Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Knihy se nevyhazují.

12. 02. 2021
25
48
1118

Tak mi to aspoň doma říkali. 

Ale už si tím nejsem až tak jistá. Mám ráda knihy a ty, co mám doma jsem z velké části přečetla.

Zmínila bych se o několika, kde jsem selhala: El Greco, Kámen a bolest, Jméno růže. Filmy podle předloh se také snad mohou započítat do plusu.

Ale to, co jsme s Olinou odkryly schované v knihovnách na chalupě, to nevymyslíš a pokud jste neměli doma takové shánčlivé rodiče, kteří nevyhodili ani brožuru, pak tomu ani neuvěříte.

,,To snad bude ještě psané švabachem," listuji tlustým slovníkem se zažloutlými listy.

Chápala bych sbírku slovníků v různých jazycích, živých i mrtvých. Táta mluvil plynule třemi světovými jazyky. Jako letec to ostatně měl v popisu práce. Rád se zdokonaloval a mou noční můrou bylo, že to očekával i ode mne. Marně.

,,Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem." Mumlala jsem nepublikovatelná slova a šla malovat nebo kreslit. To zas neuměl on.

A tak se na cestách světem, když mě vzal s sebou, musel smát anglicky sám se svými přáteli. Také se mohl smát německy ba dokonce i rusky. Latinsky to teprve oprašoval.

,,Podívej se na to! Už jen chybí, aby z toho vypadl samopal nebo tady srp i s kladivem nebo pluh," podávám kamarádce jednu knihu za druhou.

,,Naše vojsko" vydávalo v padesátých letech samé pěkné tituly. Podle netknutých stránek se k četbě naši nikdy nedostali. Možná to fasovali. Oby byli jako mladí u armádního letectva.

,,Kolikrát že jste se stěhovali?" Přeruší Olina mé úvahy.

,,Celkem 6x. A ty knihy to absolvovaly s námi. Všechny. Některé si pamatuji i z knihovny v posledním bytě."

Pak byly odveleny na chalupu. Ne aby je někdo četl, ale zřejmě jako tepelná izolace. Tak to budene muset víc přiložit.

Ne, pálit je nebudu, nejsem páter Koniáš. Ale taková ,,Knihobudka" by mohla mít radost. Kdo dnes má z prvního vydání ,,Annu proletářku, Rudou záři nad Kladnem, Příběh opravdového člověka"?

To jsou ty lepší tituly. Ty sovětské si moc nepamatuji, ale pro zapálené zájemce jsem ochotna se znovu podívat.

,,Jé, tady je ,,Timur a jeho parta, Tygřík Vaska, Čuk a Gek, Na obzoru plachta bílá", jásám nad knihami svého dětství. Nebyly zase tak špatné.

,,Nevěřím, že je budou číst moje vnoučata, stejně jako si zřejně nikdy nepřečtou všechny díly Káji Maříka, ale z nostalgie budou uchovány." Možná si pár kapitol přečtu, ale až budu hodně stará a nebudu mít fakt co dělat.

Budou následovat ještě další tři knihovny s ještě děsivějšími náložemi. Jen namátkou jsem zahlédla něco o svazácích a pionýrech. To bude nářez.

Takže, pokud nosíte v srdci nějakou dávno vytouženou knihu podobného zaměření, svěřte se mi dřív, než odjedou na poslední cestu do sběrného dvora.

Ale rychle, již v úterý uděláme první východní skupině  PÁ, PÁ.

 

 


48 názorů

Tu jsem neměla, ale Krása nesmírná byla má oblíbená.


Lili.
13. 10. 2021
Dát tip

Pohádky a obrázky-V.Sutějev...:)


annnie
14. 02. 2021
Dát tip

No a co... Možná jsi v některým z minulejch životů byla šílenej jazykovědec. Nebo otravná driloidní úča. Nebo vynálezce esperanta :) :) :) Tak si teď prostě vychutnej svou mateřštinu a nech se překvapit, co bude dál :) Já zas třeba nemám hudební sluch. Nerada sportuju. Nerada pracuju rukama. Tak to mám horší, vidíš...

He happy :)

No vidíš, že rozumíš :) Pá a.


K3
13. 02. 2021
Dát tip Gora

Zachránil jsem z vyhazovu Lermontova: Z plamene a jasu /skvělá sbírka básní/


Čudla
13. 02. 2021
Dát tip

Tak to prober. Moje zaměření znáš. Díky předem.


Nejsem si jista, že by se něco zrovna pro tvé zaměření našlo. Ale mohu ti něco kvalitního vybrat :-)))


Čudla
13. 02. 2021
Dát tip

Miluji knihy. To bych se rochnil v té knihovně.


Tak tato kniha by na skladě byla, Květoni. Ale nečetla jsem ji. Mně se líbil Příběh opravdového člověka. To mi bylo tak 12 let, ale pamatuji si to dodnes.


Taky mám, Prosecký, pár pěkných kouský z prvních vydání. Musím je včas označit jako zlatý důl. Pokud by byl zájem o švabach, mohu se poptat svých přátel z místních rodin.


Na jednu knihu, Arwen, mám pifku ještě od státnic. Ta hořet bude. :-)


Kdyby šlo jen o řeči, annnie, tak těch já nadělám dost. Ale ty cizí prostě ne.


Děkuji, Zajíci Březňáku, za milá slova.


STvN aK3, určitě je lepší dělit knihy a dobré a špatné. Mám radá z východu soudce Ti, ale když jsem četla Strugackých Les, velmi mi zde vadila poplatnost režimu. Jejich sci-fi mám přitom moc ráda.  Jsme tedy v dělení jednotni. :-)))


Luboši, měsíc knihy potrvá ještě dlouho. Pak přejdeme na desky.


Tam už chybí snad jenom Pavka Korčagin jak kalí ocel.


StvN
13. 02. 2021
Dát tip

K3, no jasně. Přesně to jsem měl na mysli a to je můj komentář k textu. 


Prosecký
13. 02. 2021
Dát tip Gora

Také jsem všechno zmíněné četl. Také se potýkám s tím, co bude s mými knihami po mé smrti. Co mi dal shánění třeba Brockhaus nebo Máj z roku 1936 nebo pietistické úvahy z roku 1724. Poezii a německé knihy zcela jistě vyhodí!

Je tam fakt něco švabachem?


Pálit knihy je barbarismus, ačkoli u některých se tomu ani nedivím a asi bych také přikládala. Jenže knihy nehoří moc dobře, je to špatné palivo ;)

-----------------

Tak to budene muset víc přiložit.


annnie
13. 02. 2021
Dát tip K3

Kolik řečí znáš, tolikrát JSI člověkem!!!:

Jazyk soucitu

jazyk pochopení

jazyk lásky

jazyk radosti

jazyk smíření...

Tip a pěkný počtení a.


Opět velmi hezké čtení.


K3
13. 02. 2021
Dát tip

Nevím, zda je šťastné dělit ji na východní a západní. Nebylo by lepší na dobrou a špatnou?


StvN
13. 02. 2021
Dát tip

No jasné. Vždyť na východní literatuře také není z tohoto pohledu nic špatného. A pokud ano, tak západní literatura má úplně stejný problém. 


K3
13. 02. 2021
Dát tip

Pottera bych se zastal, je tam ukryté i spousta moudrostí a je to o dobru a zlu, takže spíš jako pohádka. Ale nezatracuju ho. Náš syn s ním vyrostl. Důležité je výběr toho, co vlastně chceš číst.


StvN
13. 02. 2021
Dát tip

Dřív to byl východ, teď je to Harry Potter :) někdy se i knihy musí spálit a těch dnešních se bude pálit víc, když si tak člověk projde knihkupectví, ale líbí se mi, že se je snažíš alespoň symbolicky zachránit


Kočkodan
13. 02. 2021
Dát tip

 

Tak koukám, že v Boru začal Měsíc knihy už v únoru.

 

Já bych měl zájem o Kladivo na čarodějnice. (bez srpu)

 

 

 

P. S. A o vkladních ani slovo...


To znám, mám v mé knihovně spoustu knih, které jsou sice už otevřené, ale nepřečtené. Myslím si, že ale život na knihy je dost dlouhý pro každého tak, kolik ho pořebuje... :)


Mornštajnovou znám a knihy o válce také čtu. Zrovna jsem půjčila Olině Loutkář z ghétta. Víš je tolik knih, které jsem četla a ještě více těch, které ne. A mnoho jich nestihnu. Náš život není tak dlouhý, aby to stačilo. :-)


Jasně, že to musíš znát, Ireno. To byla taková naše krásná doba mládí.


Děkuji, Dagmaram.


Evži, hezky píše Alena Mornštajnová, nevím jestli ji znáš... napsala třebu Hanu, byla jsem na tom i na představení v Mahenově divadle. Pak mám ráda knihu plnou poezie s tématikou 2. světové války Hned vedle bílá barva mráčku. Je to moc krásné... Pěkné knihy, české, jsou v Baobabu. Jsou tam i o přírodě a mají nádehrné ilustrace, takže dokonalá kombinace pro Tvou dceru! Toto nakladatelství má většinu českách spisovatelů. Pak naprosto miluji knihy od amerického spisovatele Johna Greena! Ten píše spíše takové romanťárny, ale mně se to líbí :) Pak jsou knihy od Angie Thomas jako Vypálená nenávist, Teď je řada na mě. Jooo a ještě Malé ženy.

Snad jsem Ti dala tipy i pro dcery :)


Gora
12. 02. 2021
Dát tip

Ráda jsem četla, Evži.

Náhodou - vše, co jsi jmenovala, z dětství taky znám...


Dagmaram
12. 02. 2021
Dát tip

Prima počteníko :-)


Mám ráda naše detektivky od Klevisové, Bryndza je sice Brit, ale má vazby na Slovensko, mám ráda Kinga a hodně Johna Connollyho. Moderní severskou literaru a naopak i historickou severskou. S mladší dcerou se zajímáme o malíře a rostliny. Je toho hrozně moc, dokonce jsou i knihy na háčkování zvířátek a tak, když je chvilka........udělám dětem nějakou potvoru. Ale spíše bych se měla ptát já, co zajímá jiné mladé lidi, než ty moje. :-)


Evži, tak v tom případě se tady těším na desky :)

To je super, že máš takový přehled o knihách i v dnešní době! Jaké máš ráda? Mohla bych se Tebou inspirovat :)


No paráda, K3, určitě se našla spousta napínavých a krásných knih pro děti a autora nebylo nutno řešit.


O tom, co čte mladá generace mám, Lucie, celkem přehled. Mé dvě dcery mi občas zapůjčí nějakou zajímavou knihu. Netvrdím, že všechny knihy sovětských autorů byly špatné. Ruská literatura je o něčem jiném.  Bohužel, Spejbla s Hurvínkem nemáme, ale možná na starých deskách, tam jsme ještě nebyli.


K3
12. 02. 2021
Dát tip

Já těhle titulů přečetl jako kluk taky dost. Včetně proletářky. Ono v dětské literatuře za našich nebylo zas tak moc z čeho vybírat. A tu ideologii jsme nijak nevnímali. Timur, zvlášť film, to bylo pro nás něco. Brali jsme jenom to dobrodružství. Zvlášť se mi líbila knížka nebo spíš pohádka O šedokrčce a později Čing hrdý orel Tadžikistánu:).


Evži, už dlouho jsem čekala, kdy sem přidáš knihovnovou uklízecí miniaturku! Konečně jsem se dočkala! 

Musím se přiznat, že já (jako dnešní mladá generace) jsem neznala ani jeden titul :( Trošku mi něco říká Čuk a Gek, ale jinak bohužel nic. Nemáš tam něco s Hurvínkem a Spejblem? Ty já miluji :) Usínám při jejich audiu každý večer... Mám ale i jednu knihu. Ale škoda že jen jednu...

Nebo něco od Milana Kundery by nebylo? Třeba Žert nebo něco jiné...?

Nesnáším průpovídku: ,,Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem." Ale neumím malovat ani kreslit, takže raději hraji na nástroje nebo píšu. Naštěstí mi to táta neříká, protože on pořádně umí jen česky. A jestli vůbec pořádně? O tom by se dalo polemizovat :)


Lído, hlavně na ty stěny na sever, tam je knihám nejlépe. Taky ty zimníky jsme měli vyhodit až v létě. :-)))


Já tam mám, Renato, pochopitelně ,,Rychlé šípy." Táta byl u skautů dost dlouho.


Pro Majaks: Jurášek tam nebyl, to bych si pamatovala, ale Práče by ti nestačilo?

Táta byl navigátor a musel komunikovat různojazyčně. Do důchodu šel koncem 80. let. Pak se jeho post hodně zmodernizoval.


Alegna
12. 02. 2021
Dát tip

první východní skupina - to je název! .... neznám lepší tepelnou izolaci, než knihy :)***


bixley
12. 02. 2021
Dát tip

Evži, to chápu, my máme ještě svázaný časopis Puňťa z otcova dětství.


Nikdo není dokonalý, ani my ne, Ivi. Ale takové haraburdí to nebude. :-)))


Hodně z těch tebou "propagovaných" titulů znám...Timura a jeho partu, Čuka a Geka....víc už psát nebude....neboť nechci býti kamenována....Až jednou budou moje děti vayklízet knihovny po mně....možná budou také překvapené....*/*********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru