Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petrklíče

09. 05. 2022
7
9
310

Táta včera na venku,

našel první sněženku,

vedle petrklíč,

zima, už je pryč!

                                                                                     (František Hrubín, Sněženka)

„Zima už je pryč. Díky bohu,“ řekne Božka. Podívá se z okénka; bílý zafuněný favorit se přibližuje k louce, kde rostou první petrklíče.

„Poděkuj spíš jaru.“

„Děkuju, jaro. Hele, všimla sis, jak je ta silnice rozbitá?“

„Ne asi, když to drncá jak tank,“ řekne Milada a zuřivě zatočí volantem. „Hlavně je rok od roku užší, za chvíli bude vypadat jako cyklostezka.“

„Cyklostezky mají dneska zelenou.“

„Vypadá to tak.“

Na louce je živo, mezi rodiči pobíhá malý klouček a na všechno se ptá a ukazuje. Božka přemítá, kdo to je. Nejspíš jsou z vedlejší vesnice. Napadnou ji Maříkovi, ale ti se před dvěma lety rozvedli a pan Mařík se odstěhoval do Irska. Pak ji napadnou Stloukalovi. Jenže ti loni zemřeli, když vyletěli autem ze silnice.

Stalo se to někde tady. Není si jistá, v osmaosmdesáti si už věci pořádně nepamatuje.

„Chceš si natrhat petrklíče?“

„Ani ne, Miládko. Nechám je tam, kde jsou.“


9 názorů

díky

chápu; ale v promluvách se střídají ;-)


bixley
12. 05. 2022
Dát tip

Docela pěkná miniaturka k zamyšlení. Ano, staří lidé takto často uvažují. Jen na začátku mi nepřijde moc jasné, co říká Božka a co Milada.



Jamardi
10. 05. 2022
Dát tip

Já bych po větě "Nejspíš jsou z vedlejší vesnice." napsala větu "Měla bych je znát?" Aby byl znám důvod proč pátrá po těch jménech a snaží se něco si vybavit.

Nebo by mohla být varianta, že jí jsou povědomí, přemýšlí, jestli jsou z vedlejší vesnice a naskakují jí jména jako Maříkovi a Stloukalovi a ty zase vylučuje. To je dost pravděpodobné, lidé dost často motají jména.


„Chceš si natrhat petrklíče?“...Nechám je tam, kde jsou.“.*/*********


:-)

no, ta zmínka o druhé rodině muže určitě být zavádějící, to mě taky napadlo

na druhou stranu může podkreslovat to, jak to má hrdinka v hhlavě pomotané, taky jsem to myslel kvůli gradaci, nechtěl jsem začínat smrtí, začal jsem rozvodem :-))


Lady de Winter
09. 05. 2022
Dát tip Gora

Rozumím záměru, ale myslím, že provedení není úplně zaostřené. Četla jsem to dvakrát, než mi to došlo. Možná kdyby se vymazala zmínka o Maříkových a vypíchlo se, že vypadají dost jako Stloukalovi. Ale možná jsem jenom unavená a otupělá po ubíjejícím víkendu stráveném olympiádou v gruntování, vaření a obskakování návštěv. Aspoň máš teda lakmusový papírek, jak to působí na čtenáře s dočasně sníženým IQ a otravou jarem na nádobí. :D 


Živé a svěží jako jarní louka... ;-)

Povídka měla být mystreriózní, ale zároveň realistická z českého venkova, takže čtenář si podle mě musí udělat obrázek sám: viděla (mrtvé) lidi, nebo si to jenom představovala, nebo se jí to spletlo ve změti těžko uchopitelných vzpomínek a zážitků, které se jí slily do jednoho obrazu...?

Můj záměr bylo, že je opravdu viděla, vždyť jaro je symbolem zrodu a přerodu...

PS. Toho "napadlo" jsem si všiml už předtím, ale ponechal jsem takto...


Gora
09. 05. 2022
Dát tip

Biskupe, úplně si nejsem jistá, jak jsi to v mini měl vymyšleno... nějaký náznak tragédie, který se mihne buď jen v mysli Božky anebo i na loučce... nevím... napsané je to živě.

Zde by se druhé napadlo možná mohlo nahradit, např. vzpomene i na Stloukalovy:

Pak ji napadnou Stloukalovi. 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru