Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vývoj

08. 06. 2022
16
27
480
Autor
zvedavec

Čo ne/vidím

 

 

Uprene hľadím na hroznové výhonky

rastú neskutočne rýchlo;

ale nech pozerám akokoľvek dlho,

žiaden rast nie som schopná zaregistrovať.

---

Naše písmenká sú rozhovor s čitateľom

a my riešime rovnicu o n neznámych, kde n sa rovná alebo blíži nekonečnu

a predsa niekoľko neznámych je už pre nás odhalených

ibaže by sme nakoniec zistili

že úplne všetko je inak


27 názorů

volamsa6
před měsícem
Dát tip

Niekto tu študuje matfyz? :)

Rozhodne zaujalo, tip


Oldjerry
01. 10. 2022
Dát tip

S chuťou si tipnem...


zvedavec
16. 07. 2022
Dát tip

Zdravím, a vďaka


Jo, vinohradové zálístky třeba vyrostou za 14 dnů i o někoik centimetrů třeba (když je teplo a vlhko :) )


Dát tip zvedavec, Zeanddrich E.

S tím růstem, který není vidět se mi přopomnělo, že jsem se zamýšlel nad tím, že potkávám lidi den po dni a pořád vypadají stejně jako včera. Nevidím žádné stárnutí. A přece ...


Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip

Bambus je tak starý, jak byla stará rostlina, od které byl oddělen. (Bambusy rozmnožujeme většinou oddělky, odkopky). Měla jsem fargesii, která mi vykvetla asi po deseti letech. Vytvořila i bez opylovače dostatek klíčivých semen. Několik těch semenáčků mám. Ty pokvetou asi za 80 let. Kde mi už bude v té době konec?


Lenochod
13. 06. 2022
Dát tip

Ten od táty bude asi fragesie. Táta ho namnožil ze semínek, když mu jeho původní vykvetl a zahynul. Prý mu bylo 60 let. U těch ostatních spoléhám na to, že se jim u nás nemůže moc dařit (až na úplné výjimky se tam nedaří ničemu) a že to tam tedy vše nezahubí  -zatím k tomu mají hodně daleko :0).


Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip

Bambusy mírného pásma lze rozdělit zhruba do tří kategorií: na nízké pokryvné do jednoho m, které tvoří rozsáhlé porosty, pak na "keřovité", které se rozrůstají pomalu do šířky, netvoří agresivní dlouhé výhony daleko od rostliny( nejznámější jsou fargesie) a na vysoké, které tvoří "les", co všechno kolem postupně pohltí a zabije. A to je phyllostachys. V domovině(Čína) dosahuje 11m výšky, což je na trávu poměrně dost, u nás 8m výšky a 6cm průměr stébla.   Bambusy kvetou jen jednou za život, zhruba ve sto letech. Po odkvětu uhynou.


Lenochod
13. 06. 2022
Dát tip

Název ti můžu zjistit jen u jednoho druhu, který mám od táty, ale už jsem to zapoměla (táta mi to řekne přesně, on je velký rostlinný odborník). Ten je nerozrůstavý a je takový tenčí a hustší. Druhý jsme vydloubli někde v Itálii na dovolené ve křoví, ten netuším vůbec (ten je na tom chudák i po letech nejhůře) a třetí největší přinesl přítel od kamaráda a možná by se to také dalo zjistit. Letos se konečně (asi po 10 letech?) začal rozrůstat. Trochu se toho obávám, ale na našich 3 hektarech lesa se to snad ztratí, pokud se nekontrolovatelně zvrhne. My máme extrémě neúrodnou půdu, proto je mulčuju a také tam máme proud arktického vzduchu a tak je tam o pár stupňů méně než jinde a mulč jim chrání na zimu kořeny.


Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip

Leno,

když ty vaše bambusy rostou tak strašně popmalu, zajímalo by mě, jaký druh bambusu máte.  Když je kultura Bambusu dostatečně stará(alespoň tak pět let), vytváří si mulč opadem vlastních listů.  Já pěstuji hlavně phyllostachys aureosulcata a ph. bissetii, což jsou nejrobustnější bambusy mírného pásma. Rozšiřují se velmi rychle, vytvářejí dlouhé, až několikametrové podzemní výhony.  Radila bych phyllostachys na zahradu raději nesázet.


zvedavec
11. 06. 2022
Dát tip

Lenochod, vďaka, moje sťažovanie neber až tak vážne. To nemala byť Vaša kritika. Nenapísali ste nič zakázaného, zlého, proste ste niečo napísali, čo vám napadlo. Asociácia.  O reálnom živote.  A ja som zase popísala svoje pocity. Nemáš sa za čo ospravedlňovať a nič nebudem mazať. 

 


Lenochod
10. 06. 2022
Dát tip

Zvědavec, to je mi líto a omlouvam se. Navrhuji, abys tyto poslední komentáře smazala, ať s Alenou nekazíme tvou báseň ostatním.


zvedavec
10. 06. 2022
Dát tip

spomenutím tejto popravy sa môj text posúva z kategórie "len tak pre radosť" - ani neviem, kam


zvedavec
10. 06. 2022
Dát tip Lenochod

Čo sa týka tej krutej popravy, radšej by som sa o nej nedozvedela. 

Keď už berie niekto niekomu život, nerozumiem podobným ľudským túžbam, spôsobiť čo najväčšie utrpenie. Rozumom viem pochopiť, že je to pre iných odstrašujúce, ale aj tak si myslím, že v rozhodnutí o podobnom usmrtení nepriateľa je vždy niečo zvrátené.


zvedavec
10. 06. 2022
Dát tip

Skleníkové paradajky rastú tiež veľmi rýchlo, aj tie neskleníkové. Aj tie moje. Ale upreným pozorovaním koncov rastliny nič nezaregistrujem.  Ten posun neviem zachytiť. Výsledok áno. Tak ako šľahúň hrozna je zo dňa na deň dlhší (a musím ho ulomiť), aj telo paradajky sa zo dňa na deň men a musím vylamovať a upínať.


Lenochod
10. 06. 2022
Dát tip

Vždycky na tu mučící praktiku myslím, když proti vůli mého milého mulčuju jeho bambusy. Tedy ne že bych ho chtěl mučit, to né! :0) Já jsem si jen jistá, že ačkoliv ta vrstva mulče zahubí trávu okolo, tak těm bambusům nemůže udělat vůbec nic, když dokáží prorůst i lidské tělo. Že to umí nejrychleji, to jsem ale nevěla (ty naše bambusy jsou jedny z nejpomalejších rostlin na zahradě...)


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Leno,

každopádně nejrychleji rostoucí rostlinou je bambus, Tropické bambusy vyrostou až jeden metr za den. Bambusy mírného pásma, které mám na zahradě i já až 30 cm za den. V Číně se jako obzvláště krutá poprava praktikovalo prorůstání bambusem. Odsouzenec se položil na rostoucí stébla bambusu a ta jej velmi pomalu probodala.


Lenochod
10. 06. 2022
Dát tip

Já zase očima popoháním dýně hokaido, aby rostly rychleji, než je stačí užírat slimáci... Zatím nám tato taktika vychází (+ pravidelný sběr pomalých zlodějů), takže nemusím (a nebudu, ani kdybych musela) používat jedovatou chemii. Ani v té letošní slimáčí kalamitě... 

Se svým postřehem jsi mě opět dostala - vždycky jsem si myslela, že je to přesně naopak - že např. lidé, které moc nevídáme, se pokaždé strašně moc změní, zatímco ten, s kým jsme denně, je den co den k nerozeznání a kdyby neexistovaly fotky z mládí, klidně bych se vsadila, že se ten dotyčný nezměnil ani trošku... Když se zamyslím nad tvým postřehem, tak máš asi pravdu spíš ty.


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Skleníková rajčata taky rostou velmi rychle. U nich změnu registrovat musím, protože je musím vyvazovat.

Změny zaregistrujeme zpravidla jen u toho, co se nás bezprostředně týká. Tip.


zvedavec
08. 06. 2022
Dát tip

Irenka - Ty si s prírodou zrastená, tak sa nedivím

Alegna - ďakujem za Tvoje slová

Lenochod - daj vedieť, keď vyrastieš aj z tej druhej - bude to skvelý míľnik ;)

artefakt - bolo by to možné v prípade viniča, ale ako vieš, či nám pred očami nerastie niečo (možno živé), čo sa vyvíja úplne pomaly a prvý pokrok by sme mohli zaregistrovať povedzme o pár mliónov rokov, Kto z ľudí by si také časozberné video mohol pozrieť?


zvedavec
08. 06. 2022
Dát tip Gora

zdravím Vás všetkých, čo sem zablúdili, potešila ma Vaša prítomnosť, čítanie 

a aj tipy


Lenochod
08. 06. 2022
Dát tip

Mně se líbí zejména ta druhá (z té první už jsem vyrostla)  ;0)


Alegna
08. 06. 2022
Dát tip Entropia, blacksabbath

K zamyšlení, obě


Gora
08. 06. 2022
Dát tip

Mně se hodně líbí zejména tvá první úvaha...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru