Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

měsíc a slunce...

Výběr: Radovan Jiří Voříšek
28. 01. 2022
22
17
614
Autor
atkij

 

 

 

měsíc a slunce

na jedné obloze

... dole ty a já ...

 

 

 

 

 

 


17 názorů

Ptakopysk
01. 02. 2022
Dát tip

díkec za vysvětlení


atkij
31. 01. 2022
Dát tip Gora

Milý Šmodrcho, děkuji za podrobný výklad a odpověď nejen na otázku Ptakopyska. Náš pohled se překrývá, vstupní názorový manuál máme v podstatě stejný. Budeme jistě za jedno, že i když tyto náležitosti víme, největší úskalí je právě v zaznamenávání a předávání okamžiků, které jsou sice ojedinělé, originální, ale také čtenářsky čitelné, uchopitelné, uvěřitelné. 

Text se mi právě takto napsal a nehla jsem s ním. Je v něm pro mě určité životně důležité kouzlo a zároveň věčná otázka...

Kolikrát sama nevím, co je a není dobře, přestože teoreticky jsem snad již dostatečně vybavená...věčná cesta nejen k haiku. Ale krásná a obohacující! 

A to Tvé senrju je skvělé, přestože snad již až (tedy na mě)moc doslovné. 

 

 

I všem ostatním vřele děkuji za přízeň a možnost nakouknout do vašich interpretací. Jste úchvatní a já si toho moc považuji. Pěkné pozdně pondělní prožívání přeje Jitka


Šmodrcha
31. 01. 2022
Dát tip atkij

atkij - určitě je víc výkladů lépe, je to zajímavé, kouzelně jednoduché. Sice to není můj šálek čaje, protože je pro mne jako pozorovatele velmi těžké se vypořádat s "ty a já", ale to je moje chyba - určitě se časem, po několikerém vracení, sžiji s textem i sdělením.

ptakopysk - Když se ptáš, co dělá haiku tím správným haiku, je to více věcí. Některé napíšu, v některých se mohu mýlit, ale rád rozproudím debatu. Jednoznačně krátká forma, nemusí být klasická -5-7-5. Potom je to námět, žádoucí je přírodní, teoretici říkají, že o člověku je to rovněž, protože i on je nedílnou součástí přírody, ideálně vlastní pozorování, prožitek, ale odosobněný. Jsi pozorovatel. Ale pozor, nemáš být Ty, nebo Tvůj pocit nebo dojem středem Tvého díla, ale máš se s popisovanou věcí  nebo dějem ztotožnit, prožívat ho, "jako" bys byl v tom haiku. Jsi vypravěč, vidíš obraz, a převyprávíš ho. V tom smyslu jsi součástí haiku. A převyprávíš ho tak, aby byl zajímavý pro čtenáře. Ten se stává Tvým spolupozorovatelem. Na haiku je zvláštní to, alespoň já to tak vnímám, že čtenář je zčásti spoluautorem díla. Necháš mu menší či větší prostor, aby ho sám dotvářel. Můžeš mu přichystat dvojakost, překvapení, otázku, tajemno, vchod do krásného obrazu, cokoliv, co fantazie dovolí. Ale v haiku to neodhaluj, neřeš, nedotahuj. Musí zůstat nevyplněno to NĚCO. Tvým úkolem, jako autora haiku, je tedy přiblížit probíhající jev nebo děj, který jsi zachytil, v krátkosti ho srozumitelně popsat a předložit čtenáři, kterého úkolem je haiku jeho vlastním způsobem porozumět nebo si ho vyložit. Haiku jsou indicie k tomu, abys založil ve čtenáři pocit.

No, a umění je, když dokážeš takhle prostřednictvím několika slov spolupracovat s velkým množstvím čtenářů, které obraz či děj zaujal.

Jak jsem psal u Tvého haiku (senrjú):

...

Zválená tráva. 

Nazí v kabrioletu -

vytáčí klíště

...

A žes mne inspiroval k dalšímu obrazu. A že to není dokonalé a je to úplně špatně.

Ono haiku nemá být napsáno šmahem, z fleku, náhlým hnutím mysli.

Ale napsal jsem to, abys mi porozuměl, že nejsi autorem sám, předhazuješ nám čtenářům - spoluautorům dotvářejícím dílo - ulovenou, ale ještě žijící kořist - jako lvice lvíčatům přitáhne ještě dýchající antilopu. A úkolem lvíčete je zabít. Když to nedokáže, není to vina lvice. Nebo taky je, když je kořist ještě nedostatečně zraněná a má sílu uprchnout...

Stejně tak pokud předložíš čtenáři kvalitní haiku, zakousne se do něj a převaluje ho v mysli, dokud ho nestráví. 

Pokud čtenáři předložíš nehotové, prchavé haiku,... tak... zůstane čtenář hladový - a haiku uplyne a zmizí někde v dáli.

Kočkodan - A ty jsi skvělým příkladem toho, jak čtenář reaguje na haiku :)


tady jdu do výběru


guy
28. 01. 2022
Dát tip atkij

Fajn :)


Ptakopysk
28. 01. 2022
Dát tip atkij

co je na haiku důležité aby to bylo haiku? 5,7,5 nebo součet 17 slabik? nebo dva děje, dva protiklady, nebo napsaný jako malba ,nebo co vlastně?


Janina6
28. 01. 2022
Dát tip atkij

Chvíli mi to připadalo tak obyčejné... ale jo, to propojení s "ty a já" má něco do sebe.


MilanH
28. 01. 2022
Dát tip atkij

:-)


Alenakar
28. 01. 2022
Dát tip Gora, atkij

Moc pěkné... Vidím to před sebou.

Slunce symbol mužství, luna symbol ženství. Tip.


:-)


Karpatský knihomoľ
27. 01. 2022
Dát tip atkij

Jitka, našiel som viac výkladov a hoci si asi mala na mysli len jeden, ja to vnímam to ako pozitívum.


PavelK
27. 01. 2022
Dát tip atkij

Romantika osloví na první dobrou. Ale není to jediný možný výklad. Měsíc a slunce na jedné obloze je gnostický symbol pro jednotu protikladů. To "ty" může patřit komukoli na celém světě.


Kočkodan
27. 01. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, Abakus, atkij

Alkohol furt chce

tím stav jater ohrožen

život pijana


Čudla
27. 01. 2022
Dát tip atkij

Ano /*


Gora
27. 01. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, atkij

Jitko, pěkně! Dobré vyústění situace...

Kdysi jsem psala, jak je pozoruji s vnučkou, ale nijak extra se nepovedlo.


Lili.
27. 01. 2022
Dát tip atkij

Haj,to je parádní haiku!

Výborné příběhy v rozvíjející se rovině veršů.A ono se to přitom nabízí...opěvovat lásku,měsíc...slunce...že na takový skvost ještě nikdo nepřišel.Á ,vlastně přišel!

Ty.

Krásné.


Danny
27. 01. 2022
Dát tip atkij

dobrej nápad


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru