Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bio Rozmarýna

02. 02. 2021
15
13
406
Autor
Movsar

Bio Rozmarýna

Do ulice poněkud špinavé svítí napis: Bio Rozmarýna. Sem nechodí se do kina, nýbrž pro česnek ze zahrádky, mlíčko přímo z vemínka (Takové má jenom maminka, říká muž s vyšpulenými rty, jehož poznamenalo dlouhé kojení a pobývání s matkou) a oříšky z obecní lísky. A ještě pro spoustu dobrých věcí se tam chodí. A kdo se nebojí zeptat, řekne si o živou vodu zpod pultu. To se biopaní sehne, až jí z těsných kalhot zasvítí konopné prádlo, a do lahvičky odleje deci zázraku. Šťastlivec, dříve již zpola mrtvý, pak zmizí v ulicích Smíchova, raději dál od Anděla, který nerad vidí bludné kejkle kořenářek

 

Horké ostrovní noci

K vaječné průrvě západu míří zas kurzem svého stroje, velitel stíhačky Vojta. Ještě musí sledovat přístrojovou desku, ale dík rutině už je myslí na pláži, u dívek s kokosovými zoubky a temně mléčným pozadím. Zanedlouho zvíří písek ostrova a ještě před soumrakem vstoupí do nekonečných vod. To už ale od břehu uslyší volání svých najád, osuší se a ulehne s nimi v pletené lože. Sytí láskou, jaké na světě už skoro není, prospí pak společně horkou noc.

 

Do noci bílé, do nevědění

Do noci bílé, do vánice, do snů i dlouhé chvíle z nebes burácí hrom. A hned zrána to vědci vysvětlují, a má nás to zklidnit jak mladého kopiníka brom. Ale co když člověk nechce? Je přece něco na tom - nevědět. A třebas jako jistý král za takových nocí zalézat do skříně a tam se v bázni a nevědění přimykat ke všem svatým posledních dnů. Vždyť svět, to nejsou jen zákony fyziky a řady chemických prvků, ale taky noci bílé od vánic a snů...


13 názorů

Některé jednotlivosti se mi příčí,..., ale jako celek to zanechává dobrý pocit :)


lastgasp
05. 02. 2021
Dát tip

Alle gute Dinge sind drei, jak říkají Němci. Ta první je nej.


Markel
04. 02. 2021
Dát tip

ta první, klobouček smekám. Znám takové osoby, nabízečky nadějí *


Philogyny
02. 02. 2021
Dát tip

Ta první nejvíc, směju se tu, některé ani nekojily, ale...


Movsar
02. 02. 2021
Dát tip

Tam si určitě zajdi, Zboro. Je to u Knížecí. A díky za názor. Vojtu bych ještě hájil, tu poslední jsem jaksi překombimoval..


Zbora
02. 02. 2021
Dát tip

Rozmarýna hezká. Živou vodu bych taky někdy potřeboval. Asi zajedu. Doufám jen, že na mě biopaní nebude koukat jak na vola :)

Zbylé dvě mě minuly. 


Movsar
02. 02. 2021
Dát tip

Díky přátelé. 

Proč tyhle 3 naráz. Nemají spojitost. Je to jako s parfemy v sefoře- taky je mají vedld sebe a pomocí kávy se odpoutáš, Diore, annie. Jinak v čem je problém s těma dvěma? Nevidím tam chybnou syntax, logiku nebo jinou nejasnost. Příběhy o pilotovi Vojtovi jsou jedna celá kapitola, jen rozházená.


Super název Bio Rozmarýna! Na ten si mě nalákal :) Nejvíce se mi líbil ten první! Ten mě doopravdy zaujal... tip!

 


Alegna
02. 02. 2021
Dát tip

ráda jsem četla a mávám ?)*


annnie
02. 02. 2021
Dát tip

Všechny tři dobrý. Ale jak, proboha, ta první souvisí s těma dvěma ostatníma? Pozemskej sarkasmus vedle křehkejch témat smrti a vesmírnýho ne/vědomí??? Já bych je oddělila... Nojo, už je ze mně taky chytrolín :)

Pro mě jednoznačně nejzajímavější ta druhá. Tip a.


Andělka1
02. 02. 2021
Dát tip

KRÁWSNÉ JAKO NOCI BÍLÉ A VÁNICE. Z tepla domova, z okna viditelná jen.


Hezky kaleidoskop mist a pribehu. Dekuji. ;) S.F.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru