Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co má krása společného s láskou ?

11. 05. 2007
5
83
5186
Autor
Vitex

(věřte, že text o moc kratší být nemohl)

 

Možná jsem vás názvem spíš zmátl. Krása, o které chci psát, nemá nic společného s nějakou líbivostí nebo nádherou. Není to vlastnost ani měřítko. Je to spíš pocit, jakýsi duševní stav, ne-li přímo „stav duše“. Stejně tak ten, kdo chápe lásku jako sled chemických reakcí kdesi v mozku, nemusí číst dál. Termíny jsou to převzaté z části od F. M. Dostojevského, Vladimíra Suchánka (a z pravoslavného prostředí vůbec), z části se bude jednat o moje vlastní interpretace těchto a jiných slov. Publikuju tuto stať jako Diskusi právě proto, že bych si tyhle věci chtěl na základě vašich názorů více ujasnit.

 

Nevím, co je krása. Možná že je to to, čemu mnoho lidí říká štěstí. Snad je to opravdu jen příjemný pocit, který na člověka působí přibližně stejně jako ostatní příjemné pocity, ale s tím rozdílem, že je (většinou) trvalejší. Nevím také, kde se vlastně bere. Pocity po užití alkoholu, nikotinu, kofeinu a vůbec všech drog, lehkých i tvrdých, stejně jako orgasmus nebo pocit úlevy (vyplavování endorfinů) jsou vlastně chemické a jiné reakce, probíhající v mozku (zjednodušeně řečeno). Můžeme předpokládat, kdy se dostaví a jak budou probíhat. Krása ale vzniká nepozorovaně a stejně nekontrolovatelně uniká. Trvá několik dní, měsíců, let, anebo jen okamžik. Můžeme ji pociťovat v různé intenzitě. Jakoby nebyla nijak závislá na lidském těle. Přiznám to rovnou : krása je podle mě čistě duševní (respektive duchovní) záležitost. To ale neznamená, že se objevuje jen u lidí, kteří si myslí, že žijí duchovním či duchaplným životem. Ti nejkrásnější lidé často nebývají vzdělaní ani věřící. Proč píšu o krásných lidech ? Touto cestou se k významu pojmu krása snad můžeme dostat blíž.

Kdo mi připadá krásný ? Například těhotná žena, která se nemůže dočkat na své miminko. Vlastně vůbec všichni rodiče, obětující se pro své děti. Nebo starý člověk, trpělivě snášející svůj úděl. Mladík, který před několika lety přišel o nohy - přesto se ale směje, je smířený. Paní, co komusi na cosi půjčila a nechtěla pak peníze zpátky – bez přetvářky a pózy, opravdu od té doby nepomyslela na to, že by je vymáhala zpět a snad by jí ani nevadilo, kdyby si je onen dotyčný nechal. Anebo prostě jen dva zamilovaní. Myslím, že krása je právě to, co tito lidé cítí. Nebo je to to, co cítíme my při pohledu na ně ?

Nebo jinak : O čem to vlastně mluvíme, když řekneme, že jsme to či ono udělali pro „dobrý pocit“ ? Udělali jsme to proto, abychom pocítily krásu ? Nejsem si jistý. Krása totiž nejde přivolat tím, že uděláme nějaký dobrý skutek. Jak je možné, že některé lidi například působení v charitě těší a dokonce jejich život naplňuje smyslem, kdežto jiné ne ? Dle mého názoru jde totiž o upřímnost a nesobeckost. Nebál bych se ani slova pokora. Pokud někdo dělá něco takového z nějaké pózy nebo z donucení, krásu nepocítí. Když to ale dělá vše z prosté lásky, bude krásou „odměněn“. Ano, tak to je - jde vlastně především o lásku. Lásku nesobeckou a upřímnou, pokornou, bez nároků na zisk hmotný či citový. Ziskem je právě naplňující a (dokud se situace nezmění) nekončící krása. Získává ji ale jen ten, kdo ji vlastně nechce – ten, kdo po svém vlastním štěstí netouží (nebo aspoň ne v první řadě). Je nějaká spojitost s mou domněnkou, že pocit zamilovanosti slábne s tím, jak (si) na „milovanou“ osobu vytváříme větší a větší nároky ? Dle mého názoru totiž krása má s tím, čemu říkáme zamilovanost, mnoho co dočinění. Jak je možné, že některé (nesobecké) platonické lásky vydrží tak dlouho ? Proč se naopak někteří lidé kvůli nešťastné lásce zabíjejí ? Je to tím, že sice milují, ale sobecky – tak sobecky, že dokáží ublížit nejen sobě, ale i své rodině a dokonce tomu, kdo tolik milují ? Nechci tím nikoho urazit. Jestli se již stalo, tak odpusťte. U sebevraždy ale ještě zůstanu.

Proč se zabíjejí lidé, kteří zdánlivě mají všechno ? Chybí jim krása ? Proč se jiní nezabíjejí, i když je jejich situace podle měřítek ostatních lidí nesnesitelná ? Proč některé lidi pohled na krásného člověka rozčiluje ? Proč tolik lidí touží po drogách a sexu ? Jsou to krátkodobé náhražky krásy ? Je člověk stvořen tak, aby měl potřebu cítit krásu ? Vladimír Suchánek definuje krásu jako „věrohodný pocit ze své vlastní existence“. Pocit spokojenosti ze svého života. Pocit, že vše je v pořádku. Že vše má smysl. Myslí tím snad jen naivitu ? Když v Evangeliích Kristus přeje lidem pokoj, přeje jim krásu ?

 

Krása je tedy jakási odměna za nesobeckou lásku. Nebo je to spíš něco úplně jiného ? Je to ona láska sama ? Krása jako projev lásky. A co je vlastně láska ? Evald Schorm říkal, že „láska je schopnost myslet na druhé.“ Vladimír Suchánek má jasno : krása = láska = Bůh. Že by byla krása (= láska) jakýmsi stupněm Boží přítomnosti v člověku ? Podle pravoslavného učení je láska (= krása) jednou z Božích energií, které Boha vlastně tvoří.

Nebo je krása jen pouhá psychická vyrovnanost ? To už jsme zase u chemikálií v mozku.

 

Dostal jsem se v úvahách dál, než jsem chtěl. Zamýšlel jsem jenom nadhodit jakýsi okruh témat pro tuto diskusi. Nechci nic řešit ani se snažit o nějaký morální apel. To vše už nechám na vás.

Na závěr už jen poslední zamyšlení nad citátem Alberta Camuse -

„Bolest nás posunuje, radost nás chrání.“

Myslel tou radostí účinky vyplavených endorfinů, anebo, aniž o tom věděl, mluvil o kráse ? A co myslel kníže Myškin tím, že „krása spasí svět“ ?

 

(A co na to Jan Tleskač ?)

:-)


83 názorů

Vitex
24. 09. 2008
Dát tip
Tož neblbni.. to nemože byt špatný. Leda když se k temu neco nepatřičného přimíchá, asi.

Siggy
23. 09. 2008
Dát tip
krása a láska

Vitex
18. 09. 2008
Dát tip
Copak ?

Siggy
18. 09. 2008
Dát tip
je to špatný --- kamaráde, můj

avox
03. 08. 2007
Dát tip
Už jsem tady zase znovu a je to stejné - buď bych musela napsat dlouhou vlastní úvahu, anebo musím mlčet. Co je krása? Jiný tak ryze subjektivní pocit snad ani není... A lidová moudrost praví, že "není hezké, co je hezké, jen co se komu líbí..." Ještě asi párkrát přijdu, je dobré klást si otázky, i když na ně zrovna nejsou odpovědi... však se najdou, časem :-))

Vitex
02. 07. 2007
Dát tip
Aha :-) soráč..

dadik
02. 07. 2007
Dát tip
jsem tu byla jako daddy přece...:))

Vitex
18. 06. 2007
Dát tip
Neboj, žádný blbosti :-) Děkuju za příspěvek..

Siggy
05. 06. 2007
Dát tip
už jsem se vyjádřil až až - Tobě se člověk nezavděčí...

Vitex
04. 06. 2007
Dát tip
Kdyby ses radši vyjádřil k diskusi..

Siggy
04. 06. 2007
Dát tip
přess!

Vitex
03. 06. 2007
Dát tip
Až po okraj..

Siggy
02. 06. 2007
Dát tip
až do nezměrně obřích rozměrů;)

Vitex
01. 06. 2007
Dát tip
V tom případě si dám do něho..

Siggy
01. 06. 2007
Dát tip
myslel jsem tim přeci Tvuj svatý teřich;)

Vitex
01. 06. 2007
Dát tip
Svatotář ? Tak na to si dám.. :-)

Siggy
31. 05. 2007
Dát tip
tak dávej bacha na svatotář;)

Vitex
29. 05. 2007
Dát tip
No to doufám.. :-)

Siggy
28. 05. 2007
Dát tip
spíš ty;)

Vitex
28. 05. 2007
Dát tip
Ty jsi taky idiot.. (nebo ne ?) :-)

Siggy
28. 05. 2007
Dát tip
Kníže Myškin je idiot - IDIOT!

Vitex
17. 05. 2007
Dát tip
Nejde právě o to, že máš dlouhodobě nějaký pocit, ale že ho někdy máš, někdy nemáš, něco uděláš a on zmizí, někdy se objeví při naprosto nečekaných okolnostech - a když to všechno u sebe (a třeba i u ostatních) sleduješ dlouho, tak ti to může po čase začít dávat nějaký smysl a to považuješ za jakýsi "důkaz" - ale důkaz sám pro sebe. Ano, důkazy podat nejde - a o tom to asi je.

gr_4you
16. 05. 2007
Dát tip
* a v existenci jejich vysvětlení VĚŘILI

gr_4you
16. 05. 2007
Dát tip
je to o pocitech a víře. Že máš ale dlouhodobě nějaký pocit - to není důkaz. mám bratrance kterej má celej život intenzivní pocit, že je přeborník v šachu ale porazí ho trochu lepší 6 letý šachista. duše? ano je to o víře. lidská mysl (dle mého - jakožto výsledek biochemických dynamických procesů) je ustrojena tak, že má tendenci věřit v boha, duši a podobné volovinky. tuto tendenci lze však vysvětlit vývojovou psychologií - evolučně. větší šanci měli v průběhu lidstva ti jedinci, kteří neustále hledali vysvětlení všech jevů a v existenci jejich vysvětlení. Proto dnes máme pocit že i sama existence vesmíru a její důvod musí mít nějaké vysvětlení. ale třeba je to jen dědičná nedokonalost naší mysli. kecám z hladu. čau.

Vitex
16. 05. 2007
Dát tip
Především jsem k žádnému závěru nedošel. Nějakého důkazu je možné docílit asi leda tak dlouhodobým pozorováním (pociťováním) sebe sama - a proto je to důkaz zase vždy jen pro sebe. A k té biochemii - no jo, je to o víře, jestli máme duši nebo ne. :-)

gr_4you
14. 05. 2007
Dát tip
no zajímavímavá myčllenka to jistě je, ale máš nějakékonkrétní poznatky, které tě vedly k tomuto závěru.. kromě pocitů a přání, které mohou být výsledkem nedokonalosti tvé biochemické existence? totiž třeba existuje ale nejsme sto nalézt o tom důkaz. nicméně i přesto věřím, že to co se projeví jako "pohyb mysli" je doprovázeno a přímo spjato spříslušnými projevy hmoty. no je to moje víra mno.. :-)

Vitex
14. 05. 2007
Dát tip
No jo - tomu věřím :-)

gr_4you
14. 05. 2007
Dát tip
já si to někdy přečtu, jo? ale jinak láska je samozřejmě sled biochemických procesů v mozku. Jak o tom můžeš pochybovat? Nebo snad věříš, že informace může existovat sama o sobě - bez hmoty? (no to se mně moc nezdá teda)

Siggy
12. 05. 2007
Dát tip
ale hrbol má taky pravdu!

Vitex
12. 05. 2007
Dát tip
MeTB : Já říkám tomu hřejivému krása. Patrně se tu stejně všichni bavíme o stejných věcech, jenom je různě nazýváme :-) A jen ještě k tomu rozjímavému smutku. V. Suchánek (a pobral to zase někde z pravoslavného prostředí) používá pojem "nostalgie", který má mnohem širší význam než v češtině a je to jakýsi bolavý stesk po jednou plně (nebo aspoň hodně) poznané kráse. Ale po té kráse hřejivé, naplňující, bytostně patřící k člověku. Snad to má cosi společného s tím tvým rozjímavým smutkem..

MeTB
12. 05. 2007
Dát tip
Já to cítím tak, že krása je něco, s čím se nedá žít; něco dokonalého, nelidského, chladného a neuchopitelného; něco, co člověka přesahuje, anebo spíš to existuje jaksi mimo něj. A občas se nám to zjeví a pak to pomine a vyvolá to takový rozjímavý smutek. No a pak tu na druhou stranu máme něco, čemu já osobně říkám "hezkost" a která nám dává zakusit pocit radosti, je nedokonalá a je pro lidi a je řekněme hřejivá.

V mé skromné básničce"O lásce" píši"...narodil se pro lásku,tak krásný,čistý...",a tím jsem měla na mysli duševní krásu,pro mne je tedy krása duševní záležitost:o)papá

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
taky tak... já abstrahuju zásadně...tohle se nedá jinak, podle mě.. čau

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
daddy : Pořád se tu dikusi snažíš nějak abstrahovat - mně jde právě ale o to, najít konkrétnosti. Stejně ale děkuju vřele za příspěvky. Pro dnešek to asi už balím.. Přeju hodně krásy všem ! :-)

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
dítě v nás...taky třebas..dítě symbol čistoty, hravosti.. jakože na pohled, se picnu...:)

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Nevim, jak jste to mysleli, ale já jsem to pochopil jakože mít dítě a vychovávat ho - což je pro mě docela sebeobětování. Naopak když někdo dítě má a pořád si říká, že si tím zkazil život, a sere ne něj a nevychovává ho v lásce, nevím, jestli je to sebeobětování. Ale dítě samo o sobě (jakože jen na pohled) je asi taky krásné :-)

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
proč píšeš dítě - sebeobětování... tak to nechápu dítě jako absolutní čistota, třebas

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
No vidíte - dítě - sebeobětování - nesobecká láska. A je tedy krása to samé jako nesobecká láska ? Je krása to, jak tuto svou lásku pociťujeme (jak kdy, samozřejmě) ?

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
ano vesu...přesně

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Siggy : Možná jde jen o větší intenzitu.. a o pocity, které se s tím zrovna mísí.

vesuvanka
11. 05. 2007
Dát tip
Zajímavý námět k diskusi - myslím, že to co (nebo koho) milujeme, je pro nás krásné, láska a krása se doplňují..... *

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
v každém případě dítě

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
- a nebo je ještě silnější stav mysli který a natrénovat nejde a vždycky člověka překvapí (?)

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
daddy : :-) Tak zkus napsat něco, co ti připadá krásné - cokol, co si vzpomeneš. Jde mi právě o konkrétní věci.

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
jakýsi bolestivý pocit pomíjivosti tam asi bývá....

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
vlastně to ani nepotřebuju vědět, definovat, co to je....hlavně že se mi to daří vnímat....aspoň někdy..dík za to

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
daddy : Stav mysli ? Co to je ? Je to něco jiného než stav ducha (duše) ? Jinak si myslím, že krása nesmíchaná zároveň s bolestí či s jakýmsi pocitem lítosti nebývá moc často - to možná jen u lidí v jistém smyslu naivních.

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Siggy : 1) Tudy možná vede jedna z cest v této debatě - ostatně já taky myslím, že krása jde pocítit při recepci uměleckého díla i při "recepci" přírody - Suchánek psal, že malé děti se tolik radují, protože cítí krásu jen a čistě z poznávání světa kolem nich. Jak jsem asi ne dost zřejmě napsal - já někdy pocítím krásu, když se podívám na těhotnou ženu (které její těhotenství zjevně nevadí - to je možná důležité). 2) Já se u té zkoušce bavit nechci - chtěl jsem jen říct, že krása není nic automatického, nic zákonitého.

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
- těžko jak to popsat konkrétně - tak - stalo se mi kdysi že jsem dočetl knížku - a protože jsem to četl až do rána zrovna začalo svítat a řvat ptáci a seděl jsem a čuměl do zdi - snad hodinu - prostě jako by to všecko působilo - jenom že jsem nemohl říct co - že třeba to a to... - a těžko říctt - snad jen že to byl pocit který nepatří do teho běžného repertoáru pocitů které zažíváš - bylo to smutné - svět mi připadal nespravedlivý - a krásné - svět mi připadal rozmanitě dokonalý - zároveň - to je jenom jeden okamžik - ale stalo se to několikrát při odlišných a zcela nepřepokládatelných chvílích - víc přiblížit těžko...

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
stav mysli

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
no to jistě, ale to může být leccos...pocit krásna může být vyvolaný vším možným..taky jak to má člověk natrénovaný že...

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Postoj ? Myslel jsem to tak, jako že když to z vás vyhrkne spontálně - čemu třeba říkáte, že je to krásné ? Mně třeba připadají krásné některé filmy - a když se nad tím tak zamyslím, jsou to filmy, kde se mísí radost s bolestí, kde je cosi velice pravdivého, nepřikrášleného, třeba nepříjenmého, ale v jistém smyslu snad i optimistického. Nebo takhle : Jsou jisté zážitky, chvíle, celé úseky života - řeknete, že jsou parádní, zajímavé, nezapomenutelné, intenzivní, skvělé - ale jen o některých řeknete, že jsou krásné. Nebo ne ?

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
jenomže o této zkoušce se, Viťánku, nemůžeme bavit... to je jasné...

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
já teďka nevim kdo - snad Heidegger - mluvil o stavu kdy se bytí samo o sobě projeví - prý to nebylo filozoficky čisté ale toť ty kecy zas tak neberu - jde o jakýsi - skoro až extatický - stav který lze pocítit třeba v umění nebo klidně i pod dojmem nějakého zdánlivě pouze estetického vjemu - třeba pohledu z kopce do údolí - který ovšem nejde definovat což asi souvisí s tou úzkou subjektivitou - já věřím že se dá občas dosáhnout i u věcí mnohem "pozemštějších" - a taky též v lásce... - prý je při něm zároveň člověk blízko smrti - tomuto snad věřím...

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
řekněme že vnímat krásu je taky postoj

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
daddy (a možná aj Siggy) : Tou duchovní zkouškou jsem nemyslel nějaké církevní přijmačky nebo cvičení, ale zkoušku, kterou člověku dává Bůh..

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
- no mě docela zaráží že vlastně duchovní zkoušky těchto typů mají zprostředkovat jakousi duchovní odměnu ovšem nějak obecně - věřím spíš nějaké konkrétní ale uplně individuálně - subjektivní stavy - no tak to taky myslím - ikdyž myslím že to "zasloužení si" nebude tak uplně tím čím má být - spravedlností - beru to jen jako takový běh z kterým se je třeba smířit ať je k nám laskavý víc či míň...

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Siggy : No jo - to je jasné, že někdo touží po něčem pro druhého, protože ví, že mu to přinese radost. Kdyby někdo pracoval v charitě a byl z toho stále smutnější a smutnější, taky by asi nepokračoval. Šlo mi o to, abyste mi pomohli identifikovat, co je to krása (jestli vůbec je) a co jí způsobuje (jestli vůbec něco). Zkuste přeba napsat, co vám připadá krásné - nemyleste přímo v tom mém smyslu. O čem byste prostě řekli, že je to krásné (samozřejmě ale nemyslím nějaké estetické měřítka).

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
duchovní zkoušky toho typu, jak píšeš nahoře dělají, lidi z určitýho filosof. názoru, myslím... ale normálním lidem krása chodí, podle toho, jak si ji zaslouží,.... :)

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
- proč si teda potom takovou tužbu odpírat (?) - pročpak duchovní zkoušky (?) - a není tužba po štěstí jiného právě tou tužbou po vlastní radosti (?) ano - mám za to že vědomá je touha po konkrétním prožitku o kterém se domníváme že krásu přinese nebo se jí alespoň co nejvíc přiblížíme - možná jak píše vitex je to ta druhá krása - ta nižší... myslím že je lepší nechat všecko plynout a hledat sám v sobě - neznamená to starat se sám o sebe - ale jde jenom o si uvědomit vlastní touhy a s těma pak žít...

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
:-)

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
taky člověk, taky z toho může mít rozum..

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
:)

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
To neva :-)

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
daddy je baba !

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Siggy : Já bych z toho především nedělal nějaké pravidlo (to, že ji cítí jen ti, co po ní netouží). Podle různých duchovních otců je například jednou z nejvyšších zkoušek v duchovním životě to, že je člověku odepřeno na nějakou dobu cítit krásu, přestože je toho "hoden". Krása je něco nepolapitelného, nedefinovatelného - o to možná právě jde. A k tomu nesobeckému toužení - můžeš třeba toužit po štěstí někoho blízkého - a pokud se zrovna přihodí pár nějakých dalších okolností, třeba pocítíš krásu.. Ovšem daddyho příspěvek do diskuse plně přijmám - myslím, že s jakousi nevědomou touhou po kráse se člověk rodí.

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
touha po kráse je nevědomá....

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
nezdá se ti - netoužit po kráse právě pro to abys ji pocítil... - nebo proč by krása kterou pocítit nechceš byla právě tou odměnou (?) neřekl bych že se dá toužit jinak než sobecky - zase tomu "sobecky" není třeba přisuzovat ten negativní význam tohoto slova

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Krása snad jde dosáhnout záměrně, ale ne, když po ní toužíš sobecky - když ji chceš jenom pro to, aby ti bylo dobře. To je právě otázka, kterou si chci nějak zodpovědět : Jak dosáhnout krásy, když ji dosahují jen ti, kteří po ní netouží ? Netoužit po ní ? Zbavit se tužeb ? To se dostáváme skoro k buddhismu.. Jinak samozřejmě počítám s tím, že krásou chápeme každý něco jiného - já jen chci, abyste nad tím zauvažovali právě v tom mém smyslu a něco o tom napsali.

Siggy
11. 05. 2007
Dát tip
krása je něco co se nedá dosáhnout když to chceš - ale chceš to - a je to vůbec tak ušlechtilé (?) - a je to tak spravedlivé (?) - kdyby to šlo bude to jak cokoliv jiného - a ta tvoje krása nemusí ani být "krásná" jak to slovo známe my (?) - a s tou sobeckostí třeba se smířit (?) - je bůh náhoda (???) ...

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Kdyby byla sobeckost absolutní a neodmyslitelná, nikdo z lidí by tu už nebyl..

romale
11. 05. 2007
Dát tip
Já nevim, podle mě je ta sobeckost absolutní a neodmyslitelná... (ale mi si o tom třeba ještě povykládáme...)

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Hmm.. Zřejmě - čekají u diskuse asi jen lehké nahození tématu.

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
budiž, dá se říct takto spíš...:) zřejmě se tohle nechce nikomu číst...

Vitex
11. 05. 2007
Dát tip
Ne pocit krásna ani pocit krásy, ale krása (= láska) (?).

daddy
11. 05. 2007
Dát tip
že by nakonec pocit krásna byl podstatou?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru