Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ejhle člověk aneb co se mi honí hlavou

16. 04. 2022
11
29
499
Autor
Jamardi

"Ecce homo." Ejhle člověk.

To podle Janova evangelia řekl Pilát Pontský o zmučeném Ježíši, vysmíval se mu před přihlížejícími lidmi.

Ale co si kdo vlastně pod tím pojmem představuje?

Narazila jsem na citát Marcuse Valeriuse Martialise, římského básníka epigramů, který žil v letech 40 až 102 n. l. Člověka velmi šikovného, který si svými básněmi získal oblibu lidu i mocných. Citát zní:

„Platón definoval člověka jako tvora dvounohého, neopeřeného. Tato definice se všem líbila. A tu vzal Díogenés kohouta, oškubal ho, přinesl do Akademie a prohlásil: "Hle, tu je Platónův člověk!"“

 

Platón byl řecký filozof, pedagog a matematik (427 – 347 př. n. l.), který založil athénskou Akademii a významně ovlivnil křesťanství i celou západní filozofii.

Díogénes, řecký filozof (asi 400 – 323 př. n. l.) byl velkým kritikem Platóna. Kritizoval pokrytectví, zpochybňoval možnosti jazyka. Jednou se prý v pravé poledne procházel s lucernou po athénském náměstí a volal:

„Hledám člověka.“


29 názorů

Jamardi
31. 05. 2022
Dát tip

Lenochod, děkuju :)


Jamardi
04. 05. 2022
Dát tip

Romane, děkuju :)


Alenakar
22. 04. 2022
Dát tip Jamardi

Skýpalův Diogenes měl ostrý jazyk v nesprávné době. V roce 1969. Proto byl umlčen. Dnešní mladí by se asi ptali: a proč? a za co?

Ale i v dnešní době je každý filozof propagující skromnost persona non grata. Každý přece v kapitalismu musí fungovat hlavně jako spotřebitel.

Jen škoda, že poezie nemá dnes ten správný marketing...


Jamardi
21. 04. 2022
Dát tip

Díky. Pan Skýpala to píše dobře, ale připomíná mi to prózu. A ten Diogenes má opravdu ostrý jazyk. :) A to tvrdí, že věří jen tomu, co vidí na vlastní oči. :)


Alenakar
21. 04. 2022
Dát tip Jamardi

Jamardi,

posílám ti slibovaný úryvek ze Skýpalovy básnické skladby "Podzim s Diogenem":

 

Když se mu sešel malý houf posluchačů

obvykle pravil: volám pouze lidi

Nikoli ty o kterých praví Platón:

člověk tvor dvounohý bez peří

ploché nehty

Je vás snad málo již masařkám

a vosám k nerozeznání se podobáte

a místo tváře máte chtivý sosák?

 

Když začal kázat o zbytečnosti věcí

obraceli ta slova - žhavý uhel

a odlétli jak vrabci

z nechtného sousta

 

*    *    *

 

Když to pochopil

prosil všechny známé

aby mu dali zašít v rakvi ústa

a pohřbili ho tváří dolů

 

Aby ho někdo neuslyšel volat

že se chce ještě vrátit mezi živé

A dopsat dílo o Sisyfovi

 

Celá básnická skladba "Podzim s Diogenem" je také na internetu na www.v-art.cz/zonty/edice/r-4003/skypala_diogenes.htm.


Alenakar
21. 04. 2022
Dát tip Lenochod

Prómo,

dala jsem ti tip za to, že jsi ten citát pohotově použil.

Werich byl skvělý vypravěč, ale zároveň to byla osoba poněkud kontroverzní. Celá léta bydlel na Kampě v Dobrovského vile společně s Vladimírem Holanem, který jej nenáviděl. Hádali se, byli spolu na kordy, ale morálně z toho vyšel nakonec asi lépe Werich, který Holanovi, jenž byl velmi zvláštním způsobem nas indexu, tajně pomáhal.

Kdysi jsem jezdila v autě z jedním šterberským závodníkem, který Ecce Homo několikrát absolvoval. Byly to nezapomenutelné zážitky.


Jamardi
19. 04. 2022
Dát tip

Nejen ejchuchú, ale i jiná zvolání jsem slyšela od starších lidí, kteří prožili válku a různé jiné. Možná se inspirovali  právě Werichem. Vlastně určitě ano, co se týče konkrétně lidí, které jsem znala. To je věc volby, někdo třeba brečí...


Jamardi
19. 04. 2022
Dát tip

Alenakar, děkuju :) Jestli tu báseň seženeš, ráda si ji přečtu, jsem na ni zvědavá.


Ovšem "Honzíku, ejchuchú, tvůj táta." je totální zen, něco takového bych chtěl umět vzkázat dceři, až přijde můj čas... a nebude to dlouho trvat, obrysy tohoto světa mizí už teď, jako vybledlá malba na zažloutlém plátně...


Alenakar - tip dej prosím Janu Werichovi, ten onen úryvek napsal, a byl to Pan Vypravěč, lze se od něj stále něco učit... 


Alenakar
19. 04. 2022
Dát tip

Prómo,

závodní trať Ecce Homo není "někde u Slezska" ale neodddělitelně souvisí s městem Šternberk. Jezdí se tam závody do vrchu a to už od roku 1905. Tato trať byla populární už za první republiky a pak třeba v sedmdesátých letech, kdy byl kousek za ní sovětský tankodrom.

Ale tvá improvizace je zajímavá a dávám ti za ni tip. 


Alenakar
19. 04. 2022
Dát tip Lenochod

Jamardi,

tento tvůj příspěvek považuji ze svého privátního hlediska za velmi zajímavý. Připomenul mi básníka Augustina Skýpalu, se kterým jsem si nějakou dobu dopisovala. Napsal sbírku "Podzim s Diogenem", jejíž sazba byla v roce 1969, kdy měla vyjít, rozmetána. Jedna báseň v té sbírce popisuje přesně onu epizodu s kohoutem. Neznám tu báseň zpaměti, ale do příště ji pro tebe seženu.

...Možná, že v Pilátově výroku bylo něco výsměšného. Při pohledu na zmučeného Krista chtěl asi říct svým výrokem: podívejte se, je to jen človíček. Žádný bůh.


Jamardi
18. 04. 2022
Dát tip

Alegno, bixley, děkuju :)


bixley
18. 04. 2022
Dát tip

Je težké definovat, co je to člověk. Často se ve chvílích, kdy se lidská bytost chová krutě, říká, že je je to zvíře. Ale zvíře se takto chová jenom když má hlad. Člověk to dělá často nezávisle na svých skutečných potřebách, jen z touhy hromadit majetek.


Alegna
17. 04. 2022
Dát tip

Neuhodnu, ale, jak říká jeden známý: Pánbůh nás má všelijaký. 


Jamardi
17. 04. 2022
Dát tip

Ivi, Odpoutaný Prométheus, děkuju :)


Norsko
17. 04. 2022
Dát tip

Co mě pořád mažete, zmrdi


Odpoutaný Prom. ano, Fimfárum jsem četl


Odpoutaný Prométheus
17. 04. 2022
Dát tip Jamardi, Alenakar

'...Stal se absolutním mistrem světa všech závodů a všech kategorií. Jezdil rychle a ještě rychleji, ale čas ho všude dohonil. Stárnul. Až jednou jel závod do kopce, zvaný Ecce homo. To je taková strmá silnice plná zatáček tamhle někde u Slezska. Vedl hned od startu. A jak tak jede, jistý vítězstvím, přemýšlí. A napadne ho, že je to divné jméno pro silniční závod. Ecce homo. Není-li to vůbec latinsky? A také že ano, to přece znamená Ejhle člověk! Dal nohu z plynu, zpomalil a zastavil. Frnk, frnk, míhaly se kolem něho závodní vozy, které ještě před chvilkou měl daleko za sebou. A už přijeli mechanici z jeho depa, co prý je, co se děje, porucha? Chvilku se na ně díval nechápavě, neodpověděl, vystoupil a šel. Šel domů. Pěšky. Celou cestu přemýšlel: Jak vlastně vypadal tatínek? Jak vypadají lidi? Jak vypadá svět? Tolik let jsem jezdil závratnou rychlostí, že svět byl pro mě čmouha, která letěla kolem mě. Krajina čmouha, a člověk tečka v dálce, která se rychle přibližovala a uskočila před mým strojem. Safra, to jsem ten život rychle projel. A došel domů. Hned jak ho uvítali, ptal se po tatínkovi. „Čekal na vás, pane králi, až jednou odpoledne tamhle pod hruškou usnul a už jsme ho neprobudili. Poslali jsme vám telegram, ale nemohli vám ho doručit, jezdil jste tak rychle, že vás pošťák nikdy nedohonil. Něco vám odkázal, leží to v ložnici na posteli.“ Byla to krabice od cukru a v ní klobouček se sojčím pérkem, vytržený list z notesu a na něm královou rukou: Honzíku, ejchuchú! Tvůj táta....' - Jan Werich: "Král měl tři syny".


Jamardi
16. 04. 2022
Dát tip

dievča z lesa, Milane, Nami, díky  :)


Jamardi
16. 04. 2022
Dát tip

Radovane, o tom, že by Díogénes holdoval alkoholu jsem nic nečetla. Ale píše se, že vyznával střídmost a neměl rád závislosti, tak bych řekla, že spíše nepil.


Jamardi
16. 04. 2022
Dát tip

Ireno, jsem ráda, že tě to zaujalo. :)


Dát tip Zeanddrich E.

Norsko, kdybys to tvrzení měl aspoň nějak potvrzené, podložené. Mohlo by to znamenat víc než kravinu.


Norsko
16. 04. 2022
Dát tip

Nic novýho. A ten jeho street art, dobrý, ale taky nic novýho. Normální opilci


Gora
16. 04. 2022
Dát tip

"Hledání člověka" jako nadčasové téma. 

Pěkně, Jarmilo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru