Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LEV & ORLICE, KREV & SRDCE

06. 07. 2022
7
11
205
Autor
Lili.

Tekutý chléb,
Po kopcích rozlévá,
Zlaté klasy,
Po nížinách rozsévá,

Kane z květů,
Padá vlídně do sadů,
Proudí k večeru,
Do dalekých slunce západů,

Po vinicích hladí,
Dlaň větrů, horký dech,
Symfonie ladí,
Hudebníků, ženců všech,

Za nocí chlad,
Za dnů žár,
Nepřijde pád,
Do dračích spár,

Slezská povstává nezdolnost,
České bije srdce,
Moravská plane hrdost,
Nepřítel odtáhne trpce.


11 názorů

Andreina
11. 07. 2022
Dát tip

Nejvíc mne zaujala poslední sloka, jen si nejsem jistá, že jsme takoví.


Aru
07. 07. 2022
Dát tip

myslím že dáváš špatnou otázku, není důležité co děláš, ale jak, proč a s jakými úmysly, je pomalu veřejným tajemstvím, že politici nečiní svá rozhodnutí proto, aby stát vzkvétal a lid se měl dobře, ale protože jejich cesty vedou stínem ;)

např. i když selžeš, ale uděláš vše proto, abys v tom co děláš se posunul co nejdál, bude tvoje snažení naprosto jiné, než když budeš říkat jedno, ale budeš dělat něco jiného a splétat podivné úmysly, nebo když budeš jenom poslouchat co ti kdo řekne a nebude ti záležet na ničem, co myslíš, jakou cestou jdou politici tady? ;)


Aru
07. 07. 2022
Dát tip

nejdřív bych si schrupnul, protože bývám často unavený :D


Dobře, Aru - a kdybys dostal žezlo a korunu a mohl vládnout v Čechách jako monarcha - co bys udělal?


Aru
07. 07. 2022
Dát tip

Prométhe, jsme v tom všichni stejně (polovina národa volila Fialu, tak ti jsou asi spokojení, určitě nevolili jen podle reklamních billboardů, ale zjistili si koho volí - o těch nemluvme :)) )

čekám už asi přes rok kdy lidi vyjdou do ulic a konečně zapálí parlament a vyhážou politiky z oken, ale je vidět, že český lid toho opravdu hodně snese, tak snad až nebude práce, bydlení, ale jen hlad, pak to lidi snad donutí, stejně jako ve Francii za Louise XVI, pak je otázka co zvolit za zřízení, monarchii? diktaturu? protože co byla zřízena demokracie, tak je stát rozkrádán a likvidován  - od r. 2020 to ale nabralo raketový růst.

ono to možná tak dopadne, že stačí aby zkolabovala elektrická síť, nastaly by nepokoje v ulicích, vládá by kamsi vyšuměla a Brusel by nás mohl řídit přímo skrz k tomu určené úředníky, nebo by nás dal pod patronát některého unijního státu, který by řídil tento stát (je otázka, jestli by to bylo Rakousko, nebo Německo) a mohli bychom opět vzkvétat, tak jako za starýho Rakouska :))

ono už moc možností není, 33 let ukazujeme světu, že nejsme schopni si vládnout sami, že jsme schopni fungovat jen jako gubernie, protektorát, nebo jako České království v rámci rakouské monarchie. máme to historicky podložené, kdy už za Bílé hory nebyli schopni tehdejší Češi politicky vést zemi a skončilo to katastrofou, zcela oprávněnou do které se dostali svými vlastními činy, tak jako dnes si vláda řeže větev pod sebou, ale už asi mají dost nakradeno a zbalené kufry si tipuju


... ovšem bez ruského plynu a ropy se půjdeme klouzat, však všichni uvidíte, jak tu bude v zimě chudo a kluzko. Německé továrny jsou disipativní struktury - až budou mít příliš drahé vstupy, zavřou, a jejich majitelé přesunou byznys do Asie, která teď nakupuje suroviny od Ruska se slevou a chrochtá si blahem. A až zavřou německé automobilky zhasnou světla i v české montovně a skladišti - mívali jsme vlastní řemesla a unikátní prodejní artikly, a značka "Made in Czechoslovakia" něco znamenala, ale teď jsme stejně v hajzlu, jako kdysi Mexiko, kterému privatizace všeho podle stejného musteru přinesla jen chudobu a deziluzi.

Ergo nebude chléb, sůl, mléko, ani strdí, a člověk bude zase člověku vlkem - nebo jak píše pořád dokola Sapokovský, nastává čas meče a čas sekyry, čas vlčí. A jediný žnec, který bude mít práci, bude ten mlčenlivý Sekáč, co se nezakecá...


Alegna
06. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

V Čechách hrdost na svou národnost dobře skrýváme


statná selka - z jihu Čech - ve tvé básni má pech....:-)


Zeanddrich E.
06. 07. 2022
Dát tip Alegna

Moravská plane hrdost..

-jo, té máme, u nás na Moravě (konkrétněji na jihu Moravy),  někdy  až přebytek :):)


Když by došlo na nejhorší, ráda bych se dožila pravdivosti poslední sloky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru