Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Útrapy podzimu života

04. 11. 2021
9
24
466
Autor
Kamamura

Nenadále,

(řek by Freud)

vyrazil mi ve vsi malé,

na zadnici hemeroid!



Bolí pořád jako kráva,

ráno se mi nechce vstávat.

Umí bolet, škrábat, tlačit,

zřejměchce přechytračit.



Jak zbavím se té potvory?

vím - natáhnu bačkory!


24 názorů

Kamamura
09. 11. 2021
Dát tip

Tak v tom případě já přikyvuji. 


To by sice šlo, ale to se mi taaak nechce dělat. ... a řikám: poezie života.


Kamamura
09. 11. 2021
Dát tip

Morticia Adams - no a co báseň samotná, co na ní říkáš? Nenech se zmást tím barevným ohňostrojem, v nejhorčím si lze přepnout monitor do greyscale režimu, nebo to odkopírovat přes clipboard někam do textového editoru jako plaintext. ;-D


Nejdřív mě ty barvy iritovaly, pak mi došlo, že proč by pro zvýraznění bolesti nemohly bolet i barvy do očí. 

Tomu se říká poezie života!


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

zvědavec - s "literárním serverem" bych se netrápil, já to třeba mám tak, že když už píšu, tak s tím souvisí všechno - když jím, když spím, když cvičím na buben, když jen tak lelkuju - pořád tam běží proces, který to všechno zpracovává, a občas z něj vypadnou nové nápady, připomínky, podněty, otázky a tak. Takže jak už jednou píšu, tak s psaním souvisí vše, od hemeroidů po existenci boha nebo strategii cvrčků. Stejně jsem to měl se šermem, dokud jsem šermoval, nebo s hraním šachů. 

Takže minimálně mě můžeš psát o čemkoliv cokoliv. 

A i já můžu psát cokoliv o čemkoliv, v nejhorším to převedu do dialogu a zabalím do povídky o panu Rambajzlíčkovi a Wassertrumovi, jak sedí u kafe a povídají si o tom, co mě zrovna zajímá - a bude to povídka, a sebevědomě si myslím, že ne horší než to nejhorší na tomto serveru, takže tím dokážu legitimizovat jakékoli téma. 

Tak zdar! ;-)


Al Jal Úd
05. 11. 2021
Dát tip

Výtečná báseň, ač trýznivá bolest, moc se mi líbí ztvárnění, dobře jsem se pobavil. Díky :))


zvedavec
05. 11. 2021
Dát tip

Aj Ty sa maj veľmi pekne, ďakujem za priania, nech sa splnia aj na Tebe.

 

Inak, 30 kg dole za pol roka, to je riadny výkon, keď vidím moje úspechy v časoch, keď chcem schudnúť. Nech sa Ti darí ďalej, nevzdávaj pohyb, ani keď Ťa bolí koleno - asi naozaj potrebuješ konzultáciu lekára, ako na to. Ako to ja zažívam, pohyb (obzvlášť v prírode) zlepšuje aj moju psychickú pohodu a to zase dodáva síl k prekonávaniu aj zdravotných problémov, ale aj iných.

 

Ja mám artrotickú nohu v spodnej časti, mám na nej hrb na jej záhlaví, skrivené prsty, občas ma aj kolená bolia, každý krok ma bolí, napriek tomu sa hýbem, a našťastie sa to už teraz nejako nezhoršuje.

 

Aj keď viem, že nie je bolesť ako bolesť - boli časy, keď som nedokázala prejsť 100 metrov kvôli nohe, ani nájsť si miesto, ako sa uložiť k spánku, ale prešlo to, verím, že ak to nevzdáš, aj Ty sa posunieš ešte ďalej.

Držím palce, aby si prestal mať strach z lekárov, niektoré problémy asi na diaľku nevyriešiš a nech sa Ti darí

 

Áno, vymieňali sme si názory (hádali sme sa) chvíľu,  tiež už neviem o čom, nemala som však z tej hádky pocit, že si zákerák, krivák, necítim sa tou našou "hádkou" dotknutá, teda nie preto píšem, že som zvažovala, či napísať, skôr kvôli téme a obsahu mojej "kritiky" (na literárnom servri).

 


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

zvedavec - Hele, díky ti moc za dobré rady a vlídné slovo, mám pocit, že jsme se kdesi kdysi někde hádali, nevím už o čem, a proč, ale i tak promiň, hádky nejsou mým cílem, jen k nim občas dojde, když si s někým myslíme symetricky, že máme pravdu a ten druhý ne, a když se alespoň jeden z participantů nehodlá ze svých názorových zákopů hnout. 

Co se zdraví týče, máš pravdu, aktuálně mám ale horší zdravotní problémy, jmenovitě morbidní obezitu (už jsem od dubna o 30 kilo zhubl, ale ještě tak nejmíň padesát zhubnout musím), artritické koleno (dodělal jsem si ho dlouhými procházkami ve snaze zhubnout, ale třicet kilo dolů za pravé koleno není špatná výměna), post-tromboidní levá noha,  panický strach z doktorů, díky kterému už nemám dva roky obvoďáka (hodlám to řešit telemedicínou, která je teď i díky Covidu na vzestupu), atd. 

Hemeroidy mě nejvíc trápily asi před deseti lety, kdy jsem kvůli nim právě přestal hrát šechy, občas se ozvou, ale v posledních tak sedmi letech - poté, co jsem začal pracovat kvůli nemocné noze z domova (nemůžu sedět na židli, strašně mě ta noha pak bolí, tak pracuju buď v leže, nebo ve stoje), poté, co se mi díky chůzi a lepší stravě zlepšilo zažívání, o hemeroidech prakticky nevím - občas se ozvou, ale není to horší než třeba bolest v páteři, a rozhodně tisíckrát lepší než to koleno, které mi dává pěkně zabrat. 

Díky nicméně za rady, vážím si tvé účasti, času, který jsi spotřebovala na jejich formulaci, přeju ti hodně štěstí v životě, práci i literární tvorbě, a měj se moc pěkně!


zvedavec
05. 11. 2021
Dát tip

Inak ten horror len tak pro radost si výborne výtvarne stvárnil!


zvedavec
05. 11. 2021
Dát tip

Zdravím Ťa, Kamamura.K téme Tvojej básne - zvažovala som, či napísať, ale napíšem. Sú aj iné, snáď aj dostupné možnosti,  ako "natáhout bačkory". Dá sa to operovať - klasicky, ale aj laserom, čo je operácia oveľa menej problematická, ako tá klasická, aj rekonvalescencia je aj v prípade hemoroidov údajne oveľa kratšia.  Máme v rodine skúsenosť s laserovou operáciou konečníka - dotyčný si roky myslel, že má hemoroidy, trpel, nakoniec to bola prasklina konečníka a veľmi, veľmi, veľmi - bolestivá. Po celé tie  roky. Vraj je to pomerne častý problém, no ale nehovorí sa o ňom priveľa.

Operáciou sa to vyriešilo cca za 20 minút - v lokálnej anestézii, bolo to oveľa menej bolestivé, ako bolesti predtým, išiel domov a následne už ani príliš veľké bolesti nemal, odvtedy má už roky pokoj. Ten istý lekár robí podobne aj laserové operácie hemoroidov.  Operáciu si musel zaplatiť, naše zdravotníctvo mu riešenie neponúklo. Aj tak sa oplatilo, lebo zažíval niekoľko rokov veľmi veľké bolesti. Bolo to u nás v Bratislave, verím však, že aj u Vás také možnosti sú. Prajem Ti skoré uzdravenie.


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

Já taky ne, napadlo mě to, až když jsem četl tvůj komentář z 6:42:35 ;-)


Aru
05. 11. 2021
Dát tip

tak hluboce jsem tu tvoji pagodku nezkoumal :))


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

Aru - apropos, všiml sis, že když odstraníš mezery mezi první a druhou, a druhou a třetí slokou, a "srazíš" tři komponenty básně k sobě, aby vznikla jednolitá žlutá plocha, tak výsledek připomíná trochu včelí úl, trochu mongolskou jurtu ve stepi, trochu Ládínkovu raketu "Guliver 3" připravenou ke startu, a trochu anální kolík používaný při alternativních sexuálních hrátkách?

Nebyl to sice záměr, a nejsem si jist, jestli je tato emergentní podobnost nějak relevantní, ale mohla by! ;-D


Aru
05. 11. 2021
Dát tip

hned mě napadlo, že každé slovo by bylo samostatným jedním odkazem, kdybych se do toho pustil :D


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

Dík, kamarádi, chtěl jsem říci tedy vlastně kolegové, sorry. ;-)

Poznamenal bych k tomu jediné - pořád mě něco pokouší, skřet nějaký asi, abych experimentoval s vizuální podobou básní - různé typy a řezy písma, barvy, ale i hyperlinky, atd. Proč vlastně víc lidí nepoužívá hyperlinky, když je na nich Internet založen? Báseň tak může být stručná na počet znaků, a zároveň je možno intertextové odkazy zapisovat jako skutečné odkazy (dříve jednak jakési poznávací znamení vyvolených, a průkazka do klubu snobů - víš, kdo je to ten kapitán Achab nebo Išmael, o kterém mluví nejen Kojima v Metal Gear Solid V, nebo třeba Eco v Plameni Královny Loany? Nevíš? Tak přijď, až si to nastuduješ, toto je exkluzivní klub nazvaný Snobi Sobě!?) .

Tím je možné literaturu jednak demokratizovat (nemusíte už být knihomol, co má "načteno"), a jednak můžete snížit počet čtenářů, kteří odejdou nespokojeni se slovy "vůbec nechápu, co má tenhle slovní salát vlastně znamenat!" Zároveň to samozřejmě je nevýhoda v jistém smylu, protože nemůžete jednak dělat ze své poezie zednářský rukotřas exkluzivního klubu (ano, tady jsem zhřešil, Otče), a jednak vám mohou čtenáři "zlenivět", zatímco vy si je třeba chcete trochu trénovat, jako krotitel z cirkusu Berousek své lachtany. 

Každopádně, internet nabízí celou řadu možností, kterou klasické tištěné slovo jako médium nenabízí - můžete dělat zdarma a jednoduše drobné opravy i bez těch malých, směšných vložených lístečků, můžete vkládat animace, zmíněné již odkazy, zvolit libovolné barevné schéma (knihu jsem ještě nevydával, ale třeba žluté na černém vás podle mě bude stát majlant), atd. 

Jaký je váš názor, kamarádi kolegové?


Al Jal Úd
05. 11. 2021
Dát tip

Výtečná báseň, ač trýznivá bolest, moc se mi líbí ztvárnění, dobře jsem se pobavil. Díky :))


Benetka
04. 11. 2021
Dát tip

Kurva! Je to barevné jako... Jako... Jako co vlastně?! Ale kurva to je fuck. Protože je to výborné. Pobavil jsem se usmál... :D


Lili.
04. 11. 2021
Dát tip Benetka

Šlachy v zápěstí taky bolí,jejich chronické zánětlivé stavy mi prozměnu ukončily kariéru leštiče klik v práci...


Lili.
04. 11. 2021
Dát tip

Úroveň téhle básně značí,že je pomyslná laťka hodně vysoko.Vypadá tak prostě,pro laika...ale je to v podstatě geniální.Tip.Navíc se člověk nejen pokochá rýmy,ale i pobaví:-Da o to jde.Super!


Bodá? Pálí? Píchá? STOP!.....Kup si Faktu nebo Hemostop.....


8hanka
04. 11. 2021
Dát tip

tak to mi je ľúto...z počutia  viem, že je to veľmi bolestivé ochorenie...


Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip

Buď ráda, Hani! Pro mě to byl konec mé šachové kariéry. 


8hanka
04. 11. 2021
Dát tip zvedavec

až mám chuť povedať - natiahla som (si na nohy) bačkory a nič:)

Ale je pravda, že ani hemoroidy nemám, zatiaľ:)


Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip Benetka

Dnes mě napadlo, že opravdová, niterná poezie musí především bolet!

Zřejmě tedy byli Vogoni větší básníci, než se obecně soudí. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru