Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

mezi čtyřma očima

31. 07. 2022
17
23
538
Autor
Philogyny

archiv

 

Čárky za slovy dělám tam,

kde cítím, že to ještě dokážu unést.

 

A když se moji čistokrevní psi

vyserou mimo plenu,

bez mrknutí oka vemu to

hovno do ruky a uklidím.

mezi čtyřma očima

Jak může tak malý pes vykouzlit

Bodamské jezero?

Tak řekni mi to, Barunko.

Potajmu kradeš jí lásku z očí.

 

a zoufalé děti skáčou z oken

kvůli kusu popsaného papíru

Jan Amos Komenský

                                  Škola hrou

 

 

Čárky za slovy dělám tam,

kde cítím, že to ještě dokážu unést.

 

 

 


23 názorů

Philogyny
28. 08. 2022
Dát tip

Pro Markel, Aru, trojort, Silene,

dodatečně děkuji za nakouknutí a slovo...moc. 

Pro Kočkodan

Byla  po dlouhé době les a přespala. Nad ránem střelila dva divočáky. Je tam hodně špatný signál, zlobilo připojení. A tak opožděně děkuji. :)


Kočkodan
27. 08. 2022
Dát tip

Já ti to neřeknu mezi čtyřma očima, klidně tady veřejně: Píšeš moc hezky. A na tom nezměním ani čárku. (snad mou pochvalu uneseš, mrk)


trojort
09. 08. 2022
Dát tip

...pamatuji na čárky na hospodském lístku...už jen pamatuji...:)


Aru
04. 08. 2022
Dát tip

kritiku, to jsou ty limity ve kterých většina lidí pak uvízne a žije v nich, tady je to možná víc vidět než ve stanici metra, kdy cestovatelé hledí vstříc svým mobilům :))

oceňuji že Písmák je plně přizpůsoben introvertům, po nikom se nechce jeho foto, ani občanské jméno, co vystudoval, dokonce si tady člověk může vymyslet úplně novou identitu, např. že pochází z planety Betelgeuse :D

a s narozeninama ses minul o měsíc.


Markel
03. 08. 2022
Dát tip

oslovilo *


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Phil, v reálu jistě zástupný důvod, svačinky, i když asi mlsní byli (pšt, taky jsem). Našli by si něco jiného, protože především chtěli poměřovat síly. Jde o situace v zásadě neodstranitelné, na jaké existuje fůra metodik a minimum reálných pák. 


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Literární kritik: Kamumuro, ano. Není třeba pravidelně připomínat, že máš až takový mindrák. Vím o něm, ujišťuji. Je setrvale nepřehlédnutelný, ty zosobněná inkontinence vážné kritiky.


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Literární kritik

Kdysi jsem jednomu nicku poslala své haiku. Nebyls to ty?  O všechno jsem přišla, celej svět hloupě uloženej v mobilu... Manžel svůj ztratil, půjčil si můj. Nechal ho na střeše svýho auta a následně mi ho ještě přejel, rychlá smrt...  :)


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

A víš, že jsem si s tebou v duchu povídala, teď se tu směju. Ty celozrnné se zeleninou jsem nechala na doma, poučená historií. Asi chyba... Mladšímu Pribináčky s loupákem a Kinder...  :)


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro F.M.R.C.

Já jen to své děkuji.


Oceňuji, jak se písmácké postavy neodchylují od scénářů napsaných DNA na vnitřní straně své lebky.

Aru dává body za každý text, kde je zapáleno, či alespoň pobořeno vzdělávací zařízení, protagonista páchá sebevraždu, nebo je oslavována lenost. Kdybych věděl, kdy má narozeniny, napíšu mu povídku, ve které ospalá Kukýnka uhoří v lesní jednotřídce, protože je zrovna neděle a jí se nechce vstávat. 

Redaktor Bačkovský zas kladně hodnotí cokoliv, co není próza a obsahuje instanci úspěšného zmrtvýchvstání (populární "zombie masakr" žánr ovšem vyjímaje, protože ten je nepohodlně podařenou karikaturou křesťanského resurekčního fetiše). Pro něj mám v šuplíku naivní veršovánku zvanou "Nepolámatelný Lojzík". 

Lawenderr si zas libuje v hravé nečitelnosti, aby se vyhla pohledu do zrcadla do tváře svých strachů. 

No a Silene? Silene mluví pořád a do všeho, protože neumí psát.

Mně zas baví si vést archiv osobních složek o hříšných lidech místního prokletého vlaku, ze kterého je tak obtížné vystoupit. 

Starý dobrý Písmák. Co bychom si bez něj počali?


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Phil, vidíš, škoda, že jim syn nevydal ty celozrnné rohlíky s listovou zeleninou, to by byla bývala drsná obrana! Mohla jsi mít prázdnější poetické šuplíky. (Není to utahování si, jen odlehčuji. Život je tíha.)

Pro tebe:

https://youtu.be/wTxTKnITCWM


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Zajíc Březňák

Usmívám se tu, útlocitná, nevím. Děkuji za přípis.


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro yss

Kdysi jsem ji vyhodila na Litweb. Zjistila, že mi umřel starý pán, byl taky myslivec, mám ho tu na nástěnce vyfoceného s plyšovým mědvědem. Pomáhal mi kdysi hodně, když jsem začínala, mám schované dopisy...děkuji moc.


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro lawender

Je to tak nějak, všechno souvisí se vším a my se v tom mumraji kutálíme a nevíme kolikrát, ani kde nás to vyhodí...děkuji Ti.


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Aru

Děkuji!


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Silene

Byl to spíš takový povzdech, v té době mi zrovna šikanovali ve škole syna. Musel si lehnout na zem, kopali do něj a chtěli svačinky. O Komenském psal i Čapek, o jeho dílně lidskosti... 


Lili.
01. 08. 2022
Dát tip

Ó, krásné. Takové duchovní, zároveň živé, skutečné, řeklo by se. 


Když jsem byl mládětem školou povinným, děcka jako já měla v oblibě jistou říkačku o J. A. Komenském, kterou zde raději nebudu citovat, poněvadž to není nic pro útlocitné povahy, ale taky v ní skákal z okna. 


yss
01. 08. 2022
Dát tip

Absencia "kvetnatého" prejavu a silných jazykových metafora toho tvojho mystického koloritu nič neubrala na hutnosti textu, skôr naopak, pre mňa vítané osvieženie formou presného "surovo" podaného obrazu, ktorý vystihuje podobu a hĺbku...veľmi fajn text, a plynie..


lawenderr
01. 08. 2022
Dát tip

Máme rádi toho, koho máme - koho máme mít, každá ruka dobrá, že každej potřebuje obejmout ... a náručí málo, ani sebe neobejmeš kolikrát - kolikrát ani jednou. A jestli pes? A jestli kytka? Začneš něčim malym ... a pak dokážeš i velké věci. Objímat je velké, když to dokážeš - a Pilát si myl ruce. Různý podoby lásky :)


Aru
01. 08. 2022
Dát tip

tak tahle je skvělá ;)


Silene
01. 08. 2022
Dát tip

Asi to není jmenovitě Amosova vina. Nemá smysl přes něj přehazovat rybářskou síť celé společnosti. Čudly někdy propadnou, jindy je ženou smetáky z paluby po vybírání pouze rentabilních druhů. 

Když ono Omnia vincit amor také neplatí úplně spolehlivě na každého. Pokud by ano, nebude přece člověk šlechtit psy a lepší z polničky. Člověk je komplikací sám sobě. Což je filosofický rozklad, nikoli útok. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru