Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuze klubu: Klub haiku v nás a kolem nás

20. 03. 2002
0
0
4166
Autor
Radost

Haiku v nás a kolem nás aneb Nezavírejte oči před realitou, byť by byla prosluněná a romantická.

Přátelé i všichni ostatní, tento klub není vůbec myšlen jako opozice proti clovrdikovu klubu, jen se mi ta slova líbí, tak jsem je použil. Chtěl bych sem umisťovat vše, co mi náladou, atmosférou nebo formou bude připadat blízké haiku. Nejde mi o klasické haiku, spíš o náladu, atmosféru, o ten \"záblesk Pravdy\" nebo \"jiskru reality\", která v haiku nacházím, a která je podle mě jedinečná.
borisov1
02. 06. 2005
Dát tip
opička zvolna leze mi na klín lehce s pivem se usíná píšeme haiku sedíce v zeleni opilí v hájku Kasmodian zlý rozházel vůkol mé sny v nichž Pokoj můj dlí a láhev vodky naděje trosečníka ve škarpě leží no, jako vzorek to stačí (abyste viděli, že mluvim pravdu)

Kasmodian
23. 05. 2005
Dát tip
borisov1: Tohle bys měl ještě přehodnotit...

borisov1
30. 04. 2005
Dát tip
Haiku je hovno, kravin tisíc napíši jímž není rovno.

Kasmodian
28. 04. 2005
Dát tip
Můžu taky do klubu ? :)

Ansuz
23. 02. 2005
Dát tip
Asijská záležitost... minibáseň v počtu slabik 5-7-5 plus hromadou dalších podmínek

PuNKO
29. 12. 2004
Dát tip
co je vůbec to haiku??četl jsem jich několik ale pořád to jaksi nechápu

wh_warrior
21. 12. 2004
Dát tip
Šum listí, štěkot psa, honící pes svůj ocas, všechno svým řádem běží. A neptejte se proč. Lambe mihi nates. (lat. překl.: Polibte mi prdel.)

wh_warrior
21. 12. 2004
Dát tip
Moře slz jitří ztráta neztraceného, chladná samota. Ať je radost nebo smutek slunce svítí

wh_warrior
16. 12. 2004
Dát tip
Pozname zvuk tlesku dvoch dlani, ale ako zaplieska jedna dlan ? (Vies, odpovies ?)

Albireo
12. 12. 2003
Dát tip
Chtěl bych členy Klubu upozornit na soutěž českých haiku pořádanou serverem BlueWorld, ale otevřenou komukoli. Propozice najdete na www.blueworld.cz pod nenápadným odkazem "Forum" (doporučuji jít tam přes ten odkaz a ne přes okno, které vyskočí na titulní stránce nebo přes Literární nástěnku - jinou cestou se totiž dostanete jenom k části informací.) Uzávěrka soutěže je 31. 12., vyhlášení vítězů podle následující neoficiální pozvánky: Nejprve chci všem oznámit datum konání večera věnovaného haiku, na kterém bude vyhlášen vítěz soutěže, kterou vyhlásila naše literární skupina ALS Blue World. Večer se tedy bude konat dne 14.února 2004 v čajovně či kavárně U božího mlýna v Lublaňské ulici pár metrů od východu z metra I. P. Pavlova. Začátek večera bude zřejmě kolem 19:30, ale veškeré podrobnosti, či případné změny ještě včas ohlásím. Vstup na akci bude samozřejmě zdarma.

waldekke
19. 06. 2003
Dát tip
Našel jsem tu haiku, která by si podle mého zasloužila snad i zařazení do výběru redakce: http://www.pismak.cz/dilo.php?num=87442 - může to někdo zařídit? W.

Radost
17. 06. 2003
Dát tip
Přecházím na prázdninový režim, až do odvolání se nebude konat soutěž haiku. Díla do klubu budu přidávat nárazově. Šiřte to dál :-))

Bobísek
17. 06. 2003
Dát tip
To neuděláš ani soutěž za květen?

Radost
16. 05. 2003
Dát tip
jistě, račte vstoupit (musíš na úvodní stránce klubu klepnout na tlačítko "stát se členem")

Marco
15. 05. 2003
Dát tip
nevím, jestli mohu - dost dlouho jsem tu teď nebyl, ale i já bych rád nějak přispěl - mohu tedy poprosit o členství, beru to tak, že bych i já hodně, ...víc něž dosud četl haiku a třeba vybíral do klubu...?... :c-)

poletucha
23. 04. 2003
Dát tip
Tak já teda prosím..;-)

Radost
23. 04. 2003
Dát tip
tak to musíš v klubu klepnout na tlačítko "stát se členem"

Radost
18. 04. 2003
Dát tip
určitě:-))

poletucha
17. 04. 2003
Dát tip
Můžu poprosit o členství?:-)

Radost
15. 04. 2003
Dát tip
Z vašich reakcí jsem usoudil toto: nepřihlásila se mi žádná zodpovědná osoba, která by převzala klub. Proto rozšířím možnost vkládání děl na autory Drago, Tiky a Ansuz, kteří se vyjádřili kladně. Než tak učiním, prosím výše zmíněné aby mi poslali alespoň krátkou zprávu, ve které naznačí svá kritéria pro hodnocení haiku, aby měl starý pán klid:-)) (protože pociťuji opravdu až vlastnickou žárlivost k tomu klubu...:-)) Soutěž budu dál dělat já, když mi výjde čas. Tak :-)

Quarryman
15. 04. 2003
Dát tip
Přestože jsem tu teprve krátce (moje přítomnost na Písmákovi se dá počítat na dny), dovolím si podnět. Zdá se mi sice, že už jsem to tu zahlédl, ale: možná by nebylo od věci udělat sbírku nebo kolonku klasických haiku (tím myslím haiku japonských básníků období Edo) případně různé varianty překladu (nemyslím, že by mělo valný smysl je sem psát v originále). Nevím, jestli by se tím neporušila autorská práva, ale to by se snad dalo risknout. A podle pravidla "Co si sám vymyslíš, to si sám udělej" jsem připraven postupně vkládat haiku ze sbírek Pár much a já, Měsíce, květy, Úzkou stezkou do vnitrozemí a Mléčná dráha, pokud mi někdo, kdo se dokáže lépe orientovat v matrixu... pardon... v systému, udělá podklad... Je to jenom nápad... Když tak mi nechte vzkaz...

Radost
03. 04. 2003
Dát tip
k mazání tedy zatím nedojde, to byla jen velmi burcující provokace (myslíte, že bych smazal něco, na čem jsem rok pracoval :-)))) ale jsem rád, že reagujete. Více méně u správy klubu jde o tři věci: 1) Zařazování děl: jednotný a ujasněný postoj všech, kdo by měli práva k vkládání děl do klubu, aby souhrn byl alespoň trochu konsistentní. V případě, že se v tomto nedokáže(m/t)e dohodnout, raději bych klub mumifikoval. Proto otevírám diskuzi na téma požadavky na dílo: kdo by mohl/chtěl vkládat, ať prosím definuje, co je pro něj rozhodující při hodnocení kvality haiku. 2) Soutěž. Není to takový problém, jak se zdá, je to pouze jednou za měsíc dost náročné. Protože mi dnes vypadly přednášky, vložím soutěž na březen, ačkoliv kontinuita od ledna je ztracena :-)) 3) Nová krev... Chtěl bych, aby se členové klubu zapojovali se svými nápady a aktivně(ji) se podíleli na jeho tvorbě. Např. nápad se soutěží nebyl můj a velmi pomohl utvořit tvář tohoto klubu. Ad Písmák: moje vlastní nadšení (radostné) bohužel bývá dost nesmiřitelné s jinými nadšeními...:-)))

Nefertirei
02. 04. 2003
Dát tip
ač jsem tu jen krátce, taky přispěju svou troškou do mlýna :)) myslím, že zrušit klub by byla jistě velká škoda. Pokud by byl Drago ochotný do toho jít, proč ne ? Rozhodně na někoho ta zodpovědnost padnout musí....jiste to za pdpory nás všech a zejména Radosti zvládne.....

Tiky
02. 04. 2003
Dát tip
Ráda pomůžu taky, ale bohužel se nemohu ujmout klubu naplno jelikož dělám jedny lit. stránky a ty teď zanedbávám až hanba :(. Pokud bude třeba, jsem tu dost často hlavně povečerech a když prší :)). Ale vážně: Drago obracej se na mě s čím bude třeba a určitě se vždycky ozvu. Radosti jen nám to tu prosím nemaž! A zavazuji se tu veřejně, že budu číst pravidelně všechna haiku, dovzdělám se teoreticky, abych mohla fundovaně hodnotit.

Markéta
01. 04. 2003
Dát tip
Já nechci, aby se mi něco ošklivého stalo, tak se k tomuto vyjadřuji: Pokuď by byl Drak ochoten převzít zodpovědnost za chod klubu, tak by to bylo úžasné. A sám by na to přeci nebyl, vždyť Radost klub zcela neopouští. Bez pověřené osoby by nastal zde chaos a stagnace. A opravdu by byla škoda, kdyby soutěž skončila... Takže snad jen... vzhůru do toho :-)

Okeya
01. 04. 2003
Dát tip
Hmm. No, jak už jsem psal Radostikovi, jsem ochoten občas, jak říká, chaoticky vkládat díla, v lepším případě dobrá, ale nemám na vedení ani na soutěž. Ale každá troška dobrá, ne? JInak jsem proti mazání klubu, to už radši mumifikovat :-))

Nefertirei
31. 03. 2003
Dát tip
zdravím všechny...... a snad se k vám taky můžu přidat.....?..:))

Radost
31. 03. 2003
Dát tip
Inu, přišel čas. S pravdou ven. Jelikož už nemám tolik času na blbiny jako dřív :-)), nemůžu se již sám zodpovědně starat o chod klubu. Někteří z vás si toho všimli a žádali mě o vysvětlení, či spíš o mou představu, jak to bude z klubem dál. Jelikož nikdo příliš na moje výzvy o zapojení se do činnosti v klubu nereflektoval, předkládám toto jako možnosti: 1) klub bude fungovat tak, jako dál. v tom případě končí soutěž haiku, stejně jako časté updaty děl, stejně jako moje hlubší analýza každé haiku. Nemám na to čas. Znamená to pravděpodobně smrt/konzervaci klubu. 2) Všichni členové dostanou práva vkládat příspěvky -> pravděpodobně to skončí jako 1) s tím, že možná někdo chaoticky přidá pár (v lepším případě dobrých) haiku. Přiznejme si, kdo kromě waldekka někdy aktivně v klubu přednesl nějaký návrh? 3) najde se někdo, kdo si to vezme na zodpovědnost. takovému člověku samozřejmě rád poradím co a jak, včetně soutěže haiku, pokud se mu s ní bude chtít dělat. Předpokládám ale v tom případě respektování tradice klubu co se týče kategorií a výběrovosti klubu. 4) Všem členům klubu, kteří se k této otázce do jednoho měsíce nevyjádří, se asi něco ošklivého stane :-) a nebo celý klub smažu...:-))) Radost

Seregil
31. 03. 2003
Dát tip
Ač nečlen ti píši... a avizuji na ostatní... nezahazujte šanci tohoto výtečného klubu...

Drago
31. 03. 2003
Dát tip
zdravím. reaguji na Radost. ad1) myslím si,. že by byla velká škoda, kdyby skončila tato soutěž. připadala mi velmi prospěšnou a oběvnou.. ad2) - k tomu se jeäko nečlen nemůžu vyjádřit - tedy ne úplně. možná by to bylo z jedné strany dobré, že by s e v klubu oběvilo pár nových děl, ale myslím že by to mohlo být na úkor kvality - to je ta stinná stránka věci. ad3)kdyby s tím souhlasili ostatní v klubu, vzal bych si to na triko. Ale chtělo by to aby se přihlásil ještě někdo - nevím, jestli bych já sám dokázal být oběktivní a zachovat Tebou zavedený řád a formu. rád bych si na to poslechl pár dalších názorů... ad4) ROZHODNĚ NEMAZAT! tento klub byl od okanžiku mého příchodua oběvení krásy haiku jeden z mých nejoblíbenějších a myslílm že by to byla velká škoda a ztráta pro Písmáka... Drak.

Drago
24. 03. 2003
Dát tip
zdravím... omlouvám se, jestli ruším nějakou diskuzi, ale mám malou otázku - pořádá se ještě soutěž o haiku měsíce? nějak tu postrádám pár měsíců a byla by podle mě škoda, kdyby to už skončilo. A není to jen kůli tomu, že se sám haiku pokouším psát, ale díky této "soutěži" jsem vždy oběvil nějaká hezká dílka či autory, kteří mě opravdu oslovili...

Psax
13. 01. 2003
Dát tip
Nevím jak přidat básně do klubu (na písmáku se stále neorientuji) , tak jen inzeruji, že v mých dílech se objevilo pár dalších haiku. Díky.

Psax
10. 01. 2003
Dát tip
Zdravím vespolek všechny ctitele haiku a jsem rád, že se mohu přidat! :)

Seregil
20. 11. 2002
Dát tip
Radosti: moc pěkný... moc

Marco
12. 11. 2002
Dát tip
tak jsem to zkusil,... a co bys řekl Radosti - mám radost... °c-))))

Radost
12. 11. 2002
Dát tip
to jsem rád, velmi rád, ba přímo rozradostněn :))

Radost
04. 11. 2002
Dát tip
nějaké české haiku najdete zde

Radost
04. 11. 2002
Dát tip
ne tam, ale tady!!! omlouvam se

Seregil
04. 11. 2002
Dát tip
Radost: Dík, časem mrkáčknu...

Marthin
25. 09. 2002
Dát tip
Já bych byl pro tu první...je to víc lyrické, tudíž i víc do haiku..

Radost
07. 09. 2002
Dát tip
ta druhá by se hodila nějakým romantikům... co na tom, že je to sladká asijská poezie... Reagujte někdo!

Okeya
04. 09. 2002
Dát tip
Znam obe, druha je krasnejsi ale prvni lepe vystihuje haiku ... co tam dát obě :-)

Krel
29. 08. 2002
Dát tip
zázrak: to vím, ale nevím kdo ji tady uvěřejnil:-))

Krel: Je to vydáno v knize Verše psané na vodu..

Krel
22. 08. 2002
Dát tip
radost: a co: marno je na vodu plynoucí psát písmena začnou tancovat ještě marnější na srdce muže psát muže jež nechce tě milovat. nevím kdo to napsal..ale je to super:-)

Okeya
10. 08. 2002
Dát tip
Ano. :-)

Radost
09. 07. 2002
Dát tip
Nejak se mi znelibil manifest naseho klubu. Jak vyhovuje vam? Nemate nejake podnety? Muj novy navrh: V horach se divam na hory za deste posloucham dest jaro leto podzim zima vcera mi bylo dobre a zitra bude zas (Santoka, pijan a japonsky basnik haiku z 16. stoleti) nebo by vam vyhovalo neco jineho?

Pepo
03. 07. 2002
Dát tip
Óóó! Ďakujem za zaradenie trojhaiku do klubu (Naso) a za zaradenia mňa (Radost). :o))))

Naso
01. 07. 2002
Dát tip
Radost: dovoľujem si neskromne zaradiť do tohto klubu dielo s číslom 55575 - Trojhaiku od Pepa. Briskné pero verné rýdzej tradície haiku!

Radost
01. 07. 2002
Dát tip
no dobrá dobrá! :)))

Radost
01. 07. 2002
Dát tip
soutěž je hotova viz: Soutěž o haiku měsíce června odkazy šlapou a je tam neuvěřitelných 42 děl! hlasujte všichni!

Radost
30. 06. 2002
Dát tip
znám, znám je :) a některé jsou už i v klubu!

Radost
28. 06. 2002
Dát tip
Qouniam: tak nějak to vypadalo, jenomže nefungovaly odkazy na jednotlivé haiku, vypadly mi poznámky, nebyl konec července a ještě navíc jsem ty dílka neměl všechny...když jsem to zjistil, vzteky jsem smazal auditko i upotávku a plánuji to obnovit v pondělí. To už budou prázdniny... a na hlasování bude alespoň čtrnáct dní... co se týče hlasování, bodový systém beru v úvahu. Děkuji za inspiraci Naso: :)) Znám ten text. Mohl by se rozšiřovat :) Carodej: s dovolením jsem obě novinky vložil do seznamu klubových děl. Tlesknutí jednou rukou

Carodej
28. 06. 2002
Dát tip
Radost - díky - ještě další tři haiku mám ve své sbírce, možná jsi neměl tu možnost na ně narazit, jsou staršího data, budu rád, když se podíváš:)

Naso
27. 06. 2002
Dát tip
-How to write Haiku- In japanese, the rules for how to write Haiku are clear, and will not be discussed here. In foreign languages, there exist NO consensus in how to write Haiku-poems. Anyway, let's take a look at the basic knowledge: -What to write about?- Haiku-poems can describe almost anything, but you seldom find themes which are too complicated for normal PEOPLE's recognition and understanding. Some of the most thrilling Haiku-poems describe daily situations in a way that gives the reader a brand new experience of a well-known situation. -The metrical pattern of Haiku- Haiku-poems consist of respectively 5, 7 and 5 syllables in three units. In japanese, this convention is a must, but in english, which has variation in the length of syllables, this can sometimes be difficult. -The technique of cutting- The cutting divides the Haiku into two parts, with a certain imaginative distance between the two sections, but the two sections must remain, to a degree, independent of each other. Both sections must enrich the understanding of the other. To make this cutting in english, either the first or the second line ends normally with a colon, long dash or ellipsis. -The seasonal theme.- Each Haiku must contain a kigo, a season word, which indicate in which season the Haiku is set. For example, cherry blossoms indicate spring, snow indicate winter, and mosquitoes indicate summer, but the season word isn't always that obvious. Please notice that Haiku-poems are written under different rules and in many languages. For translated Haiku-poems, the translator must decide whether he should obey the rules strictly, or if he should present the exact essence of the Haiku. For Haiku-poems originally written in english, the poet should be more careful. These are the difficulties, and the pleasure of Haiku. http://www.toyomasu.com/haiku/

Carodej
27. 06. 2002
Dát tip
Dovoluji si nabídnouti k vám k nahlédnutí svou sbírku Haiku, ve které jsou dva nové čerstvé příspěvky.

Quoniam
25. 06. 2002
Dát tip
Radost: Nestačil jsem hlasovat, haiku měsíce už je smazaný, to mne mrzí. ------------       Měl bych návrh k formě (provedení) té "soutěže". - dílo nazvat třeba "Soutěž o haiku měsíce" - zařadit ho do kategorie Upoutávka, aby se odkaz zobrazil na první stránce po přihlášení - do "těla" díla napsat odkazy na soutěžní haiku s příp. pozn. - hlasovalo by se formou kritik - každý by do ní napsal svojí volbu - byl bych pro, aby se nehlasovalo jen pro jedno haiku, ale třeba dvě - tři (např. 1. haiku - 5 bodů; 2. haiku - 2 body; 3. haiku - 1 bod). Jestli se dobře pamatuji, ve včerejší soutěži bylo těch haiku asi kolem 20 a rozhodnout se jen pro jedno není jednoduché. - na hlasování nechat 1 týden - někdo má i-net v práci, někdo se zase připojuje jen o weekendu atd. - po ukončení hlasování lze do poslední kritiky dát odkaz na vítězné haiku (příp. seznam všech vítězných) a rozeslat všem hlasujícím avíza - po vyhodnocení a nějaké respirační době lze dílo smazat - v podstatě je to jen pracovní nástroj pro hlasování - v odkazu děl klubu by se mohla udělat sekce, do níž by se vítězná haiku ukládala. To by šlo i realizovat formou samostatného díla (v němž by vedle odkazů mohly být i příp. doplňující informace - datum, počet hlasů, ?), do něhož by se přidávali další "vítězové".

Radost
24. 06. 2002
Dát tip
soutěž je hotová (viz. haiku měsíce TAK KOUKEJTE HLASOVAT

Seregil
08. 06. 2002
Dát tip
Velmi dobrý nápad, protože haiku mě oslovuje dost silně... Mají hluboké myšlenky a přitom je v nich tak málo slov.... Rozhodně jsem pro... Doufám, že i mě se podaří něčím přispět... Hodně štěstí....:-)))

Markéta
14. 05. 0002
Dát tip
myslím, že výše uvedené má jisté opodstatění. Je to dobrý nápad. Soutěž snad ani ne, ale třebas..."haiku týdne"... "haiku měsíce"? a možná zařadit pro přečtení nějaké klasiky haiku... mohu se stát členem? haiku je mi velice blízké svou spontánností a lehkostí okamžiku...

Quoniam
23. 04. 0002
Dát tip
Klub haiku - pozoruhodná myšlenka. Jsem zvědavý, jak se bude dále rozvíjet. Poznámka nečlena: Klub je mladý a příspěvků v něm ještě není tolik, ale chtělo by to nějaké rozčlenění samotných haiku, protože vzápětí s kvantitou se stane nepřehledným. Nijak jsem nad tím nespekuloval, jen tak od boku mě napadly kategorie podle ročních období (hezké řazení), tradiční (zachovávající striktně formu), moderní (nezachovávající), příroda, město (civilizace), vjemy vnejší a vnitřní. Čas od času by šla uspořádat soutěž v haiku, nechám na Vás. (Vím, že soutěžit v poezii je blbost, ale zrovna v haiku to má tradici.) Nějaký nápad by to asi chtělo, protože je tu nebezpečí, že monotématickost se změní v monotónost. Nevím, jestli při založení klubu existovala nějaká koncepce, nebo to byla jen nevyhraněná myšlenka. Podle mne by však bylo škoda, kdyby se z klubu stalo jen "skladiště haiku". Archiv má také svou hodnotu, ale lze i víc. Ať se daří.

Radost
03. 04. 0002
Dát tip
mělo by být dobré...:-))

Radost
25. 03. 0002
Dát tip
jasně, pojďte všichni dál :-)))))

Krel
22. 03. 0002
Dát tip
hezkej nápad..super klub..:-))

Čajke
22. 03. 0002
Dát tip
ahoj...můžu se stát členem? já sám tedy haiku nepíšu, je to jediná forma poezie, která mě neomezuje jako čtenáře. Možná bych to časem chtěl zkusit, zatím si netroufám...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru