Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jan

26. 06. 2002
1
0
1055
Autor
Žůrek

Začíná Božské léto

 

     Byl úplněk a svátek měl Jan. Kraj byl ke kráse vychován a Honzík slavil svůj šestnáctý svátek, za svých sedmnáct let. V útulku, v zeleni, mohutných stromech Kroměřížského kraje, se rozezníval chorál noci Svatojánské.

        Sem Olomoučtí gymnazisté vyrazili na svůj školní výlet, aby si oslavili jeden z náročnějších roků své docházky. A v chatě zasazené do lesa se pilo, žilo, měnilo představy ve slova…

        ,,Čas kvapí-„

        ,,Je úplněk, pojďme ven!“

        A kdyby byli na paloučku lišky, zahrabaly se do nory. A kdyby tam bubáci skřípali zuby, rozprášili by si je. A ono se na místo všeho na paloučku rozkřiklo rádio. Stromy se smály a vypadaly při své ohromnosti a šumu, jakoby se zlobily. Ale to ne – nikdo kromě kopřiv nenadával. Slunce se zrcadlilo v měsíci jak jen mohlo.

        ,,Bojím se, že se někdo ztratí!“ povykoval Kristián.

        ,,Měl by sis změnit jméno,“ kontroval Mikuláš. Všade kolem probíhalo veselí, oslava v hranicích gravitace a ničeho jiného…

        V tom zavalitá Markéta změnila svůj typický vyjukaný výraz v zasněný a spadla na záda. Válela se v kopřivách a ty se rozhodly uložit jí trest s odkladem, podmínkou. Dohodly se, že Markéta bude pálena až příštího dne.

         ,,Já myslela, že mě chytáš Ady,“ zvolala ke kamarádce. Ta nevěřícně vrtěla hlavou. Jindy by se jí vysmála, vždyť pád nebyl domluvený… Ale to nešlo při té lítosti. Vždyť zítra bude Markéta spálená!

         

         ,,Včera měl svátek Honzík a slavili jsme v noci na paloučku. A víte co? Předtím jsme byli u vody, celé odpoledne slunce pražilo… Všichni jsme byli spálení, Adéla jako rajče a kdekoho bolí hlava. Je to nesmysl míchat alkohol, slunce a kdo ví co ještě. Ale hlavně bych měl politovat Markéty. Ta vyloženě hoří.“

         

 

 

    

Honzík Žůrek 2002-06-26


skok
05. 07. 2002
Dát tip
není to hlubší kritika.... musí to být však hluboká noc....a tu nám autor podal celkem solidně, nemyslíte Norku?

Žůrek
28. 06. 2002
Dát tip
Norku, víš, něčeho sis nevšimnul... ani jeden z vás si něčeho nevšimli - třebaže spisovná čeština někam patří, třeba do mé povídky, všude! A víš co? Přečti si svoje kritiky a zjistíš, kolik tam máš pravopisných chyb, to je pro mě sůl v ráně...

Norek
26. 06. 2002
Dát tip
děj to má takový nijaký, docela mi dostalo, že po tom slavení všichni mluví spisovně, jak kdyby byli ve škole, ohledně spisovnosti ještě: celá povídka je napsána spisovně (jak už jsem uvedl místy to působí nepřirozeně) a uprostřed je slůvko všade, to je v záplavě ostatních "naškrobených" slov jako pěst na oko

StvN
26. 06. 2002
Dát tip
Norku, já si taky do svých sedmnácti myslel, že existuje jen "všade"; a když se podíváš do starých knih a básní, tak tam žádný "všude" nenajdeš. K povídce. Chtělo by to něco. Pointu, vtip, víc citu. Takhle je to takové nemastné, neslané.

Norek
26. 06. 2002
Dát tip
StvN: Teď jsi mě asi nepochopil. Vyrůstal jsem v rodině, kde všude neexistovalo. Všade používám dodnes. Neschledávám na tom nic špatného. V téhle povídce se podle mě autor snaží (někdy až násilným způsobem) používat jen spisovnou češtinu a najednou je tam všade. Praštilo mě to do očí. Nic víc, nic míň.

StvN
26. 06. 2002
Dát tip
To si neodporujue, spisovná čeština a všade. Vůbec ne.

Norek
26. 06. 2002
Dát tip
Tak to bude asi můj problém. Teď se trochu vymluvím na učitelku ze základní školy, která mě za to div nefackovala a na nemalé množství ostatních lidí, kteří slůvko všade nemají rádi. Jestliže má StvN pravdu, hluboce se omlouvám.

StvN
26. 06. 2002
Dát tip
OK. Mám tu slovník. Píše: všude, hovor. všade. Nevim jestli hovorově je to samý jako nespisovně.

Norek
26. 06. 2002
Dát tip
Tak v tom případě to řeknu takhle: jediné hovorové slovo v celé povídce působí jako pěst na oko. Je to můj názor, pravděpodobně způsobený některými otřesnými zážitky z dětství. A ještě: i kdyby tam "všade" nebylo, tenhle styl psaní mě nesedí. Podle mě někam nespisovná čeština prostě patří a někde zase musí být spisovná. Nevím. Je to na delší debatu a to spíše v ústním podání.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru