Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Začít znovu

19. 08. 2003
13
0
1720
Autor
unseen

 Rána byla vždy nejtěžší. Všední balast, který se na něj navalil v průběhu dne, dokázal alespoň částečně oslabit výčitky svědomí a vzpomínky na křivdy, jichž se dopustil, ale ráno, když byla mysl osvěžená spánkem, na něj ozvěny skutků křičely s nesnesitelnou intenzitou.

 Z cesty do koupelny měl hrůzu. Věděl, že na jejím konci číhá zrcadlo, které jej polapí a donutí pohlédnout si do tváře. Indiferentní krutost té stříbřité pasti ho děsila stejně jako nevyhnutelnost každodenního setkání s ní. Nemohl se ji zbavit, nemohl ji rozbít i když si byl jist, že jeho pěst je tvrdší něž ona plochá skleněná harpyje nad umyvadlem. Takovým destruktivním chováním by pouze zasel další otázky, vepsal další vrásky do čela své ženy. Něčeho takového se již nechtěl dopustit. Ale ta tvář, tvář, která na něj každé ráno hleděla jako výsměšná připomínka toho, čím byl a co dokázal, jej přiváděla k šílenství.

 

 Náhle se zarazil uprostřed automatického pohybu, jímž chtěl vymáčknout pastu z tuby na zubní kartáček. Ano! Vždyť je to tak jednoduché! Chvíli se přehraboval v košíku s toaletními potřebami, až konečně našel to, co hledal. Zapomenutý nepoužívaný holící strojek starého typu spolu s náhradními žiletkami. Jednu z nich rozbalil, uchopil mezi prsty pravé ruky a postavil se zpříma před zrcadlo.

 

 Nejprve nařízl kůži na čele, těsně pod vlasy. Samotný řez téměř necítil, žiletka byla ostrá, a ani bolest, která se dostavila po chvíli, nebyla nijak ohromující. Bez váhání proto pokračoval dál, podél linie vlasů a pravého ucha dolů, až ke krku. Poté přiložil tenké kovové ostří k levému konci čelního řezu, aby uvolnil kůži i na této straně obličeje. Prsty kluzké krví stékající z otevřených ran však nedokázaly udržet žiletku ve zvolené dráze, ruka se smekla a nepovedený řez mu rozťal tvář. Kůže se vlastní vahou poněkud odchlípla, takže v zrcadle zachytil odraz svých zubů bez toho, aby musel otvírat ústa. Několik rudých kapek vymrštěných nečekaným prudkým pohybem končetiny poskvrnilo zářivou čistotu kachlíků kolem. Proklel sám sebe za svou nešikovnost a umínil si, že koupelnu musí nakonec uvést do původního stavu, aby ženě nepřidělával práci.

 Znovu pozvedl ruku k levé straně obličeje a provedl opravu. Pak už zbývalo jen propojit oba vertikální řezy vodorovnou ranou vedenou pod bradou. Krve se objevovalo stále víc a tak si s tichou omluvou vypůjčil několik manželčiných kosmetických vatových tampónů, aby se alespoň z nejhoršího zbavil rudého nánosu na obličeji. Věděl, že nejhorší část ještě přijde, ale potřeboval kůži pevně uchopit a nedovolit jí vyklouznout.

 

 Pokusil se zajet prsty pod pokožku na čele, ale bolest jej donutila přestat. Výkřik zadržel až v posledním možném okamžiku a v žádném případě nechtěl ženu zbytečně předčasně probudit. Věděl, že potřebuje více spánku než on. Po krátkém zamyšlení si rychlým energickým pohybem prořízl hlasivky a tak zamezil dalším nežádoucím projevům vlastní slabosti. Pak konečně vsunul konečky prstů do rány na čele, kůži pevně sevřel a ze všech sil zatáhl. Ozval se vlhký trhavý zvuk.  

 Nedokázal však provést celý úkon najednou, zhruba uprostřed mu došli síly. Opřel se proto o bílý porcelán umyvadla ozdobený ornamenty rudé tekutiny a trhaně lapal po dechu, zatímco si prohlížel výsledek svého snažení v zrcadle. Pohled na obnažené obličejové svaly byl nezvyklý a také oči bez řas a víček působily podivně. Nejkomičtější byl však cár uvolněné pokožky začínající kousek pod kořenem nosu, který mu zakrýval ústa a bradu. Ten musel co nejdříve pryč. Muž se zhluboka nadechl a rázným trhnutím oddělil kůži od svalstva. Koupelna se zaplnila němými výkřiky.

 

 Po chvíli se muž vzchopil, přešel do sprchového koutu a pouštěl si na tvář ledovou vodu tak dlouho, dokud se krvácení nezastavilo. Cítil se zvláštním způsobem uvolněný. K otření použil starý ručník, protože správně předpokládal, že jej při tom alespoň trochu ušpiní. Pak uklidil koupelnu, vyčistil si zuby, oblékl se a odešel do práce.

 Cestou se ještě stavil v ložnici, aby manželku políbil na rozloučenou. Na zvuk bezertých úst dotýkajících se její tváře si také bude muset teprve zvyknout... 


Yossarian
21. 08. 2003
Dát tip
to neni diskriminace, ale fakt to je hnusný i když dobře napsaný, no tak jo, tip

Lúmenn
21. 08. 2003
Dát tip
Je to drsne, nicmene uzasne! Za tip

Šminka
20. 08. 2003
Dát tip
ajta...taky před spanim...proč se ve mně všechno tak divně kroutí?? típ*

unseen
20. 08. 2003
Dát tip
katugiro: jak můžem tvrdit, že to nende, když jsme to nezkusili, ha? :o) yossarian: to je diskriminace, dávat tipy jen sladoučkejm cukrátkům :o) sonatina: no co, snažím se tě zbavit tvojí závislosti na unseenovináx :o)))) šmí: že by špatná večeře? .o))

JASAN
20. 08. 2003
Dát tip
Zajímavé.

katugiro
20. 08. 2003
Dát tip
ale velmi snadno! Transplantovat srdce jsem si také nezkoušel... :)

des_te_meer
19. 08. 2003
Dát tip
ufff

unseen
19. 08. 2003
Dát tip
marthin: co já, co já, to okolnostě... hester: bradburyho sice nečtl, leč vzhledem k jisté jeho profláknutosti, xápu ono přirovnání co poklonku....děkuji...

Nostradamus
19. 08. 2003
Dát tip
*

Hanna
19. 08. 2003
Dát tip
T*

FLO
19. 08. 2003
Dát tip
To je strašně nechutný, takhle po obědě. Tfuj. Ale jo, je to dobrý.*

fungus2
19. 08. 2003
Dát tip
Skvělé!! TIP

katugiro
19. 08. 2003
Dát tip
druhý odstavec mi přišel zbytečně předramatizovaný, ale pak jsi mi to vynahradil hýbáním žaludku... :) (jak už někdo minule poznamenal, technická proveditelnost je věc vedlejší) *

chicoria
19. 08. 2003
Dát tip
Je to síla.

Yossarian
19. 08. 2003
Dát tip
je to tak hnusný že Ti ani tip nedám, ale běhal mi mráz

Merle
18. 08. 2003
Dát tip
některá šílenství jsou úplně normální...

Bebitka
18. 08. 2003
Dát tip
chjooo, moct tak really začít znova... jinak a lépe*

Marthin
18. 08. 2003
Dát tip
Máš poněkud destruktivní náladu, což?;-)

Hester
18. 08. 2003
Dát tip
atmosféra jako od Bradburyho... leze po mně mráz *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru