Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uvidíme

24. 09. 2018
6
17
1242
Autor
Indianska

Přemýšlela jsem o tom hodně. Horší je pak to napsat.

 
Ležela jsem na boku a už jsem pomalu přestávala cítit levý rameno, když najednou s sebou džíp škubnul a motor přestal burácet. Zaposlouchala jsem se, ale neslyšela jsem ani slovo, ani nic, z čeho bych usoudila, kam mě to zavezl.
 
Prásknutí dveří, cvaknutí, ostré světlo.
 
Zašklebila jsem se a snažila se přivyknout slunci. Díval se na mě zkoumavě, možná jsem zahlédla i slabý náznak úsměvu. Byla jsem zpocená, cítila jsem sucho v ústech, ale jinak jsem byla kupodivu klidná. To bylo asi tím, že jsem pochopila, jak to dneska všechno skončí. Vzhledem k tomu, že mi nezavázal oči, ani si nenasadil žádnou masku, či punčochu, jak to bývá v akčních filmech, následující děj se dal předvídat. Dneska prostě umřu. Tím jsem si byla jistá a zvláštně mě to uklidnilo. Co mi dělalo větší starosti, bylo to, jestli to bude rychlý, nebo mě bude mučit. A to jsem si nechtěla ani představovat.
 
Vytáhl mě z kufru a celkem něžně mě položil na zem vedle veliké dřevěné bedny. Vrátil se do auta, odkud si přinesl láhev s vodou a napil se z ní. Podíval se mým směrem:
„Když ti rozvážu ruce, tak budeš hodná, jasný? Dám ti napít a pak ti řeknu, co dál.”
Kývla jsem a rozhlédla se. Kolem dokola byla jen pole se vzrostlou kukuřicí a za nimi jsem zahlédla vrcholky nějakých jehličnanů. Asi les, pomyslela jsem si. Přistoupil ke mně, rozvázal mi ruce a podal mi láhev s vodou. Netrpělivě jsem šroubovala víčko a dlouze jsem se napila. On se mezitím usadil naproti mně a sledoval mě. Všimla jsem si, že je docela hezký, nebo rozhodně alespoň zajímavý. Na skráních už byly patrné šediny, stejně tak bylo trochu prošedivělé i jeho strniště. Celkem rozumím tomu, že mu tyhle věci můžou procházet. Kdybych ho potkala kdekoli jinde, patrně by se mi líbil.
 
„Bude to takhle,” promluvil náhle a vytrhl mě z přemýšlení, „vlezeš si semhle,” a ukázal na bednu. „Víš, mě vždycky zajímala touha člověka po životě. Určitě to znáš, takový ty lidi, co ten život doslova rvou na kusy, jak se snaží být co nejvíc naživu. No a pak jsi určitě potkala i ty, který ten život spíš trápí a život drží pod krkem spíš je, než naopak. Já to na lidech sleduju a mám to rád. Třeba ty. Ty ses na všechno tak trochu vysrala, že jo.”
 
Mlčela jsem a představivost se mi rozjela na plný obrátky. Pohřbí mě zaživa? Sváže mě zase? Bude tady? Nebo odjede?
 
„Ze školy tě vyhodili, chlapa, co za něco stál, jsi opustila, pracuješ na poště, kde to nesnášíš, a chlastáš. Nepřipadalo ti to někdy fakt málo?” Mluvil tiše a klidně a pozoroval mě jako studijní materiál. Nic jsem neříkala, bylo to zbytečný, koneckonců, v každý detektivce se přece vždycky vrah musí nechat vykecat, aby pak v poslední vteřině přišla pomoc. Znovu jsem se rozhlédla, ale Poirot nikde.
 
„Mně teda jo. Tak jsem si říkal, že bych se chtěl dívat, jak to vypadá, když se o život budeš chtít rvát. Že ti na tom bude třeba i chvilku záležet. Co myslíš?” zeptal se, ale zadíval se kamsi k lesu a bylo vidět, že žádnou odpověď nečeká. „Tak pojď,” zvedl se a natáhl se pro mě. Chvíli jsem otálela, ale nakonec jsem se ho chytla a zvedla se na nohy, který jsem měla ještě pořád svázaný. Trochu komicky jsem docupitala až k té velké dřevěné rakvi a nechala si znova svázat ruce. Vzal mě do náruče jako nevěstu a položil mě dovnitř. „Zvláštní,” řekl, „vsadil bych se, že se budeš chtít se mnou prát, nebo se pokusíš o útěk, ale ty nic.”
 
„To sis mě asi s někým spletl,” řekla jsem a dívala jsem se, jak se výhled na nebe nade mnou zmenšuje, až tam zbyly jen miniaturní světlé průzorky. Víko připevnil nejspíš pomocí akuvrtačky. A pak... pak se hrozně dlouho nic nedělo. Slyšela jsem jen vítr, jak lomcoval kukuřicemi, sem tam nějakýho ptáka. Představovala jsem si jeho, jak tam vedle tý mý bedny sedí a honí si ho. Ale to asi ne, na to nevypadal. Chtěl působit jako intelektuál, tohle by bylo příliš nízký. Nevím, jak dlouho to trvalo, ale ozvalo se šoupnutí a kroky směrem pryč. Pak jsem slyšela bouchout dveře od auta a nastartování motoru, který se po chvíli vzdaloval a vzdaloval, až ustal úplně.
 
A teď nastala ta pravá panika. Jsem tu opravdu sama. Je tu strašný vedro. Mám hroznou žízeň. A bojím se. Kurva, já se hrozně bojím. Jak dlouho trvá, než člověk umře? A jak umře? Žízní? To nejspíš. A co se děje s tělem, který se nemůže hýbat? Může se začít rozkládat dřív, než dojde ke skutečné smrti? Najednou mi připadalo naprosto nemožné, že by mi přestalo jen tak bít srdce. A jak přestanu dýchat? Vzduch tady je, nikam mě nezahrabal. Jak dlouho budu umírat? Co se stane s oblečením? Rozloží se dřív, než moje kůže? Chci umřít? Nebo nechci? Proč já? Jestli mě sledoval dlouho, musel přece vědět o mých neúspěšných pokusech, tak proč by mi pomáhal to dokončit?
 
Jak se pozná, že člověk žije? Poznám to já, když nebude nikdo, kdo by mě slyšel a viděl?
 
Uvidíme.
 
 

17 názorů

kvaj
19. 10. 2018
Dát tip

Od věty - "A teď nastala ta pravá panika." - je to naprosto nevěrohodné a znevěrohodňuje to celý příběh. V následujících otázkách žádná panika není, naopak je z nich cítit tvůj kalkul. Nedovedu si představit, že bys přemýšlela například o tom, co se stane s tvým oblečením, kdybys byla svázaná v zašroubované bedně. A že by sis v té situaci řekla - uvidíme?


Lakrov
11. 10. 2018
Dát tip

  Je to zvláštní povídka. Od začátku je v ní takové "klidné napětí" nesené  prostřednictvím pociťů protagonistky. Jen si celou dobu říkám, že to "nějak"  dopadne, a ono to nedopadne, takže napětí či zvědavost, která mě naplňuje  v průběhu čtení je po dočtení vystřídána pocitem nelogičnosti; nelogičnosti  plynoucí z otázky jak mohl vzniknout tenhle zápis... Nebo to bude mít  pokračování?  


lastgasp
08. 10. 2018
Dát tip

Nepochopená laskavost neznámého mecenáše. Kde se vzal, tu se vzal.

/T


K3
28. 09. 2018
Dát tip

Ale můžeš si ho domyslet. Avšak taky nemusíš:).


Na ošklivý sen by to stačilo. Tam se konce stejně nedočkáš. /T


Gora
28. 09. 2018
Dát tip

avi PM


Indianska
28. 09. 2018
Dát tip

Bixley- o tom muži to mám rozepsaný. Uvidíte... :)))


Indianska
28. 09. 2018
Dát tip
Goro, jasně :))

Gora
27. 09. 2018
Dát tip

Ahoj, mohla bych nominovat tuto tvoji povídku do soutěže Prźa měsíce? Stačí, když sem napíšeš souhlas...dík.


bixley
26. 09. 2018
Dát tip

Možná mohlo být víc o tom muži - jak a kde ho potkala? Proč ji vezl do lesa? Zdá se, že ji věznil dýl, když naznala, že DNES ji chce zabít. 

Konec je náznakem možného pokračování.

Nicméně, hezky potavě napsané. T.


Indianska
25. 09. 2018
Dát tip

Moc všem díky za zpětnou vazbu. Jsou to takový moje hokusy pokusy, ale občas něco naškrábu a sem se to většinou stydím dát :D Tak... všecko je jednou poprvé. Díkes.


atkij
25. 09. 2018
Dát tip
Byla jsem zvedava, jak das prozu. Ja na ni nemam trpelivost, ale ctu ji rada a predevsim:) Nevim, jestli je minuly cas nejvhodnejsi...v pritomnem by ses asi lip vyvarovala samych jsem... Jde ti to, bavilas...jen v konci jakoby dochazel dech, nejen nedostatkem kysliku...to chce pokracovani...:)..."jsem" napnuta:)

Indianska
25. 09. 2018
Dát tip

Jo, máš pravdu. Je to takovej ten jazyk ze sociálních sítí :))


K3
25. 09. 2018
Dát tip

Ještě k prologu. To, jako, na začátku, dnes tak "oblíbené," je prznění češtiny. Když se nad tím zamyslíš, jako přemýšlela, ve skutečnosti znamená, že nepřemýšlela vůbec, pouze jako:).


K3
25. 09. 2018
Dát tip

Copak napsané je to dobře. Ale nemůžu si pomoct, chybí konec. Nebo je to špatně ukončené. Co když víko třeba ani nepřišrouboval a jen to hrál... Nějaký pokus přijít měl.

A že by ji cizí člověk jen tak pro nic za nic sledoval? Nebo on má být ztělesnění osudu, nebo smrti? Otevřený konec nevadí, ale nějaké rozuzlení by přijít mělo, pointa. Tady bych řekl spíš nedokončené, než otevřené. Ale tip za popis.


Gora
24. 09. 2018
Dát tip

Napsané dobrým slohem, promyšleně, napínavě...a teď si už jen budu lámat hlavu, jak to dopadlo. Uvidíme:-))

Říkám si, že ta panika mohla být víc zřetelná, ale pokud se nemohla hnout...také se divím, že dobrovolně do bedny alias rakve vlezla...ale asi chtěla umřít, přesto - pud sebezáchovy by zřejmě přebil vúli.

Překvapila jsi - rozhodně napiš pokračování.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru