Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mluviti stříbro

08. 04. 2022
15
26
456
Autor
bixley

Měli v nohách dobrých dvacet kilometrů po křivoklátských lesích. Šli z Hlavního nádraží domů.

„Proč se na těch vejletech s nikým nebavíš?“ zlobil se Radek. „Jsou to moji kamarádi jako tvoji. Chodíš mlčky, přemejšlíš bůhví o čem, vypadáš jako že tě nikdo nezajímá…“

„Víš, co se říká?“ uťala proud jeho výčitek Lenka. „Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Chodím pomalejc než vy ostatní, pak vás musím dobíhat, takže možnost si povídat mám akorát ve chvílích, kdy se někde zastavíme nebo svačíme.“

„No tak jo,“ připustil neochotně. „Já příště někomu řeknu, aby šel s tebou tvým tempem.“

Čtrnáct dní nato vyrazili na další výlet. Autobusem do Rakovníka a odtamtud vlakem do obce Krty. V okolí jsou krásné skály a balvany roztodivných tvarů, psal Radek v e-mailu a nelhal. Opravdu byly.

Lenka se pokoušela o rychlejší tempo a také o větší komunikaci. Obrátila se na Evu:

„Tak co plánuješ v létě?“

„Ještě nevím,“ pokrčila oslovená rameny, „teď je všecko takový nejistý.“

„No, my jezdíváme na Slovensko, ale letos tam určitě nepojedem,“ dodala Líba.

Rozhovor ani nezačal a už skončil.

„Pojď, doženeme chlapy,“ mávla Líba před sebe a daly se do běhu. Radek s Jirkou šli hodně vpředu a něco rozebírali.

A tak se jako vždy začala v duchu zabývat problémy, které ji trápily. Radek má v poslední době zažívací potíže, žádné bylinkové čaje mu nepomáhají, k doktorovi jít nechce, bude ho muset nějak přemluvit.

Kamarádi před ní už mířili po lesní cestě k silnici. Vtom mezi stromy zahlédla, že se na malé mýtince pase srnka. Tu si musí vyfotit! Opatrně vytáhla z batohu foťák, aby nedělala hluk, pohlédla do hledáčku a zmáčkla spoušť. Sláva, povedlo se!

Kde ale všichni jsou? rozhlížela se, když došla k silnici. Aha, támhle. Odbočili doprava a už byli od ní dost daleko. Zrychlila, aby je dohnala. Ale nedalo jí to, musela se zastavit a znovu se podívat na fotku srnky. Není rozmazaná? Není. Ještě že nastavila zoom, aby si ji přiblížila, je krásná.

Mezitím už Radek s ostatními účastníky výletu zmizel někde za zatáčkou. No nic, snad je dohoní. Musí to vzít klusem. Ale ani za zatáčkou nikoho neviděla. Že by šli tak rychle? Uviděla další ohyb silnice. Třeba budou za ním. Dala se do běhu. Ale bylo to marné. Bude muset Radkovi zavolat. Zastavila se a začala lovit na dně batohu mobil. No jo, zaklínil se mezi dalšími věcmi a sám se vypnul.

V protisměru najednou přijíždělo auto. Mohla by ho zastavit a zeptat se řidiče, jestli neviděl turisty. Hned to ale zavrhla. Les byl docela pustý, nikde nikdo. Co kdyby ji chtěl vtáhnout do auta? napadaly ji zlověstné myšlenky. K jejímu překvapení šedý opel opravdu začal brzdit, až nakonec u ní zastavil.

Už je to tady! pomyslela si. Řidič spustil okénko a vyhlédl ven. Usmál se.

„Dobrý den. Patrně mám pro vás vzkaz. Pan Radek vám vyřizuje, že odbočili doleva po žluté značce.“

„Děkuju,“ vzdychla s úlevou. Zřejmě ji chtěl Radek přinutit k rychlejší chůzi, blesklo jí hlavou a nečekal. Projela jí značná nevole.

Žlutou značku našla brzy a vydala se po ní. Asi po sto metrech je všechny uviděla, jak sedí na pařezech a pojídají svačiny.

„Proč jste na mě nepočkali?“ vybafla hned na Radka. „Tos mě teda naštval!“

„Tak já tebe, jo? To tys mě pěkně naštvala! To je pořád mluviti stříbro, mlčeti zlato. Nemluvíš, jenom mlčíš. Nic neřekneš, jdeš si odskočit a najednou zmizíš. A když ti volám, tak máš pro změnu vyplej mobil. Ani se neobtěžuješ sama zavolat a říct, kde jsi. Pak se divíš, že z toho mám žaludeční vředy. Ještě že jelo auto a mohl jsem tomu chlapovi říct, ať ženské v červené bundě vyřídí, že jdem po žlutý…“

„Jaký odskočit? Já jsem si fotila krásnou srnku. Nechtěla jsem na vás volat, aby mi neutekla. A mobil se mi vypnul sám od sebe.“

„Tak teď mluvíš dost,“  Radkův tón byl už vstřícnější. „Když mluviti stříbro, tak se toho stříbra drž. Mlčeti nemusí být vždycky zlato.“

„Ále, hlavně že se našla,“ řekla Eva. „Haha, mlčeti zlato. Na, zapij to, mám tady plechovku Zlatýho Bažanta. Kdo si chce ještě připít na zdar výletu?“ Chtěli všichni. Plechovka s pivem šla z ruky do ruky. Na autobus do Jesenice už došli společně.

Ale když stáli na zastávce, řekla si Lenka pro sebe: jak se vlastně domlouvají mlčící ryby?


26 názorů

bixley
19. 04. 2022
Dát tip

Karle, díky za poučení. :-)


K3
19. 04. 2022
Dát tip

Echolokací přece. Ryby jsou tak ukecané... U lidí ale stále platí zlato i stříbro. Já tedy organizovaný výlety moc nemusím, raději bloudím sám.


bixley
09. 04. 2022
Dát tip

Benetko, díky. Turistických spolků je spousta... :-)


Benetka
09. 04. 2022
Dát tip

Hmmm... Tak vlastně ani newim co napsat. Pět dnů v týdnu do práce a prací zmožen těžce regenerovat. A dva dny volna? Sám a sám a utečou a... Výlety? Ani náhodou. Není s kým není kam. Takže... Nemám s čím porovnat.

Ale hezky jsi to...


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

janino, díky za hezký komentář. Máš o těch rybách pravdu, mně by to určitě sedlo víc. :-)


Janina6
08. 04. 2022
Dát tip

Ti chlapi. Jejich logika mě fascinuje: místo aby přizpůsobil svoje tempo jejímu, když tak rychle nemůže, tak jí zdrhá a ještě vyrývá, proč se "s nikým nebaví" :-)

Ta závěrečná otázka je zajímavá. Představuju si, že ryby se dorozumívají pohyby těla a možná i dotyky. Třeba by to lidi mohli občas zkusit podle nich...


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

:-)


Čudla
08. 04. 2022
Dát tip

/*


bixley
08. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Blacki, máš samozřejmě naprostou pravdu - tedy s tím posledníčkem posledním. :-)


blacksabbath
08. 04. 2022
Dát tip Gora, bixley, Janina6

Z let, kdy jsem chodila na túry si pamatuju, že...rychlost přesunu určuje posledníček poslední....:-))))...hlavně, že se fotka srnky povedla


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Ireno, máš pravdu, jsou to perné chvíle.


Gora
08. 04. 2022
Dát tip

Ten děs, kdy bych zjistila, že jsem v lese sama, si raději ani nechci představovat, Renato... 

Dobře napsaná příhoda.


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Díky za tip, Zeandrichu.


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Díky.


Alegna
08. 04. 2022
Dát tip

Bavilo mě číst


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

:-)


MilanH
08. 04. 2022
Dát tip

Těžko říct :o)


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Díky, Nami.


Nami 99
08. 04. 2022
Dát tip

Hezké vyprávění.


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Kočkodane, tos trefil (srnku) do černého!


Kočkodan
08. 04. 2022
Dát tip MilanH

 

Kdo tady komu na nervy brnká,

to snad neví ani srnka.


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Jamardi, správná připomínka.


Jamardi
08. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Gora

Vedoucí túry by měl především říct předem všem účastníkům kudy se půjde a kam mají dojít. Protože i když vědí, kudy se má jít, tak se může stát, že se někdo ztratí. To se stalo například v Tatrách, ale pak došli na tu chatu, kam měli. Tenkrát ještě nebyly mobily. Ale i teď - není všude signál a každý se neorientuje stejně dobře.

Žádné stádo nechodí pohromadě, vždycky se trousí postupně.


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

Evži, souzním. :-)


Nejsem stádní typ. Na výlet pomalu a stačí dva, tři lidi.


bixley
08. 04. 2022
Dát tip

aleši, díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru