Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bůh

18. 10. 2021
8
18
318
Autor
netWoor

Když ňákou klátím na posteli,

říkaj mi Bůh. Jsem vážně skvělý,

dávat se ceny, jsem ten pravej.

Křičí: „Ježíši nepřestávej!“


18 názorů


Kamamuro, ty jsi šprýmař, moc se mi to líbí!

Syn kapsáře - kapsář - to se ti povedlo :-) 

Není kapsář náhodou člověk (i když ti to může zavánět klokanem) a syn kapsáře tedy taky člověk???

Ale vlastně máme jednu výjimku:

Když má někdo tatínka netopýra, je jeho dcera Saxana (Dívka na koštěti)


Aru
18. 10. 2021
Dát tip

to jsi mě překvapil, nečekal bych takový rozsah.

no ano, vzdělává se ten, kdo chce znát pravdu a pokud je někdo v nějaké organizaci, měl by mít takovou snahu dvojnásobnou


Aru! Toto je úžasné téma! Mám ho moc rád - kumránské svitky, taky ty od Jericha a z dalších lokalit většinou z okolí Mrtvého moře. Dále Septuagintu, Vulgátu, "balící papír" potravin, které dávali mniši pouštních klášterů poutníkům na cestu a na kterých byly prastaré opisy částí Nového zákona... Přednáším o tom v kurzech Alfa v tématu Bible.

Škoda, že se nedochoval opis vícekrát zmiňovaných Ježíšových výroků. Ale ani tady si nedělám iluze, že by tenhle pramen nebyl zpochybňován.

I pozdější (nekanonizované) apokryfy jsou úžasnou kapitolou, stojící za průzkum.

A závěrem vždycky a upřimně přeji dílům Platóna, Aristotetela ... aby mezi jejich autorským dílem a prvním dochovaným opisem, nezela propast 800 - 1200 let, ve které si mohl kdokoliv umístit vlastní teze a schovat je za proslulé jméno pradávných klasiků. Tedy jinými slovy, aby z "nich" tam aspoň troška zbyla.

PS

Vyloudil jsi mě v dnešním posmutnělém dni úsměv větou - jak každy vzdělaný křesťan ví ... je to takový milý prostředek jak sebrat vítr z plachet předpokládané oponentůře. To ti nijak nevyčítám, taky jsem to párkrát podobně udělal. Usmál jsem se, že jsi mi to připomněl.


Aru
18. 10. 2021
Dát tip

otázku jestli byl Ježíš synem Kanaanského božstva nám známého jako Jahve nemůžeme rozlousknout, neboť se do dnešních časů nezachovalo původní Ježíšovo učení, neboť jak každý vzdělaný křesťan ví nově církevní křestanská komunita v prvních staletích si upravovala učení podle toho co se ji hodilo, jako důkaz existují apokryfy z dnešní podoby Bible, nebo-li vyjmuté části toho co možná Ježíš učil, nebo taky ne.

s otázkou Ježíšova synovství se to teda má tak jako s Jahvem, jestli je Jahve, původně Kannánské božstvo oním božstvem, jež stvořilo vesmír a vše v něm, či ne


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip

blacksabbath - záleží na kvalitě kapely. Nevím, jak stimulující by bylo hvízdání, bučení, výkřiky "Hanba!", a pleskot shnilých rajčat. ;-)


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip Aru

Radovan - sorry, Radovane, ale to je sofisma, ne?

Syn ředitele továrny nemusí být vždy ředitelem, syn kapsáře nemusí být vždy kapsář. 

V antické mytologii měl například vládce Olympu hromovládný Zeus spoustu dětí - pokud se dobře pamatuju, Heraklés byl také je ho syn, a proto ho pronásledovala nenávist bohyně Héry, protože ona Héraklovou matkou nebyla. ;-)

Hérakéls zdědil po svém božském otci mnoho skvělých vlastností - nadlidskou sílu, odvahu, atd., ale sám bohem nebyl, a pokud vím, tak ho nakonec připravila o život lest - oblékl si otrávené roucho, které pak nešlo sundat, a v bolestech umřel. Něco takového by Dia rozhodně nezabilo. 


Norsko: Má dotaz na výrok - Ježíš nebyl Bůh, ale syn Boží.

Když má někdo tatínka jelena (je synem jelena), kdo je? Jelen.

Když má někdo tatínka tchoře, kdo je? Tchoř.

Když má někdo tatínka Boha, kdo je? .......


blacksabbath
18. 10. 2021
Dát tip Nami 99

Jestli máš rád puštěnou hudbu při sexu, tak si vyber živý koncert.Tam dostaneš potlesk každé 3-4 minuty. :-)


Norsko 1
18. 10. 2021
Dát tip

Jak ji vidíš? Jako věčný střet dobra se zlem, mizejících pohádkových krajin a kráčejících trpaslíků ?


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip

Norsko1 - to je přece vedlejší, jak já ji vidím, ne? Za libovolnou interpretací historie se skrývají historická fakta, a kdo to s historií myslí vážně, tak se snaží dostat k nim, nikoliv k názorům jednotlivýh účastníků oněch událostí. Třeba životopisec a současník Alexandra Velikého píše, že Alexandr při tažení do Indie ztratil pouze tři vojáky. Tomu asi nemůže věřit nikdo, nicméně přesto stojí jeho záznamy za přečtení.


Norsko 1
18. 10. 2021
Dát tip

Zeptej se sebe, jak ty vidíš historii


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip

Norsko1 - záleží, koho se zeptáš. Katolící například věří v tzv. svatou trojici - Otec, Syn a Duch svatý, a Syn je právě Ježíš Kristus, zatímco různé protestantské verze křesťanství právě v tohle nevěří. 

Je to ovšem odborné téma, stejně jako otázka, kolik andělů se vejde na špičku jehly - specialisté o tom dokáží napsat stohy teologických pojednání a diskutovat celé týdny. 


Kočkodan
18. 10. 2021
Dát tip netWoor, blacksabbath

 

V chlubení jsem tóže smělej,

u mě vzdychaj: „Bože, dělej…“


Norsko 1
18. 10. 2021
Dát tip a2a2a

Ježíš nebyl Bůh, ale syn Boží


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru