Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U Halabuta

02. 08. 2020
9
12
578
Autor
Movsar

U Halabuta

V Jindřišské je denní vinárna. Nemá název, ale denně v ní sedává pan Halabut, a tak by se mohla jmenovat po něm.

Pan Halabut jen tak sedává nad sklenkou jindřišského vína a někdy se nechává slyšet, že víno má jiskru, kudrlinku, šmak anebo jinou pravidelnost, a jindy neříká nic.

A někdy pan Halabut vypráví. "To jsem znal jednoho, a ten sbíral plíšky od piva a od limonád. Potápěl se pro ně pod lavičky v parcích jako černoch z rajských ostrovů pro perly. Měl jich dva pokoje a trezor v bance. A jak umřel, nechali to naházet do kontejneru. Hovno věděli o kráse."

Někdy do denní vinárny zabloudí turisté z ciziny. Sednou si, ochutnají jindřišské víno a když pan Halabut zrovna vypráví, přestože mu nerozumí ani slovo, nemohou od něj odtrhnout oči, protože jeho řeč sama teče a perlí jako víno, kterému člověk taky nerozumí a přece je pije.

 

Koncipient

Chodí nervozně jako boxer s tejpy na rukou chvíli před svým prvním profesionálním zápasem. Koncipient na chodbě justičního paláce. Očekává drama, strašnou rvačku o žalobní nárok. A pak gong - z reproduktoru hlas rozhodčího vyzve k vstupu do ringu jednací síně. A už se to pomele, argument bude střídat argument, nebude vědět jak, ale jeho věty budou lítat vzduchem a sem tam nějaká znejistí jeho soupeře. A i když odejde zbitý, s koncentrační výzvou k doplnění svých tvrzení, bude šťastný, že to ustál a nezamítli ho v prvním kole.

 

Asfaltéři

Žižkov. Ráno tu voní čerstvým asfaltem. Vylévají ho chlapi v partě. Dělají to se zanícením, asfaltéry se nestali jen tak pro nic za nic.

Později k desáté si dají chvilku, kakao z bandasky a cigaretu, robotnický brunch. Pak je bude ještě zaměstnávat asfalt, ale až slunce vystoupá k půlce dne a horko se stane nesnesitelné, odloží i to málo, co na sobě nechali, a s nahatými lulíky se posadí sluníčku a zvyklostem navzdory. A jak kolem budou chodit holky nalehko, jejich lulíky budou závodit s asfaltem, co dřív ztuhne.

 

Syrečky

V tramvaji číslo osm páchnou syrečky, celým jedním vozem. Buď šlo o žert, nebo kemosi došel stréc z Olomoca a nevydrželo to špagatisko od kabele a všechno to padlo na zem. Tak teď všichni postupují do dalších vozů a po strécovi ani památky.


12 názorů

Movsar
05. 08. 2020
Dát tip

Americky basnik a jazzman civilni/civilistni poeticke polohy. Stoji za cteni. Nektete jeho basne i zhudebnili na starem jazzovem albu z 70.80.let. pravd tak jsem ho objevil.


Zbora
05. 08. 2020
Dát tip

Co to je?


Movsar
05. 08. 2020
Dát tip

Na oplátku doporučení taky z Ameriky: Kenneth Rexroth. Spirály času.


Zbora
05. 08. 2020
Dát tip

Je to celá sbírka. Jedna z nejceněnnějších sbírek vůbec. https://www.databazeknih.cz/knihy/spoonriverska-antologie-89601


Movsar
05. 08. 2020
Dát tip

Děkuju přátelé. A Zboro, těší mě, že sis všiml. A snad tomu ještě není konec. Jen sesbírat to není v mých silách.. a tu báseň si rád najdu, neznal jsem ji. Dík za tip.


Zbora
05. 08. 2020
Dát tip

Halabut je fajn. Docela se mi zamlouvá, že v něm využíváš motiv, který jsi už použil jinde. To by mohlo dobře fungovat v rámci sbírky - vše by na sebe nějak navazovalo. Trochu mi to připomnělo Sponnriverskou antologii, kde jedna báseň také často podmiňuje tu další. Mimochodem znáš ji? Bezesporu bys z ní byl unesený.


lastgasp
04. 08. 2020
Dát tip

Oživené obrázky s chutěmi i vůní syrečků a asfaltu, popřály k vítězství koncipienta prvním kole. Jadrné. Bezva.


Alegna
04. 08. 2020
Dát tip

usmívám se, bydlím totiž na Žižkově :)*


Movsar
02. 08. 2020
Dát tip

Díky, přátelé. Zvlášť tobě, Romane, za navazující text. Ta vinárna tam skutečně stojí a kdoví, co tam točí. Jinak ta tramvaj to byly nefalšované syrečky, jen už je asi nějaký hamoun posbíral, poněvadž tam na zemi už nebyly, jinak ani stopa po jiném činiteli.  


Andělka1
02. 08. 2020
Dát tip

:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru