Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZVLÁŠTNÍ VÁNOCE II

27. 12. 2012
19
28
2095
Autor
srozumeni
Vánoce jsou už zase minulostí. Pomalu uklízím dárky z podstromečku a přemítám, kde najdou své místo hlavně ty, co nejsou obdařeny nějakou praktičností a konkrétní využitelností. Ještě někam schovat všechny sladkosti, které dostal od Ježíška náš autistický syn. Opět nezklamal. Své dárky si ani letos nevyzvedl, ke stromečku nepřišel. Také, co by tam dělal, když už byl vykoupaný a v pyžamu?.... To se dá přeci jen lék, namažou se rty pomádou a rychle se běží do pokojíku, z kterého se ozývá: ,,pusinka, pusinka!“ Pusinka přilétne na každou nastavenou tvář. Naštěstí je už jedno, jestli od maminky nebo od tatínka. Tedy ne tak úplně. Musí to být ten člen domácnosti, který měl to potěšení absolvovat celý proces synovy večerní hygieny. Ještě říct: ,, Dobrr noc“ a ,,Zavřit, zavřit“ a rychle opustit jeho království plné různých rituálů. Letos se mi nějak nepodařilo vymyslet, kam tu návštěvu obývacího pokoje s ozdobeným stromečkem, vměstnat. Zvláště proto, že i já sama měla letošní Štědrý den takový rozcouraný. Musela jsem splnit své povinnosti pracovníka sociální terénní služby a obstarat tři klienty, kteří na mě čekali. Je pravda, že jsem se k tomu dobrovolně přihlásila. Možná jde tak trochu o únik. Ale před čím? Před zklamáním, že zase neuvidím rozzářené dětské oči pod stromečkem?...Možná ten příjemný pocit, že mě opravdu někdo potřebuje a bude rád za mou přítomnost i v tento sváteční den?... Kdo ví.... Až večer, někdy kolem dvacáté první hodiny, jsem přišla domů, povečeřeli jsme s manželem kapra a salát. A pak při rozbalování dárků jsem si uvědomila, jak důležité je, že máme jeden druhého. A jak je vlastně skvělé, že nepotřebujeme zatím žádnou pečovatelku, která by k nám musela přijít i v tento sváteční den.

28 názorů

Háber
02. 01. 2013
Dát tip
aj Tebe * Tvojim blizkym *

srozumeni
02. 01. 2013
Dát tip
Stano, děkuji a hezký nový rok 2013.

Háber
31. 12. 2012
Dát tip
veľa síl *

srozumeni
29. 12. 2012
Dát tip
Děkuji. Sice já už jsem trochu přestárlá holka, ale děkuji za zprávičku a povzbuzení. Třeba by se v tom kamarádka také našla...?

Sarrah
29. 12. 2012
Dát tip
nějak jsem se do Tebe začetla.....kamarádka má také synka s autismem, vím (tuším?)jak "jiný" žiješ život......jsi šikovná holka...je dobře, že o tom píšeš...

srozumeni
29. 12. 2012
Dát tip
Sarrah, děkuji moc.

Sarrah
29. 12. 2012
Dát tip
***

srozumeni
29. 12. 2012
Dát tip
Tak snad jsem Ti moc nezavařila mozkové závity-hi,hi. Na druhou stranu mě těší, že mé dílko vyvolává... cokoli, děkuji.

NaNov2
29. 12. 2012
Dát tip

Moc jsem přemýšlela... o tvém synovi, o tobě. O tvých jistotách... které máš a sama dáváš. O tom, jak tohle umíš podat. A nakonec i o nás všech... třeba o tom, co pro nás znamenají určité malé rituály, jakou stabilitu nám dávají, aniž si to vlastně uvědomujeme... jistotu spočívající v  "nevybočení" a opakování. No, moc se mi toho mlelo díky tvému dílku v hlavě... tak to nakonec skončilo jen těmi hvězdičkami :o))


srozumeni
29. 12. 2012
Dát tip
Nado,moc dekuji za tolik hvezdicek.

NaNov2
28. 12. 2012
Dát tip

*******


srozumeni
28. 12. 2012
Dát tip
bracke, přesně tak.... Květoňku, však jo, já to taky tak trochu mám. Aspoň se můžu na co vymluvit-hi,hi. Petře, díky.

Možná je to přirozenější postoj, než bychom čekali. Mnoho lidí nesnáší mimořádné události. Ani já ne. (-:


srozu...to je nahodou chytrej, taky bychnejradsi predstirala, ze zadny vanoce nejsou...:-)


srozumeni
28. 12. 2012
Dát tip
Plpko a Vílo, děkuji vám za blahopřání do nového roku a přeji vám též všechno nejlepší. bracke díky, neotevřel, už jsem mu z toho dávala sama, on doteď dělá úspěšně, jakože tu žádný stromeček není, prostě totální sabotáž a ignorace. Někdy mu tyto postoje skoro až závidím-hi,hi. Vašku díky za upřímná slova. Petře, Romane a Evženie děkuji vám. Potomku, děkuji a také Ti přeji všechno nej v novém roce a ať Ti to stále tak hezky píše. Vampi a marcelko moc vám děkuji.

marcela.m.
28. 12. 2012
Dát tip

krásne si to napísala..vlastne to žiješ..***


Vampirelord
27. 12. 2012
Dát tip
Jsi šťastná žena.......hezký......T.

Citlivě podané*


Petr.II
27. 12. 2012
Dát tip

*


Stavák
27. 12. 2012
Dát tip

moc hezky napsané  (psané životem samým)

a přál bych ti Jirčo, Vánoce s tím dětským překvapivým a rozzářeným výrazem ze stromečku

ale jak jsi nahoře krásně popsala... je důležité, mít jeden druhého

tady nebylo potřeba žádného komentáře

přesto jsem si dovolil

Tip!***


a otevrel ty darky treba dalsi den?

TTTTTTT


plpko
27. 12. 2012
Dát tip

Uff...

Prajem všetko dobré tebe, manželovi i synovi do roku 2013. Teda samozrejme v rámci možností.

 


srozumeni
27. 12. 2012
Dát tip
Tos napsala moc hezky,dekuji.

Alegna
27. 12. 2012
Dát tip

dáváš si otázky a umíš si na ně odpovědět, znáš dobře nejen sebe a umíš dávat, víš, že máš toho vlatně víc než mnoho ostatních :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru