Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zn. Jen vážnému zájemci.......

17. 02. 2021
21
37
905

Je mnoho způsobů, jak posuzovat lidi a určitě není jen jeden, kdy na ně můžeme pohlížet podle toho, co čtou. Nebudeme to zaměňovat s tím, co mají v knihovnách naaranžováno bytovým architektem. 

Moji rodiče měli celého Jiráska vydaného v padesátých letech. Tyto knihy v bílých přebalech zdobily mnoho domácností. Stále je ještě máme. Máma milovala sci-fi a táta historii a elektrotechniku.

,,A kterou jsi měla nejraději, mami?"

,,,Planetu nachových mračen' a ,Astronauta'. Ty bych mohla číst mockrát."

My děti jsme byli zásobeni dětskými knihami přiměřenými věku a pak zase dalšími. Když mi bylo devět, musela jsem zase pro změnu do lázní. Na celé prázdniny. Nevím, s čím tam byly jiné děti, ale já, alergik, jsem musela inhalovat a oni se šli koupat. Nebylo to spravedlivé.

,,Co to čteš?" Vyzvídaly starší dívky, které se evidentně nudily.

,,Tajuplný ostrov."

,,Kdo to napsal?"

,,Verne."

,,Takovou tlustou knížku bych nikdy nečetla."

Já zase ano. Za to léto jsem přečetla tři. A pak další. Potom Foglarovky, Májovky, občas i nějakou tu Šmahelovou a jinou literaturu pro děvčata. 

Ale to jsem odbočila od knihovny rodičů. Tam jsme jednou s bráchou dokonce objevili i Playboje. A to si táta myslel, jak je má dobře schované.

Když jsme se s Olinou pustily do úklidu knih, já jsem ani moc nežasla, protože jsem je vídala často. A nesmělo se s nimi hýbat. Jen půjčit a vrátit. A nic nevyhodit.

,,Může mi někdo vysvětlit, jak ta jedna ženská dokázala napsat tolik knih?" Rozléhalo se celým domem. Jak je vyprázdněný, zlepšila se akustika.

,,Dáme je do velké krabice od robota a spočítáme je. Jedno je jisté, nikdo je tady číst nebude. Jsou stejně úžasné, jako ty filmy, které se podle nich točí." A tak se také stalo. Je jich 51 kusů.

Jméno autorky se dozvíte až nakonec.

Krabicovým útulkem byly poctěny i výcucy z jiných románů od firmy Readers Digest Výběr. Pokud si chci něco přečíst, udělám to sama a ne, aby mi někdo vybral, co si mám přečíst.

Také trochu té červenající se knihovničky tu bylo zastoupeno. Ještě ve fólii. 

Takové skvosty přece nemohou ukončit své putování kulturním světem ve sběrném dvoře. Jsou tu od toho, aby udělaly radost někomu jinému. Takový domov důchodců by se mohl rozzářit a i ti smutní stařečkové a stařenky se zasmát při trošce hodnotné četby.

Třeba by se dali využít  studenti, kteří jim chodí předčítat. Možná by se na tom dala udělat diplomka na téma ,,Braková literatura 20. a 21. století".

A nyní se tedy vrátíme k odtajnění jména oblíbené autorky.

,,Daruji za odvoz 51 knih Danielle Steel. Zn. Jen vážnému zájemci do dobrých rukou."

A ještě přihodím pár dalších podobných. 

Nebojte se. Máme jich dost.

 

 

 


37 názorů

Ten nechyběl snad v žádné domácnosti :-)))


Celého Jiráska vydaného v padesátých letech s předmluvou prezidenta Gottwalda mám doma taky. :-)


Děkuji ti, Majaks, A já pořád dumám, co je na ní špatně. Takže v pohodě :-)


Sci-fi mám, Danny, taky moc ráda.


Tak tomu věřím, Čudlo. :-)


Danny
18. 02. 2021
Dát tip

Od autorky zmiňované v díle jsem nečetl ani jednu knihu. Jasně, nejsem cílovka. Nejraději mám sci-fi, konkrétně Asimova a Lema. Tip.


Čudla
18. 02. 2021
Dát tip

Asi bych se vyřádil v prohrabávání knihovny. /*


Lami
18. 02. 2021
Dát tip

Babička ohluchla po nemoci v 8 letech.Byla pak v "ústavu", jak říkala.Patrně Jedličkův ústav, nevím.Jednou ji tam vychovatelka (ona sama jim neřekla ani po 60ti letech jinak než dozorkyně) přistihla jak čte a knihu zabavila.A tak se pradědeček vydal do Prahy promluvit si s panem ředitelem.A najednou už se mohlo číst a nikdo žádné knížky ani časopisy nezabavoval.


Savage Flame, máš pravdu, že každý si musí najít svou parketu, Nebo několik. Pak je to radost.


To musela být nádhera, Lami. Při zkoušce z literatury pro děti a mládež jsem přečetla spoutu podobné literatury. Od sousedky jsem si půjčila i ,,Svéhlavičku". Bylo to strašlivé :-))) Ale ,,Káju Maříka" jsem přečetla celého. Taky to bylo děsivé.


StvN, v dobách, kdy se každý čtvrtek stála fronta na nové knihy, byl v březnu, měsíci knihy, populární slogan: ,,Řekni mi, co čteš a já ti povím, jaký jsi." Tím bych rozhodně nehodnotila povahu člověka, ale výběr literatury může poukazovat na určité zaměření. Je logické, že já, jako malíř, mám knihy o umění. Kamarád, který se zajímá o státníky, má jejich životopisy. 

Táta byl elektrikář, ale měl rád naše i světové dějiny, máma vystudovala meterologii, a tak ráda, aspoň s knihami letěla někam daleko. K stáru se zřejmě chtěla nějak odreagovat a tak dorazila do knihovny Danielle Steel. Xenofobii v tom rozhodně nehledej. Zdravím.


Lami
18. 02. 2021
Dát tip

Ještě W. Scott a Dumas.A za tu brakovou literaturu, babička měla ve sklepě skříň a v ní spoustu Rodokapsů a Rozruchů nasáklých pachem naftalínu.Někdy jsem to četl už tam.


Evženie Brambůrková
18. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Abych tě neměla na svědomí, Ivi, dám je raději těm důchodcům. To jsme sice také, ale ještě máme před sebou spoustu lepších knih. :-)


Já bych tu diplomku klíďo-píďo napsala....teda kdybych měla tolik materiálu...aaa.....51 knih D.S. bych taky klíďo-píďo odvezla....kdybych měla čím.......:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))............*/***********************************


StvN
18. 02. 2021
Dát tip

Zaujala mě stavba souvětí. Myslím, že mi ani po tolika četních není úplně jasný smysl. Také mě zaujalo, že obsahem úvodní věty, která otevírá celý text, je sdělení, že jde o popis způsobu posuzování lidí. Zní to trochu jako úvod nějakého xenofobního článku ve smyslu: je mnoho způsobů jak poznáte dobré lidi, špatné lidi, homosexuály, myslivce, muslimy (příklad), jedním z nich je, jaké čtou knihy. Doteď mi vrtá hlavou, proč je ta první věta právě taková, jaká je. 


To Já Lucie píšu...: Ti autori, co jsem psal, se treba me dost libili, samozrejme taky ne vse a treba od Nezvala mam osobne nejradsi zrovna Manon Lescaut a to je zas samy rym... Magor mi prisel na me moc temny a trosku hur jsem se v tom nekdy orientoval, jak to treba i nemelo interpunkci apod. Taky jsem toho od nej necetl moc. Ne ze by to nebylo zajimave, ale srdcovka to pro me nebyla, tak jsem proste nemel tu potrebu. Coz ale vubec neznamena, ze to nemuze byt pro Tebe treba jinak... ;) S.F.


Promiň Savage Flame, neposlala jsem Ti avízo :)


To Savage Flame: Mrknu na ně :) Děkuji. Musím se ale přiznat, že Jirous mě velice zaujal. Právě ty jeho dětské :)


To Já Lucie píšu...: Resp. z ceskych Brezina, Hlavacek, Nezval, Halas... ;) S.F.


To Já Lucie píšu...: Zkus juknout na Baudelaira, Rimbauda, nebo Oscara Wilda. Ti napriklad psali poezii v proze a mohlo by Ti to treba i sednout vic, nez metrikou svazane versovani. ;) S.F.


Já Lucie píšu...
17. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Hele, asi ani ne :), ale děkuji. V mé knihovně je toho hodně, co bys si chtěla přečíst. Spoustu knih se ještě nedostalo na řadu... Mám v plánu začít číst nějaké knihy s poezií. Asi začnu knihami od Magora, ten mě zaujal. Ale samozřejmě něco lehčího, protože poezie zatím není moc moje parketa :), ale doufám, že se do ní brzy ponořím...


StvN, a to je dobře nebo špatně? To by zase zajímalo mne. 


Třeba bys, Lucie, nějakou chtěla zkusit. Ze zvědavosti. :-)


StvN
17. 02. 2021
Dát tip

Hodně mě zaujala první věta. Četl jsem ji asi dvacetkrát. 


Evži, duševně neunesla? :) Tomu zcela rozumím, i když její knihy neznám...


Omlouvám se, Renato, to jsem se spletla o generaci.


Jelikož jsme si všechny věkově blízké, je to pochopitelné.


To jsem ráda, Luboši, že toho tolik nikdy nenapíši.


bixley
17. 02. 2021
Dát tip

Já mám na mysli dědečka narozeného 1889. Rodiče byli vysokoškolsky vzdělaní.


Alegna
17. 02. 2021
Dát tip

Krásný nápad podarovat domov důchodců ..... Jiráska jsem jako dítě četla ráda :)***


Gora
17. 02. 2021
Dát tip

Evži, vidím to stejně... a četly jsme jako děti to samé:-)


Kočkodan
17. 02. 2021
Dát tip

 

Při takovém kvantu napsaných knih musela mít ta ženská zadek snad z ocele...

 

Maruško, na tvoje dílka nervy ze stejného materiálu nepotřebuji. ( uklidňující smajlík)


Několik jsem jich, Lucie, cvičně přečetla. Nerada hodnotím něco, co neznám. A další bych už neunesla duševně. :-)))


Tak to je podobné, Renato. Naši byli vyučení a pak si dodělávali střední školy. Pro nás udělali hodně.


Evži, vy toho teda máte :) Krásná domací sbírka, panečku!

Knihy Danielle Steel si asi nemám v plánu přečíst, ale nějací vážni zájemci se určitě najdou. Neboj, myslím, že jich bude víc než dost :)


bixley
17. 02. 2021
Dát tip Prosecký

Můj dědeček si sám vázal knihy, které v novinách vycházely na pokračování. Psal si ke knihám do sešitu i poznámky. Doma s babičkou měli taky Jiráska, Třebízského a další. A to měl dědeček jen tři měšťanky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru