Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Těžkosti zrození

19. 02. 2021
8
10
367
Autor
Movsar

Vyvrženo na svět z prostředí matčina lůna dítě pláče. Teplo, útulno a bezpečí jsou pryč, kolem chlad a cizí lidé, spousta neznámých věcí a zvuků, nejistot.

Vyvrženi ze světa dobře známého - analogického lidé pláčou, vztekají se, hrozí. Kolem digitální prostředí podobné oceánu, v němž se to hemží obrazy, hlasy, sděleními, vše "onlajn". Jen jistoty a smysl jakoby mizely.

Zatím se v nové situaci hledáme, učíme se jí rozumět, je před námi mnoho úkolů, právě jako před děckem. Čekají nás i nesnadné výzvy: třeba nově definovat pravdu a lež, veřejné a soukromé, reálné a zdánlivé; a naučit se s nově definovanými kategoriemi zacházet, žít s nimi.

Koronakrize nám bolestně odkryla, že jsme opravdu jen na začátku.


10 názorů

Movsar
22. 02. 2021
Dát tip Gora

Díky za čtení a poznámky. Žijeme v poněkud zběsilé době, tak je i šance, že nás ještě překvapí nějaké postdigitální obraty.. 


lastgasp
19. 02. 2021
Dát tip Movsar

Dobré a nápadité srovnání se zrozením nového života. Přečetl jsem se zájmem, včetně dnešní přílohy MF DNES Speciál. Můžeme se divit, ale to je tak vše co s tím můžeme dělat.


Já Lucie píšu...
19. 02. 2021
Dát tip aleš-novák

To se asi stane, že nás ovládnout. Ale snad budeme umět ještě pořád, navázat sociální kontakt "face to face"...


aleš-novák
19. 02. 2021
Dát tip Movsar

jo, tak jsem to myslel...covid odejde v těch rozměrech, jak je dnes, bude v seznamu normálních nemocí...ale technologie se budou dál šířit...snad nás jednou neovládnou úplně...:o)


Aleši, já myslím, že covid neodejde... bude tu už navždy. Stane se z něho bežná nemoc. A technologie zůstanou, ale doufám, že jen jako pomocníci :)


Já Lucie: covid odejde (snad!), technologie zůstanou...dobrý pomocník ale zlý pán...


Já Lucie píšu...
19. 02. 2021
Dát tip Movsar

Pravda... Žít s tím, že jsem mám svůj kus monitoru a sebe je težké. Myslím, že už nám to všem přerůstá přes hlavu... i ty veškeré nejistoty. Ale jak píšeš, jsme na začátku, takže to vše máme možnost zdokonalit. Ale chceme se doopravdy zžít s tímto "onlajn" světem?

S dovolením vkládám do klubu viru zmar !!!


Andělka1
19. 02. 2021
Dát tip

***


Alegna
19. 02. 2021
Dát tip Movsar

Necítím se v digitálním světě dobře, ale neumím si představit dnešní pandemickou situaci bez něho


Gora
18. 02. 2021
Dát tip Movsar, Já Lucie píšu..., blacksabbath

Naučit se žít sami se sebou...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru