Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kámen slunce

18. 03. 2022
5
12
335

Poprvé jsem se setkal s Kamenem Slunce, když jsem nastoupil k Hehuhovi do učení. Mohutný kamenný kruh umístěný na vrcholku Chrámu mě učaroval. Podle Hehuha nebyl Kámen naším výtvorem, ale nacházel se mimo lidský čas: zdálo se mi dokonce, že ke mně promlouvá prastarým jazykem.

„…skládá se ze dvou částí, první je Xiuhpohualli, to je kalendář, druhá část se nazývá Tonalpohualli a slouží k věštění osudu,“ pokračoval ve výkladu Správce Chrámu. „Nepřátelé Kámen zakopou. Bude ležet pod hlínou, ale bude znovu vykopán. Kámen se zničit nedá, budeme se jím řídit, dokud nenastane konec světa.“

„Kdy k němu dojde?“ zeptal jsem se roztřeseným hlasem.

„Za padesát dva let. A za dalších padesát dva let znovu. A znovu. Náš čas se musí vejít mezi sluneční paprsky Kamene, kam byl vepsán dávno před naším narozením.“

Náš velekněz, náš generál, naše věčná pochodeň, naše píseň na rtech, je mrtev. Jeho tělo leží v prachu, nedovolili nám ho ani pohřbít. Říká se, že ho zabil žal, který mu zlomil srdce. Jenže to je nesmysl. Tvrdí to Tatolok a ten ví svoje; Boha by žal nezlomil.

„Je to jen další lež bílých opic. Generála ubodal vrah. Je za tím Malinche,“ dodal leopardí bojovník a odplivl si. Dělalo mu radost nazývat opičího kapitána jménem jeho otrokyně. Zvykl jsem si na to – ani bych si už nevybavil jeho pravé jméno.

„A to jsme ho považovali za Quetzalcóatla,“ prohlásil Hehuh. „Ale šlo mu jen o zlato.“

„Teď si přišel pro další i s proradnými Tlaxcaltéky.“

Útočí na nás! Naše město vybudované na vodě hoří, domy padají jako kokosy a rozbíjejí se na kusy, ženy a řvoucí děti pobíhají mezi plameny.

Tatolok pobaveně pozoroval Správce Chrámu, jak poskakuje okolo Kamene, běduje a lomí rukama. Z Malinche, toho zbabělého kojota, si bojovník nic nedělal. Byl připravený se Malinchovi postavit stejně jako tak činili jeho bratři, kteří se statečně vrhali proti bleskům a jejichž těla se kupila pod Chrámem do nové pyramidy.

„Musíme… musíme za každou ubránit Chrám a Kámen Slunce,“ řekl jsem tiše.

„A co myslíš, že tu děláme?“ zeptal se Tatolok pobaveně.

Opice! Už stojí pod Chrámem a míří na nás dlouhými tyčemi, ze kterých zanedlouho vyšlehne smrt. Tatolok pozvedl kopí. „Jsi připraven zemřít, Xipi?“ zeptal se mě, jako by šlo o pozvání na oběd.

„Jsem.“

„Já ne!“ zařval Hehuh a přitáhl nás k sobě tak, že jsme se všichni dotýkali Kamene.

Z opičích tyčí vyšlehly blesky, ale minuly nás.

Hehuh sepjal ruce na hrudi. Poté pronesl slova, která jsem neznal. Podíval jsem se po Tatolokovi; byl stejně zmatený jako já.

Správci Chrámu vytryskl z očí černý dým, který se kolem nás obtočil jako had. Točili jsme se v kruhu, který se stále zrychloval. Trvalo to nekonečně dlouho, než jsme usnuli těžkým spánkem.

 

Dým se rozplynul. Stále jsme byli na vrcholku Chrámu. Stále jsme se dotýkali Kamene a bílé opice byly všude kolem nás.

Nešlo však o bojovníky; opice v tlapách netřímaly tyče, ale vykračovaly si po bílých kamenech a brebentily jako stařeny na tržišti. Ženy kráčely s muži jako sobě rovnými. Muži měli krátký sestřih a neměli vousy – vypadali jako mladíčci, kteří dosud nepoznali válku. Jejich tváře a jejich barevná roucha vlály ve větru jako suché listy stromů.

Tatolok si upravil čelenku z červených a žlutých per. „Kde to jsme?“ zeptal se Hehuha, který to všechno spískal.

„V Tenochtitlánu,“ odvětil Hehuh. „Pouze jsme se přesunuli v čase.“

„O kolik?“

„O pět set dvacet let.“

„Pět set dvacet let…“ zopakoval nevěřícně Tatolok.

Přiblížila se k nám skupinka opic a začala si nás zvědavě prohlížet. „Vy jste součástí expozice?“ ozvala se jedna z nich se zlatými vlasy. Mluvila stejným jazykem jako Malinche, tudíž jsem nerozuměl ani slovo.

„Myslíte, že si vás můžeme vyfotit?“

Pokrčil jsem rameny. Tatolok si ji nedůvěřivě prohlížel.

Opice vytáhla z kapes lesklou krabičku, z níž vyšlehly blesky.

„Už je to tu zas!“ zaúpěl Hehuh, než padl k zemi jako podťatý. Opice se rozutekly.

„Žije?“

„Jak to mám vědět,“ zavrčel Tatolok a přehodil si jeho bezvládné tělo přes rameno. I se zátěží seběhl příkré schody rychleji jak já, aniž by se opřel o kovové tyče, které měl ve výši Hehuhovy hlavy.

  

Upalovali jsme po bílých kamenech. Klapali jsme po nich jako koně, nebo jak ty podivné stvůry s hřívou nazývají. Opice se po nás ohlížely; neoháněly se po nás tyčemi ani lesklými krabičkami a na tvářích se jim dal číst údiv.

Pod Chrámem jsme narazili na podivnou skupinku opic. Byli mezi nimi leopardí bojovníci s kopími, přilbicemi s ptačími zobáky a načesanými barevnými pery a pozlacenými náhrdelníky ve tvaru slunce. Jiní měli hlavu zakrytou černými helmami a hráli na flétny.

Na chvíli jsem zapochyboval, jestli jsme nerazili na naše bratry, ale Tatolokův znechucený škleb mě rychle vyvedl z omylu.

„Jak se opovažujete?!“ obořil se na ně.

„Přidej se k nám,“ vyzval ho muž s černými vlasy, který mu před obličejem zamával bubínkem se žlutými pery. „Tanči a zpívej jako Indián.“

Tatolok ho odstrčil, ale muž si nedal říct. „Jak by se ti líbilo tohle?“ vypěnil Tatolok a vrazil mu kopí do břicha. Opice se rozeřvaly. Vypadalo to, že se bojí a hořekují zároveň. Nemotorně ustupovaly před kopím, aby se nakonec rozprchly do všech stran.

Do sténání raněné opice se ozval Hehuh: „Už mě můžeš postavit na nohy, bojovníku.“

„To rád slyším. Nehodlám tě nosit celý den.“

„Co budeme dělat?“ zeptal jsem se, když jsme se vrátili k Chrámu a vyšplhali na vrchol pyramidy.

„Musíme pryč, Xipi, než dorazí bojovníci s ohnivými tyčemi.“

„Má to cenu?“ přerušil nás Tatolok. „Proč se jim prostě nepostavíme?“

„Jednou se jim postavíme,“ zamumlal Hehuh a pohladil si Kámen. „Najdeme způsob, jak je porazit. Nebo se staneme jedněmi z nich.“

Správci Chrámu vytryskl z očí černý dým, který se kolem nás obtočil jako had. Točili jsme se v kruhu, který se stále zrychloval. Trvalo to nekonečně dlouho, než jsme usnuli těžkým spánkem.


12 názorů

Aru
21. 03. 2022
Dát tip

asi rok dozadu jsem sjel všechny dostupný série za sebou, takže to mám ještě jakžtakž v paměti ;)


já ho popravdě zas tak neznám, jenom některé scény a výjevy (které ovšem většinou stojí za to...)


Aru
21. 03. 2022
Dát tip

jo pravda, ten krámek na indiánským pohřebišti :))

až na ty série s korektním ředitelem to je skvělej seriál


Díky. ;-)


Jsem si teď vybavil jeden díl South Parku. Tam šlo taky o indiánské hroby... ;-)


bixley
19. 03. 2022
Dát tip

Zajímavý příběh s překvapivými zvraty i koncem...


Aru
18. 03. 2022
Dát tip

je zajímavé, že zmiňuješ že nepřátelé kámen zakopou, mnoho kultovních míst bylo takto s příchodem křesťanů zakopáno a v místě byl vhodně postaven křesťanský svatostánek, některá místa by stála za průzkum. no a kdo vytrval ve staré víře, byl zlikvidován. oni křesťani byli vlastně první bolševici :D

duchové mrtvých Prusů - baltských slovanů by mohli vyprávět, jak s nimi zametli němečtí řádoví rytíři (úderné jednotky posvěcené Vatikánem), usídlili se tam a kolonizovali jejich území německými kolonisty, dodneška se o tom mlčí ve Vatikánu i křesťanských kruzích, který se za to ani nikdy neomluvil, prý je to dávno, ale Vojtěcha si připomínají každoročně

indiáni cestovatelé mohli mít s cizinci jazykovou bariéru a po cestování v čase, když nějakým záhadným způsobem věděli o kolik let cestovali, nemuseli hned zabíjet na potkání


Biskup z Bath a Wells
18. 03. 2022
Dát tip annnie

Uff ;-)


annnie
18. 03. 2022
Dát tip

Nebo se staneme jedněmi z nich... Uf...

Tip a.


Díky a díky. ;-)


Pěkná a kreativní práce s těmi aztéckými motivy. Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru