Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tušil trampotu

27. 05. 2020
4
5
397
Autor
Movsar

Ten prokurátor má pořádně napěněnej chobot, zaznělo z publika a prokurátor mrsknul pohledem tím směrem, ale že nebylo jasno, kdo ta slova upustil, soudce jen zvedl obočí a nechal pohoršení prokurátora, který pokračoval v závěrečné řeči, bez opory. Obhájce se potutelně usmíval, poněvadž obhájci je k libosti každý šrám a flusanec, který prokurátor utrží. Když prokurátor konečně navrhl uložit trest v samé horní hranici trestní sazby, to už se obhájce neusmíval, ale kroutil hlavou, docela nápadně, aby si toho prokurátor všiml, a ten si toho taky všiml, ale dělal jako že nic. Soudce poděkoval, jako dítě děkuje za jablko, a pokynul obhájci, ten energicky vstal, napřímil prsty obou rukou, zdvihl je až na úroveň tváře, tu s prvními slovy protáhl a pokřivil v naléhavé grimase a pak už docela hřímal jako Hitler na sjezdu NSDAP. To zas kroutil hlavou prokurátor a z publika šlo uznalé ticho a soudci drželi nepřítomný výraz. Pak vstal obžalovaný a zahuhlal lítost a myslel to nepochybně upřímně, jen to tak nikomu nevyznělo. Pak soud vyhlásil desetiminutovou pauzu, všichni ven, v těch deseti minutách se rozhoduje o osudu člověka, třeba i bůh si vzal deset minut, než stvořil svět, zlehčoval obhájce na chodbě atmosféru, neboť příbuzní obžalovaného byli poněkud neklidní. Žádné fanfáry, spravedlnost přichází docela nenápadně, drobná zapisovatelka zavolala všechny zas dovnitř jednací síně, všichni zůstali stát a soudce, jemuž přiznal to právo stát a on to hlasitě předeslal, četl výroky o vině a trestu. A to se už potutelně usmíval prokurátor a obhájce kroutil hlavou a soudci dělali, že nic nevidí, a z publika kdosi mručel nelibost a obžalovaný zvážněl, protože tušil trampotu. Pak se všichni usadili a vyslechli výkaz o důvodech rozhodnutí, a prokurátor už ani neposlouchal, spokojeně se v duchu obracel k mastnému prejtu, který avizovali v kantýně k obědu, zato obhájce stražil uši a chvílemi divočil perem po papíře a prudce za poznámkami zavíral účet vykřičníky a čarami. A obžalovaný se tvářil, že poslouchá, ale neposlouchal, v duchu už se obracel k trampotě, jež mu byla přisouzena úředním výnosem.


5 názorů

Movsar
29. 05. 2020
Dát tip

Tak jsme se treba potkali, dva autori. Podivam se. 


lastgasp
29. 05. 2020
Dát tip

Přísedící, přiznám se. Byl jsem členem opatrovnického senátu. Byla to zajímavá zkušenost. Jedna z povídek je autentická.  


Movsar
29. 05. 2020
Dát tip

Diky pratele. Ty jsi (byl) soudce, prisedici, lastgaspe?


lastgasp
29. 05. 2020
Dát tip

V perfektní zkratce popsána atmosféra a průběh jednání soudu. Že nic nevidím jsem dělal patnáct let. Samozřejmě to pokaždé vypadalo jinak, ale autor má jisté zkušenosti, to se pozná. 


Alegna
28. 05. 2020
Dát tip

živé vyprávění, přímo jem to viděla :-)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru