Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bubny štěstí

11. 11. 2003
5
0
2305
Autor
Ansuz

Jen co mě tuhle jednou v jedné mé náladě napadlo

Nad městem potemněla obloha. V pláních okolo zaskučel vítr. Blížila se bouře. Ulicemi se rozezněly bubny. Chystala se poprava. On v klidu seděl ve své lóži a pozoroval popraviště. On byl vládce. On měl své bubny. V dálce jim odpovídal hrom. Vzduchem svištěla sekera a hlavy odsouzených dopadaly se zaduněním na dřevěnou podsadu. Tyto tři zvuky spolu tvořili nádhernou harmonii. Jeho nejoblíbenější hudbu. Dnes byla třetí hromadná poprava tohoto měsíce. Čtvrtý červen byl ideální den pro popravu. Bubny zazněly a další hlava se kutálela po zemi. Podepřel si hlavu levou rukou a začal přemýšlet. Proč toho člověka nechal popravit?... Tvářil se málo šťastně. V jeho království musí být všichni šťastni. Neštěstí postavil mimo zákon. Neštěstí trestal smrtí. A co láska?... Tu uzákoní zítra. Všichni musí milovat a být milování. Porušení zákona se trestá smrtí. Poprava skončila a on, usmířen sám se sebou, se nechal odvézt do svého paláce.


Bubny zněly a obyvatelstvo vymíralo. Jak je možné, že v jeho zemi, kde jsou všichni tak šťastní a všichni se vzájemně milují, se zmenšuje populace? Možná, že v jiné zemi jsou lidé šťastnější.


Bubny zněly a on táhl do války. Do války proti šťastnějším. Jeho říše měla být ta nejšťastnější. Lidé umíraly a bubny zněly.

Válka skončila. Cizí země si podrobil. Opět byla jeho země ta nejlepší. Ta jediná. Měl spoustu nových obyvatel. Měl jich tolik, že by mohl začít tvořit lepší civilizaci. A tak začal.... Dokonalejší děti, dokonalejší dospělí a dokonalejší armáda. Dokonalejší vesničky, dokonalejší města a dokonalejší věznice. Jeho lidé byli stále více šťastni. Nešťastní, nemilující a nedokonalí porušovali zákon. Porušení zákona se trestalo smrtí. A bubny? Dál zněly.


Začínal být šťastný, protože jeho lid byl šťastný. Nešťastní lidé neexistovali. Byli obětování oltáři pokroku. Znovu začal přemýšlet. Šťastné obyvatelstvo by nemělo žít v současných prohnilých městech. Rozhodl se. Postaví nová města. A tak zboural stará a nastěhoval lid do stanů. Bubny zazněly a otroci začali stavět nová města.


Nakonec to přišlo. Muselo to přijít. Šťastný lid chtěl šťastného vládce. Revoluce otřásla zemí, půda se nasákla krví a vládce byl popraven. A co bubny? Ty znějí dále...
Dolente
27. 05. 2004
Dát tip
Působivé. Zaujalo. Velmi, squííík. :o) *t

maxie
29. 11. 2003
Dát tip
Jelikož jsem si na chyby u Tebe zvykla, vynechám je a půjdu rovnou k dílu. Je to hodně zajímavé a přemýšlela jsem o tom dobře deset minut (a zdaleka jsem ještě neskončila). Takže TIP:)

Adriana
24. 11. 2003
Dát tip
Pěkný, čtivý, akorát je velmi brzo jasný, jak to asi skončí.

StvN
19. 11. 2003
Dát tip
Příjemně překvapilo.

Seregil
18. 11. 2003
Dát tip
Velmi zajímavé...... čtivé....

MdF
18. 11. 2003
Dát tip
Čtivé, zajímavé, líbí se mi to, na písmákovi se tohle bohužel těžko hledá. Jen mi to prosím vždycky pošli na korekturu a já ti opravím pravopisné chyby ;o)) Máš tip i přes ty chyby, ty nejsou podstatné, že? Obsah důležitější

Vallery
18. 11. 2003
Dát tip
zajímavá povídka uplatňuje se tu pravidlo, že člověk (nebo čaroděj :-)) zůsobí ty nejhorší věci díky těm nejlepším úmyslům jenom ty chybky trochu kazí výsledný efekt

Lancelott
15. 11. 2003
Dát tip
S čím kdo zachází, s tím také schází...a pod dunivým rytmem bubnů, tiše a spokojeně si přede svou píseň čerstvě nabroušená kosa:o)

Joanne
12. 11. 2003
Dát tip
Působí to na mě - zvláštně.Je to ponuré, ale dobře napsané.Hodně štěstí v dalších povídkách!!!!!!!!!!!!

Zajímavá povídka. Skoro mi připadá tak trochu jako úvaha, ale spíš má jen několik jejíchy rysů. Bubny zněly a obyvatelstvo vymíralo. Jak je možné, že v jeho zemi, kde jsou všichni tak šťastní a všichni se vzájemně milují, se zmenšuje populace? - nemůžu si pomoct, ale tato myšlenka mi přijde opravdu hodně krátká a nepovedená Celkově docela zajímavé čtení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru