Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fotbalová simulace

Výběr: Pomerančová
30. 12. 2018
14
14
1470
Autor
miromurka

V tomto textu bych se rád svěřil se zajímavým fenoménem dnešní doby; a pro většinu sportovních fanoušků jistě půjde o stará známá fakta. K těmto faktům jsem přišel náhodou a zcela mě - fotbalového laika - ohromila.

Stalo se, že jsem si ve městě potřeboval ukrátit pár hodin času, na okolnostech nesejde; prozradím jenom pár klíčových slov: nezdařená schůzka, výluka vlaků, sněhová kalamita. Vešel jsem tedy do náhodné restaurace. Vevnitř jsem se však jen rozhlédl, neboť z televize hlučel hlasitý fotbalový zápas. Odešel jsem ven, ušel pár desítek metrů a vešel do jiného podniku. A vše se opakovalo: hlučná televize, chumel sportovních fanoušků před televizí, fáborky a barevné dresy. Zkusil jsem ještě jeden podnik a i tam běžel tentýž zápas. Cosi mě však zarazilo. Pil jsem u baru pivo a hleděl jsem na obrazovku. Podvědomě jsem cítil jakýsi nesoulad.

Dopil jsem svůj půllitr a vrátil jsem se do předchozího podniku. Ano. Byl to stejný zápas. Přátelské utkání mezi klubem X a Y. Vše bylo stejné. Stadion, logo televizní stanice, hlas komentátora, jména hráčů, vše souhlasilo, vše krom herního skóre. V třetí restauraci vedl klub X, a to 4:1, kdežto ve druhé restauraci to bylo 3:0 pro Y. Dopil jsem druhé pivo a šel jsem ještě do první restaurace. A tam to byla remíza 2:2. Nedávalo to smysl. Rozdíl se nedal vysvětlit ani časovým posunem ve vysílání, neboť jednotlivé výsledky byly vzájemně nekompatibilní.

Marně jsem o celé věci uvažoval. Váhavě jsem oslovil osamoceného muže u baru a ten mi vše objasnil. "To přece nejsou skutečné zápasy," řekl. "Jsou to jenom simulace. Televize je nastavena dle preferencí hostů." Ohromeně jsem pochopil. Uvědomil jsem si, že hosté ve třetí restauraci byli vyzdobeni znaky klubu X, zatímco ve druhé restauraci byli hosté označkováni znaky klubu Y. V první restauraci se nenacházeli žádní fanoušci toho či onoho konkrétního klubu a zápas byl proto vyrovnaný. "V některých hospodách jsou televize nastaveny do živého módu," pokračoval muž. "A štěstěna se potom překlápí ze strany na stranu podle náhody anebo podle vnějších okolností. Měří se kupříkladu hlasitost diváků... a povzbuzování u televize poté opravdu ovlivňuje průběh zápasu." Tupě jsem na muže zíral. Nic z toho, co řekl, jsem nevěděl. Jako by se přede mnou otevřela vrátka do cizího světa.

Vrátil jsem se do druhé a třetí restaurace a zkoušel jsem o nastavení televizoru hovořit s fanoušky klubu X a Y, ti však o žádném nastavení nevěděli. V obou podnicích si mě vzal stranou pikolík a důrazně mi doporučil, abych o těchto věcech mlčel. Fanoušci si tedy buď neuvědomovali, že hledí na počítačovou simulaci, anebo patří k dobrému vychování nemluvit o nastavení simulace s fanoušky hrajícího klubu.

Chápu, že tento zápisek je nošením dříví do lesa, pro mě osobně však jde o dříve netušená fakta. Kolik podobných věcí mi ještě uniká? Celý zbytek dne jsem pak přemýšlel o tom, ve kterých věcech jsem nějakým způsobem vyhraněn, a o čem se se mnou tedy nesluší hovořit. Co všecko je vlastně lež?


14 názorů

Lakrov
21. 01. 2019
Dát tip

Dobré téma, jemuž by, myslím si, slušelo ho víc rozvést. V téhle zkratce  to téma příliš nevynikne. Úvodní dva či tři "zaváděcí" odstavce  jsou dost fádní, takže to mystérium, které z příběhu na chvíli dýchne,  má dost málo prostoru, aby moohle čtenáře zasáhnout jinak, než jen jako  prosté oznámení o exitenci takového fenoménu. Přeju lepší čtenáře.  


lastgasp
18. 01. 2019
Dát tip

Zajímavý nápad, trochu převzatý z KINOAUTOMATU a Horníčkem, nápaditě rozšířený o nevědomé fandění vnucené kýmsi v pozadí. Dnes je to již platné jako systém ovlivňování veřejného mínění. Dobře napsáno, chytře.


Fruhling
04. 01. 2019
Dát tip

Hodně se mi líbí ten nápad a vlastně i zarámování do toho "všichni to víte". Přesto si nemůžu pomoct, přijde mi, že text klouže po povrchu.

Ani bych se totiž nedivil, kdyby diváci s "cinknutím" zápasů byli smířeni ba jej dokonce vítali ("Na skutečnou Spartu se už nedá dívat"). Téma vzájemného klamání je totiž zpravidla nejvíc vzrušující. A vůbec: jak třeba funguje vzájemné setkávání fanoušků? Co "poražení"? Vždyť v každé hospodě by byl někdo, kdo fandí protivníkovi.

Takhle text zůstal na úrovni odhlalení konspirační teorie a je to trcohu škoda.


Danny
30. 12. 2018
Dát tip
Pěkná, inteligentní miniatura. Stojí za zamyšlení. Tip.

netýká se to jen fotbalu. V různých hospodách mají v televizi zprávy na různých stanicích...i když jde zdánlivě o stejné informace,  každá stanice je podává tak, aby vyhovovaly jejich divákům...


srozumeni
30. 12. 2018
Dát tip
Vtipné, pobavilo. Jeden by tomu skoro až uvěřil...***

atkij
30. 12. 2018
Dát tip
Něco na způsob x-box fifa v hospodském provedení:)

Gora
30. 12. 2018
Dát tip

avi PM


Gora
30. 12. 2018
Dát tip

Dík!


miromurka
30. 12. 2018
Dát tip
Ahoj, díky za přečtení. Do soutěže textík klidně přihlašme.

Gora
30. 12. 2018
Dát tip

Miromurko, dobře napsaný text! Má logiku, spád, vtip, i trochu ponaučení :-)

Poslední věta mi připadá trochu navíc, tady bych dala zvlášť:  Jakoby se přede mnou - Jako by.

Mohla bych nominovat do Prózy měsíce?


ysslandia
30. 12. 2018
Dát tip

Som milo prekvapená, ako je text čisto napísaný. Má to svoju kostru, osnovu, príbeh. Bez dialógov, predsa s pomerne plynulým dejom. Možno trochu vyšperkovať záver, asi najviac to dovysvetľovanie simulácie, -osobne som k tomu nepotrebovala až toľko veľa. Ale celkový dojem naozaj pekný.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru