Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem našel štěstí

09. 08. 2021
8
9
372

Obuju se do toho z plných plic. Další kulička putuje do bavlněného pytlíku.

„Hare Krišna Hare Krišna,

Krišna Krišna Hare Hare,

Hare Ráma Hare Ráma,

Ráma Ráma Hare Hare.

Když dozpívám, srdce mi poskočí radostí a začnu zas od začátku. Pohupuju se do rytmu uprostřed průvodu. Občas vyskočím a tlesknu si nad hlavou. Tělo si zacvičí, duše pookřeje.

Klepu si prsty na vyholenou lebku a směju se na celé kolo. Pocit absolutního štěstí. Věčnej koloběh, kterej opakuju do zbláznění a ještě dál. Nejde mi o to zažít štěstí, co šustí penězma (nic opravdovýho se koupit stejně nedá), chci dosáhnout Pána.

Našinci i turisti, kteří si fotí ocas koně, na mě zírají s neskrývaným pohrdáním. Někteří mumlají cosi o „vypatlaných mniších“ či o „zmanipulovaných debilech“. Jen do mě! Ve skutečnosti si házíte klacky pod nohy. Zpívám i pro vás. Nic mě nedokáže zastavit, ani vaše slova, ani vaše ruce. Jsem zpívající buldozer navlečený do oranžovýho hábitu s kytičkama.

 

Měl bych vám říct, jak se ze mě stal Labanga Dás. Můžete se tomu smát, můžete mě litovat, můžete cokoliv, ale to je tak všecko. Nic s tím nenaděláte. Změnil jsem se kvůli sobě, ne kvůli vám. A dejte si pozor na jednu věc. Nehledejte mezi náma rozdíly, žádný nejsou.

Žil jsem jako každej druhej. Pracoval jsem ve firmě, která prodávala a servisovala tiskárny. Nuda k pohledání, ale není služba věčnou povahou duše? Makal jsem až do večera, přicházel s nápady. Po několika letech jsem se vypracoval na ředitele. Byl jsem firemní princ a král večírků. Koupil jsem si Jaguára C-X17, velkou kočku pro velkýho šéfa.

Všichni mi záviděli, ale šťastnej nebyl. Špatně jsem spal a ani v posteli jsem se nedokázal oprostit od práce, která pro mě byla vším. Jíst mi nechutnalo. Z holek se mi dělalo špatně, protože to byly živé bytosti, co se uměly radovat ze života.

Když jsem celý den nedokázal vstát od televize, kde dávaly přiblblé německé krimiseriály, byla to pro mě poslední kapka.

 

Moje původní jméno zůstalo ve starém světě. Odteď jsem byl Labanga Dás, prostý a šťastný mnich a taky horlivý pomocník v kuchyni. V životě jsem nic neuvařil (kafe a vajíčka nepočítám), ale s myšlenkami na Pána to šlo snadno. Ze začátku jsem vyráběl přepuštěné máslo. Postupně jsem dostal na starosti i přípravu obědů a cukrovinek. Každým dnem jsem se zlepšoval, což mě naplňovalo radostí.

Jednoho dne jsem složil slib a stal se hrdým služebníkem Krišny. Přesto se našli lidi, co mě chtěli znejistit. Nejdál zašla novinářka, pro níž jsem byl hlupáček, kterého zlanařila sekta, aby jí odevzdal veškerý majetek.

„Nic z toho není pravda,“ vysvětlil jsem jí. „A i kdyby, není snad údělem jedince sloužit vyššímu celku?“

Nejsem hlupáček. Mám doktorát z ekonomie. Vím, že země není placatá, dokážu vyjmenovat americké prezidenty za posledních sto let, ocením dobrý film či knihu. Taky vím, co je to sekta nebo manipulativní chování.

„Můžete to rozvést?“

„Jistě. Každý občan je podřízen státu, tedy virtuálnímu pojmu. Dosaďte si za stát Boha a jste doma. Platíte daně?“

„Samozřejmě.“

„Ovšem daně neplatíte ze své vůle, ale protože musíte. Zatímco já jsem se stal mnichem dobrovolně.“

„Zcela dobrovolně?“ zeptala se novinářka ironicky. „Nebudete toho později litovat?“

„George Harrison taky nelitoval,“ odpověděl jsem v podobném duchu.

 „Chcete tím snad říct, že…“

„Začněte raději u sebe,“ přerušil jsem ji. „Já mám jasno.“

 

„Hare Krišna Hare Krišna,

Krišna Krišna Hare Hare,

Hare Ráma Hare Ráma,

Ráma Ráma Hare Hare.

Labanga Dás je zas o jednu modlitbu blíž nebi. Každý den začíná nanovo, zpíváme a velebíme Jeho jméno. Nejsme nic víc než ostatní ani nemáme nic v hrsti. Naším snem je zastavit koloběh života, který jsme roztočili. Jsme v tom společně.

Co bych vám ještě pověděl? To podstatný víte. Taky víte, že už nesejdu z cesty. Poradím vám. Držte se toho, čemu věříte, co vás naplňuje, co vám dává smysl, jinak prožijete život stejně hodnotný jako jepice. Určitě vás zajímá, jestli věřím všemu, co říkám. Možná mě chcete následovat, ale bojíte se zákeřné sekty, která vás svlékne donaha?

Na to vám povím jen jedno. Nebojte se ničeho.

Zhoupnu se tělem do rytmu. Náš oranžový průvod zapěje jedinými ústy. Přidávám se k tanci bratrů a řehtám se.


9 názorů

TO mě těší. ;)


K3
13. 08. 2021
Dát tip

Takové jako psané "na obláčku", voní to voňavými tyčinkami. Líbí.


No, to rozhodně, mají velmi důmyslně propracovaný systém. Nicméně, i tak může v sektě někdo najít štěstí/smysl. Ať už proto, že neustále opakuje jednu modlitbu, která mu perfektně gumuje vše z hlavy, nebo potřebuje mít někoho, kdo mu život nalajnuje, nebo z jiného důvodu...


Gora
10. 08. 2021
Dát tip

Nebylo by to od věci, určitě jsi v krátké povídce nevylovil všechny perličky:-) výborného tématu.


Dík. Určitě to bylo zas svým způsobem "letem světem" a takové téma by si možná zasloužilo širší rozsah, a tedy i více dějových/myšlenkových linek. Nakonec jsem se tozhodl pro kratší variantu, tak nějak "v kostce", abych to téma nevyprázdnil, s tím, že každý si může příběh dotvořit sám... Ale i mě teď spíš láká napsat něco delšího...

 


Díky. Měl to být hlavně kus literatury, tak jsem rád, pokud to tak přišlo i někomu jinému...


Janina6
10. 08. 2021
Dát tip

Všechny ty spolky, hnutí, sekty a taky všechny církve, všichni, co tě nutí si něco předepsaného myslet, říkat, dělat, všichni, co se tváří, že mají ten jediný zaručený návod, jak žít správně, tě zotročí.


Gora
09. 08. 2021
Dát tip

Mně se tvá povídka taky dost zamlouvá, Biskupe. Určitě by se daly rozvinout pohnutky, které vedly k rozhodnutí ne právě snadnému dobře placeného ředitele, také jeho pocity v Hare Krišna, trochu to bereš "letem světem".

Je tu určitý pokrok ve tvých textech, tak mi připadají poslední dva. Minimálně témata vybíráš zajímavá a víš si s nimi rady!

Podobné, "zenové" věci zde psával například Ozzozorba. Dovedeš dotáhneš pointu do konce, ale celkově by mohla být hlubší, víc se dotýkající jádra věci...


revírník
09. 08. 2021
Dát tip

Ať je to myšleno jak chce, tak jako kus literatury se dílko povedlo a zaslouží tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru