Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Brno. Neuskutečněné setkání

01. 09. 2020
7
5
299
Autor
Movsar

Brno. Neuskutečněné setkání

Centrální náměstí je plné šťavnatých holek a ty sedíš v laboratoři a dumáš, jak spasit svět. Tomáši. Možná, věren svému biblickému jmenovci, nevěříš a chtěl bys pomocí webové kamery umístěné nad pasáží Beta nahlédnout až do samotné rány rozkoše a přesvedčit se, že tu jsou. Věř mi, jsou. Je tu prsatice, co střeží Mekdonald, v úzké uniformě chodí sem a tam a její prsa s každým krokem povyskočí. A jsou tu holčičky, co přišly na sekaninový šejk. Jedna, s kraťásky na bosém zadku, neposedně přejíždí rozkrokem o barovou stoličku. Až jí bude o pět let víc, bude takto přejíždět po ksichtě borcovi z Pisárek a on bude nebetyčně šťastné.

 

Ořechovská blata

Je tu zastávka, spíš dva panely položené u kolejí a bouda z vlnitého plechu. A zelená voda a brčál. Náš vlak jede ještě za světla, ale jak se setmí a ochladí, stoupá od močálu pára a občas to na hladině zabublá. To špatně zabitý Janek ještě déchá, traduje se tady. A lidi jsou rádi, když už jsou pryč. Ani náš vlak tu nestaví.

 

Sp. Renesance

V Německém Brodě hlásí odjezd spěšného vlaku Renesance. Musí to v něm být krásné. Po stěnách kupé visí Raffaelovy madony, enigmatické výjevy Belliniho, biblické motivy fra Angelica, jedno kupé slouží jako kaple, v každém voze je portrét některého z manažerů Českých drah a generální ředitel je vytesán z kamene jako mýtický David, vybavení toalet a jídelního vozu pochází z dílny zlatníka Celliniho, vše v originále pochopitelně, průvodčí na sobě mají brokátový úbor a mluví jako humanitní vzdělanci latinsky. A příští a jediná zastávka jsou Benátky nad Jizerou.

 

Vít Genštajn

Jednoho srpnového podvečera, kdy se začíná stmívat už bez okolků, jel Vít Genštajn z Německého Brodu do Kolína koupit k panu Kopidlnovi trochu sekaniny. A pozoruje skrze ušpiněné okno vlaku krajinu, pojal podezření, že věci mohou být jinak, než se nám jeví: Louky a stromy jsou zelené, ale horizont v dálce je modravý, podobně jako nebe. A vyjadřuji-li tuto myšlenku slovy, nehraje se mnou řeč nějakou hru? ptal se sám sebe. Chvíli nato ale vyčerpáním usnul a probudil se až v Libni, kde si na nic nepamatoval.

 

Velitel stíhačky Vojta

Nad Čáslaví to v nebi pořádně burácí. To velitel stíhačky Vojta odlétá na kokosové ostrovy. Jen tak cvičně, nahlásil na vrátnici, sebral klíče a dva kanystry kerosinu a už vířil prach dráhy.

Ještě než skončí Branky, body, vteřiny a vrátný armádního letiště pan Kudrna půjde spát, bude uprostřed oceánu, v horkém písku, mezi docela bosými mulatkami, které se na něj budou usmívat a brát ho mezi sebe natěsno, jak se to dělá na kokosových ostrovech.

A ráno ho probudí křik barevných ptáků a šumění moře a mulatky mu přinesou bábovku a kakao a ještě naposledy se s ním vykoupou v oceánu a vezmou ho natěsno mezi sebe, jak se to dělá na kokosových ostrovech.

A ještě než pan Kudrna půjde po obědě spát, bude zase zpátky a vrátí mu klíče od stíhačky a popřeje mu dobrou noc.

 


5 názorů

bixley
05. 09. 2020
Dát tip Movsar

Brno takhle neznám. :-)

Jinak by to byla krása, kdyby vlaky byly vyzdobeny podle svého názvu...


lastgasp
03. 09. 2020
Dát tip Movsar

Od centrálního náměstí až po vrácení klíčů od stíhačky jsem úžasném světě. Bezva.


Danny
01. 09. 2020
Dát tip

:))))


Alegna
01. 09. 2020
Dát tip Movsar

nemívám favorita, ale dneska mě upoutal Vít Genštajn, už jen to jméno zní***


Gora
01. 09. 2020
Dát tip Movsar

Kokosové mléko, pilot Vojta a sekanina... tvé tagy:-)

Blata a Renesance... ale i ostatní.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru