Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křivokostelí

10. 06. 2022
5
15
421
Autor
Aru

V noci zvané Lů vycházejí ze stínů kosti Lú mezi lid.

Žvanil von Opicov seděl za stolem a ráchal se tužkou v uchu, až zmizela kdesi...

"Sakra práce," bouchl dřevěným úderem do desky Žvanil von Opicov, "kde se zase fláká? Vošmatlíne, zavolejte mi Olízla Vytáhla.

Olízlo Vytáhl? Á tak vy jste už vyrazil, máte štěstí." Žvanil von Opicov zarazil zpět pevně sluchátko do linky, mlsně si olízl mroží knír a vytáhl z nosu tužku.

"Tak to bychom měli."

 

Smrákalo se a v kraji pobimbávaly zvonivé rytmy nezručnými laiky mimo křivokostelní tóny navyklých časů. V noci Lů povoleno bylo bíti bimbnout i ve třičtvrtě na čtvrt za pět na půl celou každou třetí hodinu, pokud nebyla přestupná a tedy lichá a úplné z křivorytmu. Olízlo Vytáhl šerem nořil se ve stínu podoben z ticha byl tich, jen na mobilu probíral se sociální houštinou v utkanou síť. S tím nad i podpalcově dorazil na místo setkání, kde v čekání již trnul Bič Nebič krátíc si dlouhou chvíli zíráním na nic, jež dlelo na prázdné zdi a proto se cítil zcela ukojen jak hezky mu utekla příjemná chvíle, která hororem mohla býti, kdyby nevěda si rady co dělat má, zmatkoval by nad ztrátou času, jak tratit ho.

 

"Těbůh Olízlo, dal sis na čas, šéf se ptal kde ti vězí zadek."

"Názdarek Biči, vím vím, uvažoval jsem nad změnou sektoru, kam vrtnul bych se, leč známá je mi cesta tato a noc Lů již čeká nám, pojďme chrastit k ukojení strachů."

"Tak tak, pojďme, nutný je třas kostí Lú jak se sluší na noc Lů, aby hosti byli s nocí spokojeni a chodci žádající stínů našich měli radost z přízraků, jichž toliko touží bát se."

 

Bič Nebič a Olízlo Vytáhl z ruksáčků, jenž k pouti sloužili jim k převozům pracovních vyndali si pytle plné kostí Lú, které měli k chrastění pro naplnění noci Lů. Turisté štěstím báli se, když zřeli třasy strachů, jež zjevily se před nimi, vzdychajíce svým ukojením nad obzorem splněným. Hostům blahem šerým zvuky kostí Lú připomínaly časy minulé, méně odhmotněné, jež staly se jim bledou vzpomínkou.

 

Bylo dvanáctero hodin po půlnoci a noc zdaleka dalo by se říci nebyla tak hvězdovidící, potkali Bič Nebič s Olízlem Vytáhlem Utla Potlu, který strachu neměl z kostí Lú chrastících v pytlích.

"Ty nebojíš se?" Otázal se Bič Nebič.

"My nebojíme se." opravili ho souhlasně tazatelé, jež byli dvojí a to Utla a Potla, kterým nestálo za to míti příjmení.

"Óôö," divil se Olízlo Vytáhl, který vypadl z rytmu chrastění.

"Přijměte mou omluvu, zřel jsem jedním okem skleněným a druhým slepým jednoho ač dva jste, však za této noci Lů máte se báti toho co v pytlích je kryto mimo zvuk." děl Bič Nebič.

"To je naše neštěstí, často nás mají za jednoho, protože strach je nám souhlasně neznámým pánem, ač toliko bychom si přáli setkání s ním."

"To vás lituji," vmísil se do vznešené debaty Olízlo Vytáhl, "pakliže vás nevyděsili kosti Lú za noci Lů, marné je snažení pátrat dále po strachu. Více báti se není možné, ač náš šéf Žvanil von Opicov, jména toho to nerad uslyší, leda že dali byste se k řemeslu třásti kostmi Lú."

"To považujte za hotovou věc, máme-li dáti pouť za strachem na hřebík, je-li dalšího hledání marné snažení."

I potřásli si ručně v nové kolegiální styky, vědouc že vše-vedoucí odmítnouti nové pomocníky nemůže z příčiny chybějících děsů nad kostmi Lú.

 


15 názorů

Silene
08. 07. 2022
Dát tip

S čímž nic nenadělám/e, Aru. Ty bys uživil překladatele z poloznámého do známého, samozřejmě někoho tak hravého, jako býval právě pan Kantůrek, aby pobral rozdíly mezi tvými záměry a lapsusy. Páč nápadů okov.


Aru
08. 07. 2022
Dát tip

myslím že bez fantazie ani není možné psát, pokud nechceš dávat k dobru příběhy ze života, ale všiml jsem si že většina dává přednost čtení toho co zažili sami, což považují za známku kvality


Silene
08. 07. 2022
Dát tip

Aru, standardně želím tvé zjevné fantazie zakleté v kódech poloznámého jazyka. Leč fůra čupr nápadů a zalomení přerušeného toku přímé řeči mě rozhodně zaujalo. To je k něčemu.  


cvrcka
08. 07. 2022
Dát tip

ok, dejme tomu :) inspiraci Ti tedy nevnucuju, náhodná podobnost v mých očích vytvořila dojem pokřivený. mizím :) 


Silene
08. 07. 2022
Dát tip

(Nic jsem nečetla, akutně neschopna, ale rozesmál mě v zajímavých kritikách odvar z převaru, myslela jsem, že tvůj frk, Aru, a on cvrkův. Couvám, jen proč jsem tu: ne omyl, sprostá zvědavost. Nenech/te se rušit.)


Aru
08. 07. 2022
Dát tip

odvar z převaru to rozhodně není, je to originál a to výhradně můj, co uvádíš nečtu, kdysi jsem zkoušel Pratchteta a nebavil mě :D

inspirací mi byla noc kostelů (a ono rozlomení slova na kterém stojí celá povídka), která byla toho dne a otravné zkoušení zvonů návštěvníkům, kterým to bylo dovoleno - pokud znáš tu akci, navíc jsem si musel máknout, abych to v ten den vydal, protože jsem velkou část dne prospal. se souvislostma je to mnohem vtipnější, ale na to že na Písmáku jsou mraky křesťanů a křesťanských přívrženců, tak vlastní akce asi neznají :D:D


cvrcka
07. 07. 2022
Dát tip

Přečetla jsem a jako velkému fanouškovi Zeměplochy a Kantůrkova briskního umu v kombinaci s Terryho nezaměnitelností... nelíbí... odvar z převaru. Odpusť. 


Aru
04. 07. 2022
Dát tip

prostě jsem je vymyslel :D

ale ne naráz, sepisoval jsem si je, že jednou je dám do nějaké povídky a vzniklo tohle :D


bixley
04. 07. 2022
Dát tip

Kam chodíš na ta jména?


Aru
14. 06. 2022
Dát tip

díky ;)

inspirovala mě, teď už to můžu prozradit, noc kostelů, proto ten název a Lů/Lú :D


b o ž í í í í  :-))))))))


Aru
14. 06. 2022
Dát tip

ne-ee, skvělej text, viď? :D


von tě lapil Chocholoušek????.....uteč!!! rychle pryč!!!!!


Aru
11. 06. 2022
Dát tip

jo jo, je to jako vyšité z blázince :D

díky Evži ;)


Trochu jsem se bála, abych se v tom neztratila :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru