Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Harry, Meghan a vévoda z Pičína

22. 01. 2020
8
13
823
Autor
Movsar

Člověk v životě a na sociálních sítích zvláště narazí na nejrůznější postavičky. Zaujal mě jistý prodavač párků z Litomyšle, příležitostný šansoniér, co si udělil titul vévoda a docela vážně si pěstuje mezi slabomyslnými diváky obraz šlechtice.

Je známo, že existuje úchylka, specificky jí trpí muži, neboť obecně k deviacím všeho druhu mají silnější sklon, jejímž projevem je předstírání jistého profesního či společenského postavení. Nejčastěji nemocný předstírá, že je lékař; jsou mediálně známé případy, kdy dotyční chodí  v bílém plášti se stetoskopem kolem krku nemocničními chodbami a nabízejí (zejména ženám) přednostní vyšetření. Další vyhledávanou profesí je právo; tam do hry vstupuje finanční motiv, dotyční často radí nikoli jen proto, aby získali krátkodobou vážnost, ale taky trochu peněz. A pak je tu – předstírání "urozeného" původu.

Nejznámějším takovým deviantem byl Jiří Karásek ze Lvovic, symbolistní básník, nešťastný homosexuál a „urozený pán“. Karásek o sobě prohlašoval, že se narodil na zámku, pochází z významného rodu, po celý život si pěstoval tuto „imidž“, zatímco ve skutečnosti se narodil v nádražním domku.

Někdy je příčinou docela obyčejný mindrák, snaha stát se v očích druhých alespoň nějak výjimečným, jindy je potíž vážnějšího původu – psychóza, tedy neschopnost nejhlubší nevědomé motivy / symboly zpracovat v realitě, jednodušeji žití fantazie.  

S lékaři, kteří pokoutně ženám nabízejí mamografické vyšetření ústy, dokonale úžasnou zobrazovací metodu, jen tak do styku nepřijdeme (uživatelkám facebooku to ale přeji; mohou si přijít na své). Zato s vévody z Pičínů a jiných krajů se setkat lze docela snadno. Je jich plný facebook. 

A tak se ani nedivím Harrymu, že od těchto podivínů, bláznů a poněkud bizarních pábitelů, kteří se rádi vyhřívají ve slunci svých vzorů, až je někdy těžké mezi vzorem a nápodobou rozlišit, utíká do reálného života.

Dovětek: A v Brně, snad nikoli náhodou právě tam, jak z facebooku rovněž známo, žije jistý maminčin rytíř, který své rytířství dovozuje z čapky vybavené pavím perem. Ale o tom až někdy příště.


13 názorů

trojort
24. 01. 2020
Dát tip

...kdo si hraje nezlobí...ale zase tady budou ty výjimky...


hraním na doktora to nekončí, ale začíná. Někdy ve školkovém věku.


Movsar
23. 01. 2020
Dát tip

tihle lidi jsou vlastně koření světa. bez takových podivínů by byl život trochu šedý. je to komedie. 


Zbora
23. 01. 2020
Dát tip

Zase ruku na srce, kdo si někdy taktrochu nepřidá? Na pohovoru, u lékaře, v práci, při seznamování s novými lidmi a vlastně i v kontaktu s těmi starými. Dělat se o něco lepší je myslím lidská přirozenost, která, jasně, může nabýt až chorobných rozměrů. Začíná to upravováním příběhů tak, aby byly pro posluchače zajímavější a končí hraním si na doktora. A většina z nás je, myslím, někde uprostřed... :)


Movsar
23. 01. 2020
Dát tip

děkuji, přátelé, za čtení a zprávy. 

zboro, výraz deviace tu má být tak trochu ironií, nadsázkou, ale zároveň to může být fakt: zatímco hledání společenské prestiže formou běžných nástrojů (pomocí síly, inteligence, moci, financí atp.) je adekvátní reálným (v případě neúspěchu přeceněným) možnostem, resp. reálnému světu, prestiž hledaná v něčem nereálném, ve lži, fantazii ala baron prášil je - i když to je taulotologie - nereálná, a tedy úchylná. Za úchylku se tyhle mimikry mívají taky pro to, že dotyční s touhle svojí úlohou spojují i slast; zda sexuální těžko říct (v případě falešných lékařů asi ano).  


Alegna
23. 01. 2020
Dát tip

zajímavá úvaha, když jsem se setkala s člověkem titulovaným, ale opravdu něco znamenajícím, tak se představoval bez titulů a choval skromě.. a naopak, ti, co se oháněli svojí vyjímečností, tituly a co všechno znají, mají - byli dosti omezení ... virtuální svět je ideální k předsírání*


jeden můj kamarád často montuje různé věci v továrních halách zákazníků. Používá reflexní vestu, kde je výrazně natisknuto VISITOR, vlastnoručně si před tohle slovo fixou připsal ještě ING. (což je jeho skutečný titul).


bixley
23. 01. 2020
Dát tip

Tato úchylka spočívá také v tom, že muži si rádi před jméno píší tituly Dr. apod nebo se představují jako docenti a profesoři, přestože jimi nejsou. Tím potom značně devalvují ty, kteří mají titul opravdu a zaslouženě. Co se týče Harryho, zájem médií o něj bude jistě velký, peněz jistě budou mít dost, ale otázkou je, zda bude šťastný. 


Musaši
23. 01. 2020
Dát tip

Trošku jsem zapátral na internetu...

Bratři Jan a Matyáš Karáskovi získali od krále Ferdinanda 1. roku 1534 erbovní list a predikát " Ze lvovic". Syn Jana Karáska Lvovického ze Lvovic Cyprián byl profesorem matematiky a astronomie a právě od něj odvozoval J.K. svůj původ. Do jaké míry by ta možnost byla reálná, to by ovšem musel posoudit renomovaný genealog, například Lyryk.


Musaši
23. 01. 2020
Dát tip trojort

Nad šlechtictvím Jiřího Karáska přecejen visí jakýsi otazník. Alespoň v pořadu Toulky českou minulostí bylo řečeno, že jeho šlechtický původ nelze až tak úplně vyloučit.

Jinak jsem měl ale dojem, že ta úvaha je o mně. Již několik let tady neúspěšně předstírám, že jsem básník a také že jsem potomek knížecího rodu Fudžiwara.        Tip.


lastgasp
23. 01. 2020
Dát tip

Šikovný a poučný fejetonek. Bezva.


Zbora
22. 01. 2020
Dát tip

Já myslel, že předstírání vyššího společenského statutu patří k dobrému bontonu u většiny mužů. To je podobné, jako kdybys označil za úchylku, když do sebe na podzim jeleni navzájem tlučou parožím. 

Apropo, podle mě si Harry tímto ukvapeným rozhodnutím jen zajistil doživotní neutuchající zájem médií, hlavně pak bulvárních. Lidi bude moooc zajímat, jak si tento bláhový odvážlivec bude počínat dál. A osobně si myslím, že nezklame a další život toho páru bude nápaditější než všechny telenovely dohromady. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru