Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vratká chůze světem

07. 11. 2019
10
10
579
Autor
Movsar

 

Holky a kluci a andělé

 

Metro před osmou. Kluk ještě dopisuje úkol, svědomitě, na koleni. To holky úkoly neřeší, buď je mají, anebo sázejí na slabost pana učitele pro jejich vlásky a kokosový smích. A tak si mohou povídat a upíjet z kelímků mléčnou kávu (protože holky jinou nepijí). A kluk zatím píše s přehledem, ruka se mu nezastaví, jako když pan Hrabal na libeňském dvorečku oslněn sluncem v jednom sledu ťukal do stroje jako klavírní virtuos ve víru kompozice, jako evangelista se schizofrenním andělem za zády.

 

 

 

Vratká chůze světem

 

Ještě nechápe, o co tu běží, co si pro ni osud přichystal a co zanedlouho kulatým razítkem stvrdí státní úředník. Její dvojčátko sedí v kočárku a zvědavě kouká okolo, ona se vydává vratkými krůčky chodbou, každou chvíli jako by měla upadnout. V růžových tepláčkách, s dudlíkem v puse. Její nejistá chůze, plná vůle šlapat světem společně s mámou i tátou dohromady, ve světle té situace působí dojemně. Tady u nymburského soudu, tak nemilosrdně brzy, dostává první šrám od života. Už budou jen se sestřičkou a ustaranou mámou, co si sotva poradí s ohromným kočárkem. Horáček to v jednom textu řekl veršem: "Osud nás vodí různými tanci, málokdy ovšem dá nám i šanci.."

 

 

Přivezli čerstvé bankovky

 

Do České národní banky právě přivezli čerstvě natisknuté peníze. Nebýt policajtů, co na vozejčku táhnou kulomet k Jindřišské věži, aby je z gotického hnízda ohlídali, nikdo by si jich nevšiml: peněžní vůz je maskován jako mrazírenská dodávka. Chlapi v kostkovaných košilích pomocí háků vytahují děrované přepravky s pětitisícovkami a rovnou je lifrují nákladním výtahem do sklepa. Tam sedí zřízenec se sčítačkou, stahuje z balíčků gumičky a po kupách bankovky hází do stroje. Přepočítané je pak po vlečce odvážejí tunelem k trezoru. Nahoře v kanceláři zatím muž v dobrém obleku dokuřuje své cohiba. "Pane guvernére, bazén je připraven," oznámí hlas ve sluchátku. Guvernér si natáhne pruhované plavky na tělo, gumovou čepici s motivy květů, vezme ručník Gucci a privátním výtahem sjede do podzemí, kde už čekají opálené dívky v bikinách, odloží své barevné koktajly a všichni postupně s rozverným křikem naskáčou do bazénu plného čerstvých pětitisícovek.

 

 

 

Drobné radosti

 

Postupně vyhasínají okna domu v ulici. Schyluje se k drobným radostem. Někde se peřiny vlní v drapériích pláště mladého rytíře, kam s oblibou padají princezny; tam je romantika. A jinde se peřiny mění v doupě prvních lidí, hladových po sobe až běda; tam je divočina. A někde je z peřin zákop války, zuří nahá bitva; pak je ticho, jako po výbuchu, a nastalé příměří trvá k ránu. A jak to je ve vaší ulici?

 

 

 

Kolik je cest

 

Ptáš se, kolik je v životě člověka cest. A musíš si přiznat: je jich jako v celém nesmíru hvězd. A to přiznání prohloubit: vždy lze jít jen jednou. A padat až na jeho dno: nikdy nevědět, jestli je to ta správná; a nikdy se to už nedozvědět. A tam dole si pak lízat rány.


10 názorů

Movsar
09. 12. 2019
Dát tip

trochu jsem narážel na čapkovu povídku z některé kapsy: po 40 člověka bolí nežité životy jak uříznutá noha. 


Prosecký
14. 11. 2019
Dát tip

S částí "Přivezli čerstvé bankovky" se jako ekonom a návštěvník přízemí, patra i podzemí ČNB nemohu ztotožnit.


Markel
14. 11. 2019
Dát tip

ta první nejvíc, jen pořád nevím, co je to kokosový úsměv, jen nesměla se domnívám :-))*


Nami 99
07. 11. 2019
Dát tip

Líbí se mi to celé. Poslední nejvíc.


trojort
07. 11. 2019
Dát tip

...další sada rozverných korálků...


Philogyny
07. 11. 2019
Dát tip

Ta první nejvíc, jste dobrý pozorovatel a umíte přenést i s atmosférou...jako kdybych tam byla.


dadadik
07. 11. 2019
Dát tip

fajnové :)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru