Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smuteční výlet

11. 12. 2019
8
20
966
Autor
Movsar

Střelba v ostravské nemocnici je nesmírně ranila. A protože při středě neměli nic jiného na programu, rozhodli se pro smuteční výlet. V mužně romantickém gestu stvrdili plán, když si do telefonu vydechli své „ano“.

Kamil byl na nádraží první. Alan dorazil na poslední chvíli. V kupé pak vysvětlil Kamilovi, že si narychlo vypůjčil od faráře z jejich diecéze štólu, neboť hodlá za oběti sloužit mši. To se Kamilovi tuze líbilo a hned si chtěl štólu prohlédnout, nabídl shromáždit dostatek informací z googlu a napsat o historii právě této štoly svůj příští blog na iDnesu. Zatímco se oba muži takto obírali posledními věcmi, zazvonil Alanovi telefon. Byl to kněz. „Alane, to tys vzal štólu?“ Alan nechtěl lhát, a tak se k závažnému činu přiznal. „To si ještě vyřídíme, Alane. A mimochodem, nechal jsi u mě trenky.“

Pak se Kamil rozeštkal. Oba kamarádi cestovali v otevřeném vagónu, a protože cestující byli už nervózní, musela zasáhnout palubní stewardka. Nejprve nabízela kávu, pak sušenky, čaj, nanuk. Nic nepomáhalo. Až když její kolegyně s vozíčkem plným novin nabídla Kamilovi mezi jinými tituly Ženu a život, Kamil se zázračně uklidnil. Alan zbytek cesty prožil v tiché modlitbě, která byla nerozeznatelná od prostého spánku.

Po třech hodinách je vítala Ostrava. Region razovity. Pohoří hald, panorama vysokých pecí, betonové stavby, černá step. Kamarádi vystoupali na Svinovské mosty a tramvajkou se vydali do Poruby.

Před nemocnicí plápolalo několik svíček, jinak nic nepřipomínalo včerejší událost. Snad jen policejní auto zaparkované opodál. Kamil vylovil ze dna aktovky svíčku a sirky. Alan si nasadil štólu, rozepjal ruce a tiše mumlal své rekviem. Nikdo si jich nevšímal, v Ostravě mají ve středu lidé ve zvyku pracovat, a tak kolem nich proudily ženy a muži v bílých pláštích a blůzách, sanitky přivážely raněné z vysokých pecí, jen sem tam se někdo podíval na dva muže v podivných pózách u kruhu svíček – jeden byl zkroucený žalem, druhý soustředěně hleděl k nebi.

"Ty, co tam robi ti dva synci u tych sviček?“ otočil se velitel policejního vozu ke kolegovi na vedlejším sedadle. „Zajdi tam a zkontroluj to. Bo ten s tou šálou nebo co to má kolem krku se mi nelibi.“ Z vozu vystoupil strážmistr a pevným krokem se vydal ke dvěma podezřelým.

„Co tu robite, pánové?“ zahřmělo kamarádům za zády. Kamil upustil svíčku a šokem začal koktat. Alan připažil a podal strážmistrovi hlášení: vysvětlil, že jedou až z Prahy, aby uctili památku mrtvých a přitom sloužili za spásu jejich duší mši. Strážmistr si potvrdil policajtskou intuici, že jde jen o dva neškodné blázny, a vrátil se do auta.

„Tak co?“ zeptal se ho velitel vozu. „Nic,jeden beči jak děvucha a druhý se modli,“ odpověděl strážmistr. „Buzeranti.“  


20 názorů

lawenderr
13. 12. 2019
Dát tip Gora

chápu to jinak, tak, jak je napsáno ... škoda, Movsare


dadadik
12. 12. 2019
Dát tip

přesně tak to chápu


Movsar
12. 12. 2019
Dát tip

Děkuji přátelé za zájem o text. Výjimečná situace, na jejímž základě stojí příběh, si žádá přece jen vysvětlení: 

Zaprvé, z Ostravy pocházím, Prosecký, proto si rozhodně připadám jako autentický vypravěč, ovšem jde pochopitelně o nadsázku, resp. parodii. 

Zadruhé, o obětech ten text není, s těmi musí mít každý rozumný člověk jistou účast. Říkám záměrně jistou, protože je nikdo z nás nezná. A právě to je zatřetí smysl toho textu: udělat si legraci z těch, kteří podléhají morálnímu kýči. Pro ty dva z textu by stačil malý test: když se každou druhý týden stane velká dopravní nehoda s  několika mrtvými, taky obrážejí pomníčky u silnic?! 


dadadik
12. 12. 2019
Dát tip

beru

:)


Philogyny
12. 12. 2019
Dát tip

Vnímaví komedianti, jako svět v jednotným čísle...


chcela som vysvetliť svoje počínanie, ale nemôžem ani neviem ... dielo mi pripomína, že som iba lapený vtáčik v klietke, pre ktorého je už zbytočné túžiť po láske a slobode, pretože žiadnej niet ... ospravedlňujem sa Gore a autorovi


trojort
12. 12. 2019
Dát tip

...když není humor cynický, tak se hodí vždy...

...víc než ty nekonečné promluvy, co s tím budeme dělat...nic...


Gora
12. 12. 2019
Dát tip

Nic se nestalo :-)


Gora ... to avízo ma mrzí, bola som v tom, že som ho poslala ... nemôžem sa teraz sústrediť, ešte napíšem


Gora
12. 12. 2019
Dát tip

dievča, mohla bys prosím poslat avi, že se na mne obracíš? Tvoji reakci jsem objevila náhodou.

Ano, Movsar je vtipný a talentovaný autor, sama jsi to poznamenala. 

Řídím se však pocitem, jaký z děl mám, a u tohoto i přesto, že ho jako autora velmi uznávám, nemám - nemohu mít dobrý, to je  z mé strany vše... vyjadřují se zde i další čtenáři, a každý z nás má jinde nastaveno ono - za hranou... co u jednoho projde, u druhého ne.


lawenderr
12. 12. 2019
Dát tip

miluju díla, kde jediným kladným hrdinou je autor - sám skromě v pozadí:)


Alegna
12. 12. 2019
Dát tip

jsi mistr kontrastů lidských vlastností, občas člověk zapomene, že text není o tom, jaký je autor ... musela jsem si to nechat v sobě trochu uležet, abych mohla hodnotit, tip 


čítam znova a znova ... môžem sa ľahko pomýliť, som hlúpa a mnohým veciam nerozumiem ... lenže zostávam pri svojom prvotnom dojme ... sory


Prosecký
12. 12. 2019
Dát tip

Zajímavé. Jen ten pohled na razovitý region je jaksi jen zvenčí. Já tady žiju 27 let, a tak si troufám dívat se na dílo s niternou znalostí této razovitosti. je to jako kdybychom hodnotili BALI podle Kečaku v Tuluwatu. Přitom skutečný rodinný život Balijce je něco, co nás šokovalo, když jsme to poznali. 


jaké posmívání? prostě lidský příběh na okraji tragické události... jako přiživování mi to vůbec nepřijde. Zachytil jsem někde vyjádření nějakáho zpěváka, že si s atentátníkem nějakou dobu dopisoval...to už se za přiživování dá označit spíš...


prepáč, Gora, vtipný? ... vďaka za ten úžasný nadhľad redaktora ... kam sa až dá zájsť na tvorivej stránke?

a Tebe Movsar iba toľko ... svojim talentom sa posmievaš utrpeniu ... veľmi čudná aktivita


taková událost vytvoří spousty drobných příběhů...některé jsou na titulních stránkách...


lastgasp
11. 12. 2019
Dát tip dievča z lesa

Nechutná příživa na tragedii.


Gora
11. 12. 2019
Dát tip

Jsi vtipný jako vždy, ale tady si to nějak nedokážu vychutnat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru