řešetlákový žije kolem 6 týdnů. - Délka dožití,která se uvádí v běžné literatuře,je řekněme průměr.Teprve až dnes se ale provádějí relevantní pokusy ,týkající se délky života hmyzu.Tyto pokusy se musejí týkat řádově statisíců imág. Nejvíce se experimentovalo s dvoukřídlými,hlavně s vrtulí třešňovou. Zjistilo se,že v milionu jedinců,se najde několik set takových,kteří se dožijhí násobně vyššího věku než průměr.


elfka_Sea
15. 09. 2016
Dát tip

Umbratico, díky za pozvbuzení, vím to...jestli to bylo v novinách to nevím, u nás to byla (prý) správná odpověď  při jedné nejmenované, (prý) vědomostní hře. Na základě pocitu překvapení (a výše popsaného) vzniklo jedno-z-mých-začátečnických-haiku. Po příjezdu do civilizace jsem samozřejmě sedla k internetu a sehnala si informací víc, takže vím, že motýl (bez stádia housenky) může žít jak několik dní, tak 2 - 3 týdny a že jsou i druhy, které žijí několik let. :-))) Ale dílko již bylo napsáno a jelikož budou motýli, kteří žijí opravdu krátce, je to zachycení pro ně. :-))))


Umbratica
15. 09. 2016
Dát tip

Milá elfko,

jako bioložka se tě pokusím trochu povzbudit. Nesmíš uvěřit kdejakému nesmyslu,který si přečteš např v novinách. Jsou  motýli,kteří žijí(housenka + imago) i několik let ,tak jako např.vážky. Jsou to například drvopleňové - rod zeuzera. Také běžné bačky(paví oko,admirál,kopřivová,bílé C,jsou dlouhověké,prorože přezimují ve formě imága. 


elfka_Sea
09. 09. 2016
Dát tip

Děkuji všem za zastavení, povzbuzení i rady.

Vím, že k dobré realizaci mě čeká daleká cesta a hodně práce, mám to na paměti. 

snake_01 jaký přesah? Motýl=duše=člověk?? O tom slyším prvně, asi málo čtu, nebo někdo víc poslouchá slečnu Langerovou... :-) 

Opravdu mě překvapilo, že většina motýlů žije jen 14dní a chtěla jsem to zachytit, tak jak to je, přesně bez emocí, prosté fakty...Máte někdo nápad na výstižnější realizaci? Ráda se i přiučím. :-)

Whitesnake: ano, to "však" je tam trochu nešťastné..popřemýšlím...


JARUB
08. 09. 2016
Dát tip

Mě se to líbí. Podle mě je právě dobře haikózně schována pomíjivost času do oněch striktně daných čtrnácti dnů bez emocí (ty si doplní čtenář). Chudák motýl přelétavý (nebo že by boží mlýny?)...

Pěkné!*


Whitesnake
08. 09. 2016
Dát tip

trišilinku nechápu to "však" , ale asi nějak blbě čtu


Umbratica
08. 09. 2016
Dát tip

Hlavně to nevzdávej. Snake má pravdu ve všem,co ti napsal. Mělas nápad a ten nápad nebyl špatný. V haiku je ale od nápadu k jeho správné realizaci strašně daleko.  - Nápad už máš tak ted' to zkoušej napsat líp.


snake_01
07. 09. 2016
Dát tip

Chápu sice ten symbolický přesah Motýl=duše=člověk, ale 1. je to opravdu hodně explicitní, 2. to podle mě šlo o něco lépe vypointovat a 3. ta práce s časovým horizontem 14 dnů není pro haiku úplně typická.

Nápad se mi líbí, ale mám pocit, že provedení ještě není dokonalé...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru