Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobrý člověk

20. 11. 2002
9
0
2487
Autor
Twardowski

Já vím, je to úvaha trochu vytrzena z kontextu a tak k ni musite neco citit (osvojit), aby jste z ni meli plny pocit :-)

 

 Dobrý člověk je hnací silou společnosti tím, že pouze nedochází na její hranice, ale že v zájmu všech hranice odsouvá co nejvíce do předu, aby lidé z jeho okolí dostali do svého života více volnosti. Dělá více, než je po něm vyžadováno a tím nejen ukazuje svou mravní hodnotu, ale i dává příklad ostatním, protože reakcí na neočekávané dobro může být jedině dobro, stejně jako na neočekávanou lásku láska. Tady je řečeno něco důležitého: neočekávané dobro a neočekávaná láska. Neočekávané dobro je, když někoho poprosíte o krajíc chleba a od vám dá bochník. Kdyby vám nedal nic, naštvete se, kdyby vám dal vyžádaný krajíc, poděkujete, ale když vám dá celý chléb, tedy více než očekáváte, zůstanete mu v hloubi srdce vděční. Onen dobrý skutek zůstane ve vaší paměti a sami budete toužit něco podobného učinit. Stejné je to i s neočekávanou láskou. Neočekávaný polibek je nám mnohem vzácnější, než polibek obalen do šedí rutiny. Dobro je jako dojít k břehu, ale neočekávané dobro je překonání břehu, rozšíření vodní hladiny; a to dobří lidé skutečně dělají – nutí nás nežít v určeném prostoru, ale dávat sama sobě nový smysl. A přece se takový člověk nechová nijak nepřirozeně, jen poznal, co je smyslem tvoření a že není nic krásnějšího, než ostatním dávat nové metody a možnosti.

 Když v nemocnici čekáme na chirurgický zákrok, můžeme požadovat, aby byl proveden tak bezpečně a bezbolestně, jak jen to moderní věda umožňuje; ale když nám vše doktor vysvětlí, když jsou sestřičky milé a snaží se uklidnit rozbouřenou duši, celá věc je více než jen chirurgický zákon, je to uplatnění dobra a projev člověka, nikoliv úkon vědy a nic necítících bytostí. Společné prožitky s personálem nemocnice nám umožní nebýt vytrženi z kontextu, tedy překonat hranice.

 Z tohoto hlediska tedy biblický Pilát nemohl být dobrý člověk: Ježíše neodsoudil (což bylo jeho povinností), ale ani neudělal nic pro jeho záchranu a tím ho k smrti odsoudil stejně dobře, jako Herodes Jana Křtitele.


johanne
08. 06. 2004
Dát tip
velmi zajímavá úvaha, definovat ideál dobrého člověka či samotného dobra je záležitost dost ošemetná... tobě se to docela podařilo k tomu začátku - posouvání hranic - on tím prošlapává jakousi novou cestu a je otázka, jestli jí ostatní lidé využijí... nevím, jestli je možné hned ji považovat za dobro, nehledě na to, že každý má tyhle hodnoty někde trochu jinde "není nic krásnějšího, než ostatním dávat nové metody a možnosti" asi bych to nestavěla na nejvyšší stupínek (jen můj názor :o), nepopírám to, ale vyznávám přece jen individualismus :), takže rozdávání dobra ostatním, "žití pro druhé" asi neberu takhle nemocnice - nevím, ale moc ti nevěřím :o) pilát - i ti, co násilí nepáchají, ale nezabraňují mu, jsou vinni...

BorisCvek
24. 06. 2003
Dát tip
Jen poznámka Teichmanovi: chce to znát evangelium.... Pilát byl veleknězi a radou DONUCEN Krista ukřižovat, neboť oni a právě oni mu vnutili politické pojetí kauzy... řekli, že Ježíš se vydává za židovského krále, že však oni nemají krále, nýbrž jen císaře v Římě.... ať tedy tohoto krále, zločince proti císaři ukřižuje... a Pilátovi nezbylo prakticky nic jiného... Samozřejmě že SKUTEČNÝ, vnitřní motiv velůekněží a rady byl strach z otřesu jejicj politického postavení v židovstvu... Ježíš měl velký vliv na masy.... proto udělali monstrproces a odsoudili ho zneužitím judaistického zákona k smrti... ale protože měli Římem odejmuté právo popravovat toho, koho shledají vinným, potřebovali schválení Pilátovo... a to si vymohli zmíněnou lstí...

Twardowski
23. 11. 2002
Dát tip
tiechman: proste se zachoval tak, jak to od nej situace vyzadovala ...

Twardowski
23. 11. 2002
Dát tip
teichman: ale mam pravdu, ne? Udelal pouze to, co se od nej ocekavalo -> zadne neocekavane dobro, zadne hrdinstvi, ...

Twardowski
23. 11. 2002
Dát tip
teichman: v tom souhlas.. ale jiste mi daz za pravdu, ze vydat blazna davu, ktery ho chce zabit, neni prilis dobre, ani kdyz to umozni zakony a okolnosti. To same je trest smrti -> ano oni urcite maji pravo ho popravit (kdyz zabije deset lidi), ale neni projevem dobra to neudelat ?

Joohankaa
22. 11. 2002
Dát tip
Čauky, tohle dílko není vůbec špatný, i když je pravda - jsi občas idealista. Ale kdo aspoň občas není? O obsahu by se dala vést krásná polemika, ale na to tu není čas ani vhodná doba. Napsáno to je hezky, zvlašť začátek, ale pak mi přijde, že je to jakoby useknutý. Bez konce.

Cirilla
20. 11. 2002
Dát tip
neočekáváné dobro - když ho občas poskytnu, není mi vždy odplatou též dobro. No, asi ho neumím prokazovat, ehm. Co se týče nemocničního personálu, zatím jsem nepoznala takový personál, o kterém píšeš, mám totiž k nemocnici docela blízko, i když výjimky se samozřejmě najdou... Tvá úvaha se mi moc, líbí, na Písmáku jej jich málo, a tahle je velmi kvalitní, mj. I když vidíš něco možná moc idealisticky, například to, že dobrý člověk je vždy hnací silou společnosti, zažila jsem, kdy od přírody dobří lidé byli kamenováni ostatními. Mno, je to jen můj názor, neber to zas tak vážně. Za hezké pohlazení tímto dílkem máš u mě tip .)

Houbatec
20. 11. 2002
Dát tip
*

fungus2
20. 11. 2002
Dát tip
jo tahle úvaha je podařená!

Katerina
20. 11. 2002
Dát tip
Hezka definice *

Armand
20. 11. 2002
Dát tip
Narazil jsem teď na tvou úvahu "náhodou". Moc mě potěšila... a ještě víc ten fakt, že je z ní cítit, že ji napsala velká duše. Ostatně ...to není názor který bych si vytvořil až teď :) ...máš jednu podstatnou vlastnost .. vytrvalost a vůli (chceš-li.. touhu) poznat a objevit .... "věci za věcma" :) Jsem si jist že dříve nebo později uspěješ. A k tvé úvaze, ...aniž bych se snažil o tvé zpychnutí... takhle krásně to umí říct málokdo. Jedním z takových je i usměvavý, moudrý muž z Tibetu. Tak ať ti to vydrží nejen ve slovech, ale i v činech! :))) Jednu malou výtku si neodpustím... ten poslední odstavec o Pilátovi a Herodovi je tam ... navíc... protože podstatné je řečeno nad tím. ******* a avi

Print
20. 11. 2002
Dát tip
Upřímné a čisté! *!

Siriik
20. 11. 2002
Dát tip
Moc pěkná úvaha - jednoznačně tip, jen se bojím, že to tak ve světě vždy nechodí. Pak je ale dobře, že někdo napsal, jak BY to ve světě chodit mělo... *

iust
20. 11. 2002
Dát tip
*

Twardowski
20. 11. 2002
Dát tip
Cirilla: mas pravdu, ale ja nerekl, ze za dobro dostanes dobro ty :-). To mas, jako kdyz zednik stavi dum - vetsinou ho nestavi pro sebe. Proto i dobry clovek vetsinou nedostava vice dobra (dobry clovek vice trpí, protože se více vystavuje nebezpečí, ackoliv kolem nej je (stejne jako zednik stavi mesto ve kterem zije a nekdy si postavi hospodu :-). Armad: diky moc. To prirovnani melo byt oddeleno prazdnym radkem, urcite Diky moc vsem

Pescan
20. 11. 2002
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru