Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rovnost rovnic

04. 08. 2021
8
27
716
Autor
Kamamura

Hledal jsem kategorii "haikuizující voloviny", ale takovou nemáme; nejblíže byly "Blbůstky". Do haikufru to už cpát nebudu, tam se nevejde vůbec nic!!!

Hříčkou nás obdařil Japonec fešný,

kolik je višní, tolik je i třešní. 

Však pokud i třešní je tak jako višní,

můžeme na sebe být právem pyšní.

 

Teze zdánlivě provokativní,

však ona proleze, pištíc tence,

že přece musí být komutativní,

každičká ekvivalence!


27 názorů

Kamamura
05. 03. 2022
Dát tip

Tak to vidíš, Silene - nepovažoval jsem si, a teď jsem mrtvý, a dobře mi tak. A ty žiješ, ačkoliv tvůj lektavý verš stále koktá, zatímco můj hryže zespoda kořínky kopretin. Otázka zbývá - kdo by měnil s kým, za kolik, ale hlavně proboha - proč?! O svého učitele bych strach neměl, už je zpět za Velkou louží, v zemi neomezených možností, kde duchové předků dávají dobrou noc kojotům, a se zbytkem svého kmene loví duchy vyvražděných bizonů.

"Hmmm, Dancing Fingers has returned from the land of our forefathers! What did our brother bring us? Gold, gemstones, pelts, or headskins of defeated white men?"

"Sadly, Dancing fingers' pockets are as empty as they were when he saddled the winds decades ago and flew away in a belly of a steel bird."

"Hmmmm.... wisdom then. Seems Sitting Bull has underestimated Dancing Fingers after all! Come, brother, there are buffalos to hunt, songs to sing, and stories to tell. The river called Time flows differently in the land of our ancestors..."


Silene
13. 02. 2022
Dát tip

A diletantem nejsi kvůli stavu verše, ten vem čert a navíc tvá estetika na tvém triku nechť se vyjímá (dtto platí pro mou osobu), leč kvůli tomu, kterak se chováš ke stařečkovi, ač bys o něj měl naopak pečovat. 

Tedy samozřejmě jsi v mé maličkosti měl tu čest poznat nejlepší a nejmizerněji honorovanou lektorku vázaného verše v této zemi hned ještě asi po tisíc sto dvaceti dalších, jenomže sis toho náležitě nepovažoval, natož aby vůbec všiml! Inu, kterak praví tvůj učitel hudby, že... a hlady kouše nohu stolu. 



Silene
13. 02. 2022
Dát tip

Tak kůži, jo?

Dobrá, dneska si dáme mou oblíbenou.

Slávy dcera. Ján Kollár 

Snad budeš teraz spokojenější. 


Silene
11. 02. 2022
Dát tip PavelK

Ještě jsem si vzpomněla s reakcí k melodickému volnému verši. To máš samozřejmě pravdu, že jeho plynutí je možná mnohem (či pro mnohé) pozoruhodnější, avšak schopnost psát melodicky ladným a zajímavým volným veršem je do značné míry založena na autorově generální schopnosti nakládat s tokem řeči jako takové. 

Lze říci, že jsou oblasti, kde volný verš zužitkuješ daleko lépe, včetně potenciální percepční/čtenářské základny, jakkoli je opravdu dobrý volný verš velmi náročný a vázaný zdaleka neumožňuje svému autorovi popustit se, zdvihnout stavidla,

přesto... jak bych to... ber to prosím tak, že vázaný verš je patrně zase jinými mnohými (případně společnou podmnožinou) oprávněně vnímán coby královská disciplína. Vázaný verš... je jen takovej divnej týpek na šachovnici, kolem kerýho se všechno motá.  

Kde mám ty noty? 


Silene
10. 02. 2022
Dát tip

Jen krátce:

1) Subjektivní zhodnocení = lepší varianta pro má estetická měřítka. Aby pro mne byla vyšší ta původní, musel by si mou maličkost předložený ornament nějak přitáhnout, což se nestalo. Vyznač prosím své technické řešení nějakým pobočným zápisem, ať ti lépe rozumím. Ok trochej to byl samozřejmě i před mým zvariováním. Zvariování, nic víc. 

2) Zkostnatělost, svázanost: nazvi to, jak chceš, můžeš ji rozdmýchávat, co jen dokážeš, ale potřebuješ přesto nějak docílit toho, aby tvé matematické kombinace zapadly do předkládaného ranku sbt. meter, neboť ony žádné jiné kombinace již vlastně ani neexistují. Jde o soubor pravidel definovaných... výrokovou logikou? Domnělá inovace se stane opět některým z příslušných meter, klidně si prověř. Vypadneš-li z metričnosti vč. tolerovaných/licenčních specifických řešení, dopadne tvůj verš jako např. sylabický nebo tónický, což je v pořádku, jen svým způsobem pod očekávání příjemce sbt. vázaného verše. Asi tak. 

3) Aby tě kdokoli následoval interpretovat, kterak si optimálně přeješ, musíš tedy ke svému subj. versifikačnímu systému dodat notový zápis, nápěv, kteroukoli formu, z níž bylo lze ustáleně a dohodnutými znaky vyčíst, oč ti jde. Nebo používáš snad v hudbě třebas totálně alternativní houslové klíče, stupnice, znaky pro noty, pauzy etc.? 

4) Redaktor je visačka. Nothing more. Dobrovolná účast v programu, s přístupem do privátního klubu Redakce poezie, k modře tónované VK a V-tlačítku. Trocha sporných privilegií, přídatné influencerství (řekněme) a nádherná odměna v podobě skvělé příležitosti stát se hromosvodem kdekterého frustrovaného uživatele included. 


Kamamura
10. 02. 2022
Dát tip

Hele, především ti chci poděkovat, žes mě vůbec byla ochotná následovat sem do toho průjezdu, a bavit se o rytmu. Je to to, co jsem vždycky chtěl, a proto jsem se koneckonců stal teroristou. 

Co se tvojí demonstrace týče - proč je tvoje verze lepší? Ta měla na konci pěkný skočný ornament, byl to maksoum jako vyšitý. Tvoje verze ztratila značnou část vnitřního napětí, a spíš kolébá, než by zvala k tanci. 

Ale hele - chci ti něco říct. Hodně jsem přemýšel, od té doby jaks mi co múře hrozila, že mě zabiješ veršem (mimochodem, to je naprosto skvělý motiv, už mám v mrazáku asi tři polotovary na toto téma, a rozhodně tě beru za slovo!), a četl jsem si různé stránky o teorii, s příklady, a yadayada, díval jsem se na vaše hodnocení různých básní, a už možná vím, jak to myslíte.

Ale mě to připadá strašně úzkoprsé, svazující... prostě mi to vůbec, ale vůbec nesedne. A to, co jsem psal Thee o kreativní interpretaci verše, to myslím naprosto smrtelně vážně, to je problém drtivé většiny lidí tady, obzvláště těch takzvaných "redaktorů". 


Silene
10. 02. 2022
Dát tip

Pěkný trochej. Protoč verše a bude ještě lepší, koukej:

Mrkáš na mě přes šálu, 

že jsem vedle jak ta jedle. 

Způsobně tě ze sálu

následuji "vedle".

(autor Kamamura)


Silene
10. 02. 2022
Dát tip

Kmm: Ad Skácelovsko-literárně-výtvarná, podvlákno

- odpovím ti později třebas tu anebo pod svým, sama už jsem upoutávku na soutěž zaházela až až. (Třeba mi myslet i na fakt, že odcházejí avíza zakladateli.) Stěžejními tématy budiž rytmy a verše, stav zde-autorovy tělesné schránky pominu, k přípravám gratuluji. Jestli nás něco spojuje, budou to sklony k neúměrné rozšafnosti. Jo, ukázky jsem si sjela, ještě teď mi cuká v oku. Zlaté bubínky. Na bezuzdná řešení duhých uživatelů se pokouším toliko si nepotrpět. Podpoří-li zde přítomný autor mou snahu, budu velmi uznalá. 


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Dagmaram - no to je pochopitelné, rád ti to vysvětlím. Poprvé jsi to viděla u své básně, kde mě napadlo, že bych mohl reagovat. Věci, co projdou autocenzurou a líbí se mi pak ještě publikuji tady na svém lokálním písečku, abych je měl pěkně pohromadě - a zde jsi právě zbadala tu druhou kopii. 

No a komenty? Řekl bych, že komenty jsou takové, jací jsou komentátoři, nepřekvapivě. 


Dagmaram
04. 08. 2021
Dát tip

ale tohle já už vidím dnes podruhé :-)

a komenty jsou ženijal 

 


Kočkodan
04. 08. 2021
Dát tip

 

Kamamuro, když u „pištíce“ odkrágluješ „e“, pak zazáří tvůj přechodník v celé své kráse. Ty jsi použil tvaru, nad kterým bych nebručel jen v případě, kdyby bylo těch tezí více.

 

Tož já, když už ti píšu, tak na chvilku (tedy vlastně přechodně) rozcabím jazykové okno (předpokládaje, že tvá touha po správnosti není halena do tenkého župánku ironie):

 

Jsou dvě skupiny sloves,u nich  tři koncovky.

 

-e pro rod mužský (nadávaje)

 

-íc pro rod ženský a střední (nadávajíc)

 

-íce pro množné č. všech rodů (nadáajíce)

 

A nebo –a, -ouc, -ouce (nesa, nesouc, nesouce)


Dát tip blacksabbath, Kamamura

jak už zjistili Rychlé šípy


blacksabbath
04. 08. 2021
Dát tip Jamardi, Kamamura, 8hanka

Hledajíc zde kořen rovnice....našla jsem nerovnost v chuti třešní a višní....prosím nezapíjet hned po konzumaci....


Aru
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura

tvůj přechodník je moc pěkný náhodou, volám kříčíce od barikád :D

ne-ee, u přechodníků jsem speciálně a tedy vyjímečně psát, tak jak to pisatel cítí u srdíčka, tečka :D:D

v TD jsem tuto revoluční metodu použil a jsem s ní velice spokojen a jestli se už někdo pro to odkrágloval, no ať mi pošle adresu, přinesu mi kytičku na náhrobek :))


Kamamura
04. 08. 2021
Dát tip

Ale.... ale... Aru, to přece nejde!

Existují přece pravidla českého pravopisu, která závazně stanoví, který přechodník je v daném pádu, rodu a čase správně. To bychom mohli také psát tvrdá a měkká i/y jako to cítíme, a uznáš jistě, že text s hrubkami tohoto typu vypadá pocitově příšerně. Já Kočkodanovu námitku uznávám, já jsem už při psaní tušil, že dělám chybu, ale byla noc, nechtělo se mi už googlovat, tak jsem to střihnul od boku - a minul jsem, jak vidno. 


Aru
04. 08. 2021
Dát tip

správně je pištivšívše :D

já tedy navrhuji naprostou revoluci v přechodnících, je to tak revoluční myšlenka, že okamžitě jak odklepnu komentář, tak učitelé prestanou učit a rovnou budou skákat z oken, ti co tak učiní v přízemí a prvním patře si dojdou koupit zbraň a ještě před prodavačem se odkráglují, návrh tedy je:

piš přechodníky, jak to cítíš, hm? ;)


Kamamura
04. 08. 2021
Dát tip

No helejte se, kamarádi, s tím přechodníkem mě KočkoDán trefil přímo do hlavičky. 

Přemýšlel jsem nad ním dlouho, přechodníky jsou pro mě obecně španělskou vesnicí (kterou konkrétně nevím, musel bych gůglovat, řekněme někde v Ansalúzii, kde Gitanos teskně hudou své rozvášněné kytarové serenády), tak co tam má být správně?

Pištěje?

Piště?

Pištivše? (To ne, ten není správně skoro nikde). 

Poraďte mi, pls, ať to můžu opravit, nerad mám v blbůstkách zbytečně hrubky. 

Dík!


Kočkodan
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura, Aru

 

Kolik je višní, tolik je i pecek,

o třešních to také platí,

na čtyřverší, lidé zlatí,

pracoval můj rozum všecek.


Dát tip Kočkodan, Kamamura

kolik višní tolik třešní

lehtalo mi stěny břišní

(smíchem)

bude tady coby dup

- taky tlumočnický oříšek

myslí si i Radek Voříšek

 


Kočkodan
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura

 

V dílku máš slovíčko komutativní,

které znám méně než ovoce,

však užil jsi přechodník, hochu, tak divný,

že na tě musím řvát dokonce. ;-)


8hanka
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura

neviem, čo je pajpu, niečo som síce našla, ale nedáva mi to zmysel..., inak súhlas s komentárom  Aru...od - tohle....až po...na svých nožkách:)


annnie
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Haló... Léčebna Bohnice?

Prej jsou si rovný rovnice!

Nemáte, prosím, výkladový slovník?

Chci zjistit, v jakým vztahu k nim je rovník...

Počkejte, pane, drobátko,

teď vypadvo mi vovnátko

Hned se vám budu věnovat

pokusím se vás porovnat...

Tip a.


Aru
04. 08. 2021
Dát tip 8hanka, Kamamura

no, je tam ta kategorie pajpu, ať už to znamená cokoli, tak to bude to co hledáš, nejspíš :D

- tohle už je příliš nad mojí inteligenci, takže střílim naslepo slepý tip, doufám, že dojde ;))

přesně takový texty jsem potkával 12 let co mě laskavě opečovávala škola svým milým vzděláním, vždycky se mi úplně zavřel mozek a nechtěl, ten potvorák to vpustit do hlavy, i kdyby se učitelé stavěli na hlavu, což se nestavěli, to dá rozum, co mi tam rvali, takže jsem zůstal hloupý do dneška, protože ten tvrdohlavej mozek zůstal stát na svých nožkách :D


Jamardi
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura, blacksabbath

Slyšela jsem, že toto je anglické přísloví. A nerozumím tomu, protože třešně a višně rozlišuji a chutnají podstatně rozdílně. Ale někdo se možná řídí jenom vzhledem.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru