Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ochlasta

29. 05. 2020
12
24
1253

Poprvé jsem ho potkal, když jsem se vracel po mostě od Staromáku na Malou Stranu, kde jsem bydlel. Zrovna končil (přesněji řečeno už skončil s úderem půlnoci) můj velký den, kterému jsem se chtěl původně vyhnout – maturitní ples. Ale copak jsme v USA, aby se z toho dělalo haló?

To mně se nestane, že bych skončil s holkou na zadním sedadle v naleštěném cadillacu, v Čechách to máme holt jinak: děláme houští pro ubrečené rodiče, chytáme do plachty mince a usoplené bankovky a tváříme se důležitě, i když máme maturitu teprve před sebou, a nikde není řečený, že ji uděláme (dobře, já jsem nakonec prospěl s vyznamenáním).

Po tanci s Anastázií, která vážila zhruba dvojnásobek, co já, jsem se připletl k jedné holce z prváku. Její jméno si už nevybavím, ale tenkrát ze mě na záchodcích v Lucerně, co páchly močí a komunismem, udělala muže. Připadal jsem si jako herec, který přestal pochybovat o svojí roli. Věci se zkrátka dějí…

Vracel jsem se domů do vyhřáté postele. Rodiče zmohla flaška frankovky a mají dávno půlnoc. Byl jsem napumpovaný zážitky, motal se prázdnou Mosteckou ulicí a chystal se vklouznout do postele, když jsem narazil na něj.

Seděl ve vytahaném obleku před opuštěným Mekáčem. Když jsem ho míjel, zvedl ke mně prosebně svoje prázdné oči. Nechal bych to být, ale v tu chvíli po mně hmátl prackou. Ohnal jsem se a nakopl ho kolenem do nosu, až v něm prasklo.

„Asi… Povedenej maturiťák, co, debile?“ zašklebil se.

Vzal jsem si ho pěstí do parády, dokud nezavřel hubu.

 

Uplynulo hodně let, ve filmu by stačil střih a postava by zestárla o dvacet let. Nakonec ani střih není zapotřebí. Zastavíš se na ulici a koukáš do výlohy, třeba na obložené chlebíčky v Karmelitské (šunkové s bramborovým salátem). Pak spatříš svůj obličej ve výloze a přijde ti, že patří cizímu člověku.

Blížil jsem se k soudu. Chtěl jsem podat trestní oznámení na manželku, protože mi vlepila facku. Měl jsem to z baráku kousek (takže jsem se stačil posilnit flaškou vína a placatkou Absolut vodky). Vrátil jsem se v čase, byt se nezměnil. Rodiče už jsou po smrti, byl jsem vymodlené dítě. Věci se zkrátka dějí…

Moje nálada byla pod bodem mrazu. Přešel jsem ulici a narazil jsem zas na bezdomovce se zarudlým nosem, kterého jsem tenkrát zkopal. Válel se na lavičce před Pražským Jezulátkem s krabicí vína v ruce.

Byl hodně překvapený, stejně jako já.

 

 

„Ty ještě žiješ?“ pomyslel jsem si.

Do nosu mě praštil smrad shnilého masa smíchaného se zkaženou šlehačkou.

„Hele, budeš se divit, ale pořád žiju,“ prohlásil ochlasta.

„To vidím. Jak můžeš takhle žít?“

„A jak ty můžeš takhle žít?“ odpověděl mi otázkou.

„Tak tohle nemá cenu,“ mávnul jsem rukou. Pokračoval jsem směrem k soudu. Po chvíli jsem se otočil, ale lavička byla prázdná.

 

Mám další stání u soudu. Nejdu tam, nemám vhodný hadry, nejsem oholený ani vykoupaný. Zato jsem ožralý, dřepím na lavičce a chce se mi čůrat, jenže tady je akorát tak kostel, domeček pro jeptišky a spousta turistů.

To stání není důležité, nic není. Manželka už je mi volná, našla si mladšího obrýleného nekňubu. Vydělával jsem dost, než jsem se zamotal do dluhů. Jenže dokud jsem měl prachy, nikdo o mě nestál. Jenom kurvy a chlast. A dokud máš, každej natáhne ruku. Ty prachy jsou jediný důvod tvojí existence. Pak ti zbyde chlast, co tě sice mačká jako papír, ale aspoň se tě dotkne bez znechucení.

Dopiju flašku vína a hodím ji za sebe. Břinkot rozbitého skla vyděsí houf Japonců, někteří berou do ruky mobily a začnou si mě natáčet.

Za tohle byste mi i platili, co, hovada žlutý?

Vyklopím do sebe dva hlty vodky, která mě vrací zpátky do Lucerny. K nádherné holce, se kterou jsem tancoval, než jsme šli na panáka. Možná jsem se měl oženit s ní (ale to bych jí nesměl poblít nohy a zdekovat se do non-stopu). Nebo s jinou. Nebo jsem se měl maturiťáku vyhnout, jak jsem plánoval. Kdo ví…

Cítím teplo v nohavicích a parádní úlevu. Je toho víc, než jsem myslel. Teče mi to z bot ven.

V nose mě zašimrá smrad zkaženýho masa.

Dochází mi, že ten ochlasta dneska nepřijde. Že už přišel.


24 názorů

díky, no, jo, ale je na druhou stranu celkem riskantní psát o životě člověka na pár odstavcích... tohle je hodně stará povídka. ;-)

Pa.

 


Hodně ochlastů si je schopno dlouho nalhávat, že jejich pití je v pořádku a že žádnými ochlasty nejsou... Líbí se mi to zarámování. Na jedné straně maturitní ples a holka z prváku, která z našeho hrdiny udělala muže, na straně druhé ten rozvod a konečná situace včetně houfu Japonců a pomočených nohavic. Skutečně celý dospělý život člověka v několika málo odstavcích.


Lakrov
17. 06. 2020
Dát tip
Spatřuji v tom pokus o jakousi písemnou revizi zpackaného života, ale od samého začátku mám k tomu textu výhrady. V první větě třikrát slovo jsem. Z kraje druhého odstavce špatný tvar zájmena (má být mně). Celkově na mi ten text připadá napsaný dost "sebestředně" -- to tím sdělováním některých zbytečných detailů, které čtenáře nemohou zajímat. Líbí se mi začátek třetí kapitoly, možná dokonce celá ta kapitola.

bixley
13. 06. 2020
Dát tip

Dobře napsaná povídka, i když tohle téma mě osobně příliš neoslovuje. Má to působivou atmosféru, zaujaly mě některé popisy.


Tak to mě těší.

Překlepy tam jsou, já to po sobě většinou už nevidím :(, a ukazovací zájmena, to je dobrý "tip", protože to je zrovna věc, která prózu zpravidla hyzdí...


lastgasp
10. 06. 2020
Dát tip

Drsný, stručný sebezpyt. Pohrdavost k tradici prostěradel s usoplenými bankovkami, zdůrazněná politickým postojem v podobě záchodu páchnoucího komunismem. Jistě působivé pro dnešek, zvláště hrdinským zkopáním houmlesáka. Mimo některé překlepy je patrná přesycenost ukazovacími zájmeny. Je zajímavé, že se to čte se vzrušením až k tipu.


Však já taky tu tvoji kritiku nepovažoval za negativní. Byla myslím citlivá a k věci. :)

A jsem rád, že se ti povídka líbila.

PS. Když tak koukám na oblíbené autory na tvém profilu, máme některé společné, jak koukám, i když jich bude třeba víc...


Jseem rád, že se povídka líbila. A to, co tě napadlo jako první, je dobrý. :)

Tak ono to k tomu "odhalení" asi mělo směřovat postupně, aby to ke konci působilo věrohodně. Ten "bod zlomu" je těžký odhadnout, aby čtenář nebyl zmatenej. Tím spíš, když autor je "vševědoucí".

měj se...


Stargazer
09. 06. 2020
Dát tip

To není kritika, povídku hodnotím vesměs pozitivně. V povídce měsíce jsem ji zařadil na druhý flek :-) Upozornil jsem jen na věci, které by se za mě daly ještě vylepšit.

S MŠMT opravdu nemůže mít človek jiné než špatné zkušenosti :-)   

 


Kytiii
09. 06. 2020
Dát tip

První, co mě napadlo: "Ou šit!" :D

Vytkla bych pár chybiček, co tomu trochu kazí fasádu, ale nevytknu... 

Jediné, na co chci upozornit - pointu jsem odhadla někde v půlce - moc brzo - ale jinak je to, sakra, hodně dobrý.

Díky *t


A ty máš snad s MŠMT nějaké špatné zkušenosti? ;-)

Kritiku beru, já sám tam vidím teď asi víc nedostatků než ostatní, ale celkově to tedy snad nějaké poselství či čtenářský zážitek přineslo...


Stargazer
09. 06. 2020
Dát tip

Karmelitská je sama o sobě depresivní ulicí už tím, že tam sídlí MŠMT :-)

Jak tuhle povídku popsat... asi jako sociální sondu či snad příběh zkázy jednoho člověka. V globále se mi líbí, jak je to napsané. "Věci se prostě dějí..." To je sdělení, které lze rozporovat, nicméně se mi zdá, že to není poselství povídky. Kvituji, že příbeh nemá happyend.

"Podvedl jsem manželku s její starší ségrou, ale dělal jsem to kvůli ní." - to je super.

Jako výtku bych uvedl, že se mi postavy zdají moc hyperbolizované. Chlap, díky němuž nás opustí žena, nemusí být zrovna vždy bankéř s letním sídlem ve Francii nebo namakaný, potetovaný svalovec. Pak to působí moc černobíle a jako jakási omluvenka: neměl jsem prostě šanci, nemohl jsem to zvrátit. Proč by to nemohl být třeba jen její kolega z práce...

Pozor: ve druhém odstavci MNĚ, a v textu II. muž BEZ závazků


Aha. To neznám, díky za tip. 


Pentlochnap
05. 06. 2020
Dát tip

Trochu mi to připomenulo Henleina a jeho "všechny tvé stíny" . No i když to je časovka a podle mne hodně dobrá. Taky byla zfilmovaná.

https://www.legie.info/povidka/20504/zakladni-info#zalozky

https://www.csfd.cz/film/346911-predestination/komentare/strana-31/


Gora
01. 06. 2020
Dát tip

Tak ano, posílám avízo Próze měsíce, děkuji.


Bylo jasné, že to takhle dopadne, ale stejně to zamrazí... brrr... Celkově se mi to líbilo!


Díky za kritiku a vlastně předem i za tu nominaci do "Prózy měsíce". Budu rád...


Díky ;-)


stromeček
31. 05. 2020
Dát tip

připadá mi ,že se jako autor tak trochu ztrácíš sám v sobě a nejsi tak úplně nad věcí, ale jako sociální sonda fajn, dávám tip


Gora
30. 05. 2020
Dát tip

V komentáři mělo být - Není snadné... atd.

Mohu povídku nominovat do Prózy měsíce?


Gora
29. 05. 2020
Dát tip

Není snad zachytit v jednom textu celý dospělý život jedince. Místy bych ještě probrala, upřesnila, poupravila. Např.  rozdělila odstaveček, který začíná Po tanci s Anastázií do kratších vět, ta dvě souvětí jsou /aspoň mi připadají/ nepřehledně napsána.  Také bych k prvnímu setkání dodala, že proběhlo večer, kdy se konal maturák. I když tam máš později, není to hned jasné. Když má někdo prázdné oči, asi nejsou prosebné nebo si to neumím představit oboje naráz... a svoje není nutné vzhledem k tomu, že čtenář ví, čí oči to byly.

prosebně svoje prázdné oči  

 

Povídka se mi líbí víc než ta o výrobci bomby. Má sociální akcent, to hodnotím kladně. Zejména za emotivní závěr posílám tip...

.........

dokud si neustal na ulici, - neustLal

muž beu závazků - beZ


Andělka1
29. 05. 2020
Dát tip

***


Jo, tak to děkuju. :-)


...jak snadné je spadnout až na dno........ale strašně moc těžké je zvednout se........člověče Biskupe....to je hodně dobře napsané.....*/***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru