Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jiné Velikonoce

10. 04. 2020
6
4
456
Autor
Movsar

Jiné Velikonoce

Slyšíme v rozhlase a televizi, že Velikonoce letos budou úplně jiné, jaké nikdy nebyly. A míní se tím sociální izolace, nemožnost konat a účastnit se bohoslužeb naživo. Velikonoce úplně jiné budou, ale z podstatnějšího důvodu: poprvé v historii bude v takové míře, jakou dnes vidíme v médiích, konfrontován svět pověry se světem vědy. A možná kněží tohle tuší, a proto jsou, nikoli pro změnu formy svých kázání, tak znervóznělí.

 

Básník o Květné neděli

Zavře knihu, rozhlas, vodu. Oblékne zimník a trochu špinavé boty, otočí šálou a několikrát klíčem, jakoby poslední člověk zamykal za světem, a vyjde do ulice. Pár kroků a je v parku. Z kapes nasype ptákům, hypnotizován jejich nesrozumitelností chvíli na ně hledí; vzpomene "svatého Františka, Rufina, Angela, všechny jeho kamarády". Obtékán slunečním oparem zmizí z dohledu žen, otců, dětí.

 

Brzy

Už brzy z podpaží noci vyrazí pot a náš spánek ztěžkne. Tma bude krátká a děrovaná jako punčochy kokety. Milence nic, ale osamělé ženy pod dekou krátce něco zastudí. A nikdo si nebude jistý, jestli usne a když, jestli se probudí.


4 názory

lastgasp
12. 04. 2020
Dát tip

Velikonoce byly, jsou a stále budou v každé době jiné. Pud sebezáchovy je silnější než tradice a zvyky. Zajímavá poznámka o rozpačitém kléru a jeho konfrontace se světem vědy. Dobře poznamenáno.


bixley
12. 04. 2020
Dát tip

Ano, pro někoho jsou tyto velikonoce jiné, pro někoho stejné. Ale Tvoje miniatury jsou vždy krásné.


trojort
11. 04. 2020
Dát tip

...co s jistotami, když vše je tak nejisté a nejvíce to, čím jsme si byli tak jisti...


Alegna
10. 04. 2020
Dát tip

jsou jiné, jistě..... brzy je moc dobré*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru