Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Patrik Banga - Skutečná cesta ven

09. 01. 2023
6
18
371
Autor
K3

 

Otřesné svědectví Roma Patrika Bangy, jehož jedna stará, osvícená, česká Židovka, naučila číst a psát ještě předtím, než začal chodit do mateřské školky.

Ve své knize kritickým pohledem popisuje svou cestu z neutěšeného dětství v romské čtvrti na pražském Žižkově, plnou násilí, ponižování a předsudků, až na výsluní důstojného života. Kriticky se tu zmiňuje i o své vlastní komunitě.

 

Doporučuji každému kdo chce poznat jaké to bylo, prožít chlapecká léta mezi Romy v devadesátých letech. Kniha zcela jistě změní váš pohled na Romy, jako na lidi druhé kategorie.

Může ale sloužit i jako návod pro ostatní Romy, kteří stojí o to žít důstojný život.


18 názorů

K3
před 5 měsíci
Dát tip

Rád si to přečtu. Ale i z tohohle by se dala napsat povídka. Dík.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

(Ten příběh s tou rómskou holčičkou se údal u parku téměř naproti budově břeclavského Katastru, blízko vlakového nádraží... . :) )


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

 

Karle, já jsem už zapsal nejméně dva příběhy o Romech (jeden jsem tu již kdysi publikoval, ...,  a ten druhý zkusím pohledat ( o cca šestileté romské holčičce, které nějaký její kamarád (či celá skupinka kamarádů...?) sebral Slabikář, a která - s velice něžnou, oduševnělou tvářičkou, a se slzami v očích - si pro něj šla sice zprvu váhavě, ale potom tak neohroženě a odhodlaně, jako se chodí pro jedinečný poklad do dračí sluje... ).

 

((...)).

A jeden známý Róm v Hustopečích u Brna mi možná jednou večer (asi na konci devadesátých let), na docela opuštěném místě na okraji města, dost možná i zachránil život - to když jako ještě geodet  OSVČ jsem tam tehdy v mírném svahu špatně zabrzdil auto (docela těžký ojetý bavorák trojkové řady), a přitom jsem stál v jeho dveřích - přesněji řečeno, mezi autem a betonovou zídkou, ke které mne auto přitlačovalo, prakticky bez možnosti mého pohybu... . - Šel náhodou kolem, a s vypětím všech sil to auto do toho svahu asi o půl metru až metr povytlačil.


K3
před 5 měsíci
Dát tip

Jo a dík za odpověď.


K3
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Ben, Ze. Zkuste o nich napsat...


Benetka
před 5 měsíci
Dát tip K3, Zeanddrich E.

Zrovna včera jsem na lůžku povídal svému masérovi který sám vypadá jako poloviční cikán že s nimi nemám problém. Prostě nelze házet všechny do jednoho měchu. Chlastal jsem v Lokálce se dvěma a úplně super borci. Půjčíš mi 1 000,-? Jasně. Není problém. Vrátil.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip K3, Benetka

(a jinak - i já jsem ve svém životě potkal v práci několik kolegů Romů - a rozhodně všude patřili mezi ty slušnější a pracovitější (kolegy) ; - např. - jeden v Barum Rudý říjen Otrokovice, ..., druhý jako mistr obkladač na stavbě v Brně (ten chodíval dělat i o víkendech, jelikož neměl rodinu v té době...)((a další romské přátele jsem měl v Břeclavi a v Hustopečích u Brna - a i v Mostě u Litvínova bych snad nějaké našel, kdybych tam bydlel déle...))


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

... .

((Nečetl jsem, ale poslouchal jako radiočetbu na Rádiu Plus; opravdu docela dobré...)).


K3
11. 01. 2023
Dát tip

kadeřavá, tak to má být. Rozum na prvním místě. Dík.


kadeřavá
11. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Od té doby co jsem nemohla sehnat zedníka a domek mi krásně opravil Rom nedám na ty pracovité :-)dopustit,knižku si ráda přečtu


K3
10. 01. 2023
Dát tip

Jamardi, Rem, máte pravdu, nenapsal jsem to moc šťastně. Podstatné ale je, zda stojí za to si knížku přečíst. Já myslím že jo.


Jamardi
10. 01. 2023
Dát tip

Patrik Banga toho hodně dokázal a má rozumné názory. Určitě by bylo zajímavé si knížku přečíst. Ale do upoutávky bych nepsala, že ho Židovka naučila číst a psát před příchodem do mateřské školky. V kolika letech šel do školky? V první větě to působí jako z cirkusu. 


K3
10. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Alegno, blacksabath, to jsem rád, nebudete litovat poznání.


díky za upoutávku....vzbudil jsi zájem


Alegna
10. 01. 2023
Dát tip

Ráda si knihu přečtu, zajímá mě i ta židovka, pokud je tam o ní víc.


K3
10. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Irčo, šlo mi o tu upoutávku. Je to určené předevší těm, kteří berou Romy za lidi druhé kategorie. A těch je. Ale i pro Romy samotné. Tenhle Patrik Banga dokázak do svých 18 let víc než mnozí za celý život. Měl i troje zaměstnání naráz a stejně neslyšel nic víc, než že je zloděj, parazit a flákač, využívající sociální dávky... Dík za nahlédnutí.


Gora
09. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Karle, škoda, že ses nerozepsal víc. Takhle stručně je to opravdu spíš upoutávka na knihu R.Bangy. Slyšela jsem, že je svým způsobem přelomová...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru